TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

BiH ne osjećaju svojom, ali vole državne plaće

  • Objavljeno u BiH
BiH ne osjećaju svojom, ali vole državne plaće

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik tvrdi kako još uvijek sanja o RS-u i Srbiji kao jednoj državi, a u BiH se ne osjeća baš najugodnije. Naša zemlja sa postojećim granicama i unutarnjim uređenjem nije naročito komotna ni za Dodikovog političkog partnera i prijatelja Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

N.P.

FAKTOR.BA

Međutim, kada je popunjavanje radnih mjesta u pitanju, naročito onih rukovodećih, postojanje državnih institucija nije upitno. Praksa pokazuje da oni koji se "ne osjećaju ugodno u BiH" nisu nimalo gadljivi na rukovodeće državne pozicije. Naprotiv, osjećaju se veoma ugodno obnašajući ih.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, na državnom nivou trenutno je 205 rukovodećih pozicija. Bošnjački kadrovi zauzimaju 68 pozicija (33,171 posto), Srbi 70 (34,146 posto), Hrvati 61 (29,756 posto), a Ostali šest pozicija (2,927 posto). Etnička zastupljenost na rukovodećim pozicijama je daleko od procentualnog učešća konstitutivnih naroda u ukupnom broju stanovnika u BiH. Više od polovine stanovnika, pokazao je posljednji popis, čine Bošnjaci. Srbi čine 30,78 posto, a Hrvati 15,43 posto ukupnog broja stanovnika.

Direktorske pozicije

Nacionalni disbalans u odnosu na procentualno učešće u ukupnom broju stanovnika je naročito izražen kada su u pitanju direktorske pozicije. Ne uzimajući u obzir državna ministarstva i institucije sa višečlanim rukovodstvima te sistemom rotacije na njihovom čelu, bošnjački kadrovi se nalaze na čelu 15 institucija. S druge strane, srpski kadrovi su na čelu 16 institucija, a istim brojem institucija upravljaju hrvatski kadrovi. Predstavnici Ostalih su na čelu dvije državne institucije.

BiH ima i Institut za standardizaciju, koji je prošle godine raspolagao sa budžetom nešto većim od 1,5 miliona KM. Na čelu Instituta je Aleksandar Cincar, zamjenik direktora je Borislav Kraljević, pomoćnik direktora za ocjenu usaglašenosti je Goran Tešanović, pomoćnik direktora za kadrovske, opće, pravne i materijalno finansijske poslove je Nenad Bogdanović, šef Odjeljenja za standardizaciju u području rada je Tihomir Anđelić, šefica Odjeljenja za standardizaciju iz područja rada je Mirjana Šućur, šef Odjeljenja za informacionu podršku je Dragan Lučić, a šefica Odjeljenja za publicistiku i informaciono-dokumentacione poslove je Dejana Bogdanović. "Monotoniju" je razbio Enes Jakić, koji obnaša dužnost pomoćnika direktora za informaciono-dokumentacione poslove.

Na upit o broju rukovodećih pozicija i imenima osoba koje ih obnašaju, iz Instituta za akreditiranje BiH smo dobili kontra upit, u kojem od nas traže naslov teme te svrhu u koju će biti iskorištene informacije?!

Te je informacije od nas zatražila Dajana Šunjić-Bjelobrk, šefica Službe za opće, pravne i finansijske poslove. Direktor Instituta za akreditiranje je Željko Medak, njegov zamjenik je Vasilije Hamović, tehnički sekretarka je Rada Radonja, pomoćnica direktora za kvalitet je Sanja Vidović, a voditeljica Programa evropskih integracija je Klelija Balta. Svoje mjesto je u ovoj instituciji uspio pronaći Alija Hajdar, koji obnaša dužnost pomoćnika direktora za razvoj.

Direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) je Đorđe Ratkovica, a njegovi zamjenici su Marinko Šimunović i Đelal Hasečić. Na osnovu Pravilnika o sisematizaciji radnih mjesta u BHDCA-i postoji osam rukovodećih radnih mjesta. Pored generalnog direktora i dva zamjenika, postoji pet pomoćnika generalnog direktora. To su Žana Ateljević-Gligorić, Branislava Bajić, Danijela Popović, Selma Hodžić i Enes Mujezinović.

