TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Godišnjica smrti Admire Ismić i Boška Brkića

  • Objavljeno u BiH
Godišnjica smrti Admire Ismić i Boška Brkića

Na današnji dan prije 24 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić.

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

bosko-i-admira-702x336

Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini „sarajevske Olimpijade“ kada je nešto posebno cvjetalo u ovom gradu. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima niti njihovim roditeljima, jer tako se u Sarajevu živjelo.

A onda je došao rat.

Nakon dogovora, preko zajedničkih prijatelja, krenuli su oko 17 sati preko mosta Vrbanja. Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah preminuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do Boška, zagrlila ga je i izdahnula…

bosko-admira

O njima su pisali mnogi, i pjesme i članke i priče… Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Šorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet. Šork je 2000. godine ubijen na novinarskom zadatku. Po njegovoj ranijoj želji sahranjen pored Admire i Boška na groblju Lav.

Za smrt mladog para niko nikada nije odgovara

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin