TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

300.000 za namještaj, parkete, itisone, televizore…

  • Objavljeno u BiH
300.000 za namještaj, parkete, itisone, televizore…
Piše: Žana Gauk

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i njegovi ministri vole komfor koji su im omogućili građani RS. Za trošenje javnog novca režim ne pita, baš kao što nije pitao ni kada je kreditom od 219,5 miliona KM izgrađen Administrativni centar Vlade RS u Banjaluci. Tek što je otplaćen, Služba za zajedničke poslove Vlade potrošila je još oko 300.000 KM na uređenje i opremanje luksuznog zdanja, saznaje Žurnal.

Novac iz budžeta za ove namjene odvajan je od oktobra do marta, kada je raspisano sedam tendera ukupne vrijednosti 294.840 KM.

Prema procjeni Službe, 18. oktobra 2019. godine rečeno je da će popločavanje i zamjena oštećenih ploča u dvorištu Vlade koštati 7.020 KM. Nakon toga, 3. decembra, kada se već počelo govoriti o korona virusu u svijetu, bila je potrebna nabavka namještaja. Procijenjeno je da će koštati 30.420 KM.

Najskuplji posao, poslije mukotrpnog otplaćivanja milionski teških rata kredita, bila je zamjena stolarije. Tog 10. februara znalo se da virus neće zaobići Republiku Srpsku, ali stolarija je “stara”  – 152.100 KM.

U Bosni i Hercegovini početkom marta stanovnici su se pripremali za zaštitu, ljekari u RS su upozoravali da nemaju čime da se zaštite, ali da nedostaje i medicinskih aparata, ali Administrativni centar nije mogao da čeka, 3. marta lakiranje parketa procijenjeno na 17.550 KM. Dan kasnije nabavka itisona - na 29.250 KM.  

Za prve oboljele znalo se 5. marta. Već se govorilo o uvođenju represivnih policijskih mjera, zatvaranju svih trgovačkih objekata i drugih firmi, vrtića, škola, fakulteta, zaustavljanju života i privrede, ali banjalučki i prostor Vlade u Istočnom Sarajevu bio je spreman za presvlačenje namještaja – 23.400 KM.

U vremenu pandemije najvažnija je kupovina - televizora! Posljednja, do bezobrazluka skupa nabavka bila je ona od 13. marta kada je raspisan tender. Ni manje ni više, plaćeno je 35.100 KM!  

KUM GRADIO, NAROD PLATIO!

Krajem aprila prošle godine potvrđeno je da su građani dali milione maraka za posljednju ratu kredita, 12 godina nakon izgradnje. Poslovna zgrada i stambeno-poslovna zgrada Vlade koštala jene kako se ranije vjerovalo 200 miliona KM, već 219,5 miliona KM.

Otplata je, kako je pisao portal “Capital”, finansirana iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine, počev od 2007.

Samo 2018. godine rate su iznosile oko 13 miliona KMZa poslovnu zgradu dato je 8,69 miliona, dok je za stambeno-poslovni objekat izdvojeno 4,31 miliona KM.

Administrativni centar gradio je Slobodan Stanković, vlasnik imperije “Integral inežnjering” i kum Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosine i Hercegovine. U tom momentu Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM kod banjalučke “NLB Razvojne banke”. Stanković je ranije sam potvrdio da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod “Hypo Alpe Adria banke”.

Dugoročne obaveze budžeta RS, po izvještaju revizije, prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od „Integral-inžinjeringa“, a na ime izgradnje Administrativnog centra.

Kum Stanković se 2007. godine hvalio da je gradnja završena za samo dvije godine, što je bio veliki građevinski uspjeh, “s obzirom na to da je veliki broj tehnologija prvi put primijenjen i ugrađen u neki objekat na ovim prostorima”. U unutrašnjosti zgrade dominirao je klasični stilski namještaj, ali i raskošno uređeni plafoni, podovi i rasvjeta. Sve to zbog, kako je rekao, postizanja spoja modernog i klasičnog.

Dio namještaja, kako se ispovijedio, proizveden je u BiH, a “dijelovi koje nisu mogli naći u zemlji stizali su iz brojnih evropskih država i SAD”. Tvrdio je da su svi korišteni materijali bili vrhunskog kvaliteta.

Garantni rok na svu opremu bio dvije godine, a za zgradu 10 godina. Međutim, prije isteka garancije javili su se problemi pa je 2017. godine luksuzna zgrada prokišnjavala, a pojavili su se i brojni problem na vodoinstalacijama.

(zurnal.info)

senoworks