TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Čović pretjerao i u pitanje doveo EU integracije

  • Objavljeno u BiH
Čović pretjerao i u pitanje doveo EU integracije

Ponesen sveopštom euforijom usljed dešavanja na izricianju presude Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, Dragan Čović je dao veoma oštru izjavu u kojoj je u pitanje doveo čak i proces europskih integracija BiH, upravo ono što od početka svog mandata pokušava predstaviti kao prioritet svog djelovanja. Izjavu je dao u Zagrebu, nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na kojem su zajednički iskazali nezadovoljstvo dijelovima izrečene presude.

DALIO SIJAH

 

Mi ćemo jasno kazati – ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka. Mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.”

Dragan Čović, 02.12.2017.

Još u prvoj reakciji na presudu, Čović je, osim što je kolektivizirao krivnju i iznosio osude na rad Haškog suda, ponovo govorio i o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, propuštajući spomenuti dugogodišnji nerješivi problem odluke Sejdić-Finci, ali i drugih presuda Evropskog Suda za ljudska prava u Strazburu čija provedba će i dalje ostati na čekanju.

Održivost Bosne i Hercegovine ovisi o statusu hrvatskog naroda. Osigurat ćemo potpunu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.”

Dragan Čović, 29.11.2017. 

Ipak, nakon što su se članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali sa evropskim komesarom za proširenje, Johannesom Hahnom, koji je doputovao u Sarajevo u ponedjeljak 4. decembra, iz Predsjedništva je saopšteno kako su se svi složili da evropski put nema alternativu.  

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da evropski put nema alternativu, unatoč trenutnoj situaciji, te su izrazili uvjerenje kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidacioni status. U tom smislu podsjetili su na zaključak Predsjedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Evropske komisije i njegov prijevod, zaključno s 15. decembrom 2017. godine.”

Saopštenje Predsjedništva BiH, 04.12.2017.

Kako je prenio portal Klix, Johannes Hahn je nakon sastanka kritikovao Čovićeve prijetnje blokadom evropskog puta i poručio mu kako bi kao političar trebao poštovati sudske odluke.

Sam Čović nije davao izjave o temi sastanka sa komesarom Hahnom, no iz zajedničkog saopštenja je jasno kako se Čović nakon žestokih izjava vraća na stari kurs zagovornika što skorijeg sticanja kandidatskog statusa. Sa druge strane, zbog svojih ispada proteklih dana, a koji nisu bili u skladu sa njegovim deklarativnim stavom, dobiti će ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

senoworks