U članu 7. stav (3) Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) propisano je da Agencijom rukovodi generalni direktor kojem u radu pomažu rukovodeći zaposlenici i rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica. Poziciju direktora obnaša Predrag Kovač, a pomoćnici su Helena Mandić, Zdravko Drakulić, Siniša Petrović i Jasmin Mušović.

Sistematizacijom radnih mjesta u Arhivu BiH predviđeno je šest rukovodećih radnih mjesta. Trenutno su popunjene pozicije direktora i zamjenika direktora dok pozicije šefa sektora još uvijek nisu popunjene. Direktor Arhiva BiH je Saša Klepić, a njegovi zamjenici su Šimun Novaković i Hadžija Hadžiabdić.

Vječiti Nevjestić

U Agenciji za sigurnost hrane je predviđeno sedam rukovodećih pozicija, od kojih je šest popunjeno. Direktor je Džemil Hajrić, njegova zamjenica je Draga Brenjo, a sekretar Agencije je Miroslav Vidović. Pomoćnica direktora u Sektoru zajedničkih službi je Branka Grubišić, pomoćnik direktora u Sektoru službene kontrole, sljedivosti, upravljanja rizikom i obavještavanja o riziku je Drago Sando, a Nijaz Bajramović je pomoćnik direktora u Sektoru analize rizika.

Josip Nevjestić je već 15 godina na čelu Agencije za osiguranje depozita i jedan je od najplaćenijih državnih službenika u našoj zemlji. Odluka Upravnog odbora te Agencije iz juna prošle godine o smanjenju njegove plaće za deset posto, koja je inače iznosila 12.000 KM, je rezultirala njegovom ljutnjom i spuštanjem slušalice na naš telefonski poziv kojim smo zatražili reakciju na tu odluku.

Agencijom za nadzor nad tržištem rukovodi Aleksandar Golijanin, a njegov zamjenik je Dražen Primorac. Na imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva se još uvijek čeka, a poziciju pomoćnice direktora obnaša Biljana Tubić. Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Agencije za zaštitu ličnih podataka predviđeno je pet rukovodećih pozicija. Direktor je Petar Kovačević, njegov zamjenik je Ante Boras, a pomoćnici su Sanina Čampara, Vesna Pehar i Branko Šupić.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, prema internom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, ima šest rukovodećih pozicija. Poziciju direktora obnaša Enver Halilović, njegovi zamjenici su Irena Šiško i Slobodan Stanić, a pomoćnici su Slavica Škoro, Kemal Mujičić i Aleksandar Knežić.

Na čelu Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je Maja Stojkić, a zamjenici su Siniša Gatarić i Mirela Šuman. Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova rukovode direktor Branko Vukoja i njegov zamjenik Saša Govedarica. Direktor Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) je Gordan Milinić, a njegova zamjenica je Damirka Mioč. Od tri predviđene pozicije pomoćnika direktora, za sada je popunjena jedna i nju obnaša Slavica Korica.

Na čelu Centra za uklanjanje mina je Saša Obradović, a njegovi zamjenici su Damir Šišić i Zdravko Jonjić. Direkcijom za ekonomsko planiranje rukovodi direktor Zoran Zeljko, Fondom za povratak Nebojša Švraka, a prvi ljudi Instituta za intelektualno vlasništvo su direktor Josip Merdžo i njegova zamjenica Ljubica Krstić. Goran Perković je na čelu Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Miro Džakula je alfa i omega Uprave za indirektno oporezivanje, a koordinator za reformu javne uprave BiH je Dragan Ćuluzan. Direktor Ureda za veterinarstvo BiH je Ljubomir Kalaba, a njegov zamjenik je Pavo Radić.

BiH jeste zemlja svih njenih građana, konstitutivnih naroda i ostalih, a jedna od prepreka kvalitetnijem životu svih njih jeste i maćehinski odnos onih koji se deklarativno u njoj ne osjećaju ugodno, sanjaju o pomjeranju ili ukidanju granica, a u stvarnosti grabe mnogo više pozicija nego što im pripada i itekako dobro žive zahvaljujući državi i njenim institucijama.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin