TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Da li je povećanje boračkih naknada racionalno ?

  • Objavljeno u BiH
FENA FENA

Vlada Federacije BiH odlučila se na potez kojim kupuje socijalni mir i, istovremeno, ugrožava budžet

 NIHAD HEBIBOVIĆ

ANALIZIRAJ.BA

 

Vlada Federacije BiH utvrdila je koeficijente i osnovice kojima su, prvi put nakon pet godina, visine braniteljskih novčanih naknada povećane za 1,5 posto, saopćeno je iz pres-službe Vlade Federacije.

Obrazlažući odluku Vlade, resorni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević pojasnio je da je Vlada prihvatila prijedlog boračkih udruženja da se dostignuti nivo sredstava ne umanjuje. To je, kako je Bukvarević naveo, omogućilo da se u skladu s raspoloživim sredstvima po prvi put u posljednjih pet godina mogu povećati lične i porodične invalidnine za oko 90.000 invalida i porodica poginulih boraca, te za oko 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Dakle, povećanje izdataka za boračku populaciju odnosi se na onaj dio te populacije koji je ranije uveden u pravo. Zvaničnici Vlade Federacije, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, posljednjih godinu dana uporno ponavljaju da dodatna izdvajanja za boračku populaciju nisu moguća, te da ona mogu dovesti u pitanje finansijsku likvidnost budžeta Federacije BiH. I premijer Novalić i ministar Bukvarević u javnosti su često isticali cifru od 570 miliona KM sredstava, koliko Vlada izdvaja za borce (svaki dan po milion i po), naglašavajući da je to najveći iznos koji jedna Vlada izdvaja za taj dio populacije, uopće u svijetu.

Povećanje od 1,5 posto na prvi pogled ne izgleda naročito značajno. Međutim, ako uzmemo u obzir da se radi o povećanju od 1,5 posto u odnosu na 570 miliona KM, ipak dolazimo do značajnog iznosa, pa se s tim u vezi mora postaviti pitanje koliko je uopće novo povećanje racionalno, s obzirom na ranija upozorenja da nova povećanja mogu ugroziti finansijsku likvidnost budžeta Federacije BiH. Također, upitno je odakle dolaze nova sredstva i odakle je Vlada Federacije prihodovala, osim eventualno kroz više poreske namete privredi, što je u suprotnosti s temeljnim programskim dokumentom Vlade Federacije, odnosno Reformskom agendom.

Na kraju, postavlja se i pitanje principijelnosti. Ako Vlada Federacije ostaje pri stanovištu da nema mogućnosti za nova izdvajanja onom dijelu boračke populacije koji nije uveden u pravo, i koji to pravo zahtijeva na ulicama, čemu smo mogli svjedočiti posljednih dana, onda je gore navedeno povećanje u najmanju ruku diskutabilno. Očito je da je priroda odluke Vlade Federacije BiH takva da se radi o klasičnoj kupovini socijalnog mira pred nadolazeće izbore.

senoworks