Logo
Printaj ovu stranu

Izbori 2018: 68 stranaka i 34 neovisna kandidata

Istaknuto Izbori 2018: 68 stranaka i 34 neovisna kandidata
Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je ukupno 68 političkih stranaka, a kako je navedeno u pregledu još uvijek nije okončan proces ovjere političke stranke SRS - dr. Vojislav Šešelj. 

Ukupno 19 političkih stranaka prijavilo je da će imati kandidata za člana Predsjedništva BiH i to BPS-Sefer Halilović, Stranka za BiH, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Srpska demokratska stranka (SDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, Socijalistička partija, Stranka demokratske akcije (SDA), Partija demokratskog progresa (PDP), Narodna stranka radom za boljitak (NsRZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za Predsjedništvo BiH ovjerene su i političke stranke Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990, Naša stranka (NS), SBB-Fahrudin Radončić, Srpska napredna stranka (SNS), Demokratska fronta (DF), Prva srpska demokratska stranka - Prva SDS, Nezavisni blok, Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres i Demokratska stranka za BiH. 

Pregled ovjerenih političkih stranaka za učešće na Općim izborima 2018. godine možete pogledati ovdje.

Što se tiče Pregleda ovjerenih nezavisnih kandidata za učešće na Općim izborima 2018. godine, ukupno 34 nezvisna kandidata učestvovat će na ovogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u BiH. Najviše nezavisnih kandidata prijavilo se na poziciju predsjednika, odnosno potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Za učešće u utrci za predsjednika entiteta Republika Srpska prijavio se ukupno 21 kandidat. Prema Izbornom zakonu RS-a, predsjednika i dva potpredsjednika, koji se biraju neposredno s teritorije RS, biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u Republici Srpskoj. Birač upisan u Centralni birački spisak može glasati samo za jednog kandidata za predsjednika RS.

Građani BiH u oktobru će imati mogućnost da glasaju za devet nezavisnih kandidata koji su se prijavili za kantonalne skupštine u entitetu Federacija BiH. Nijedan od nezavisnih kandidata nije se prijavio za Parlament Federacije BiH. 

Pregled ovjerenih političkih stranaka za učešće na Općim izborima 2018. godine možete pogledati ovdje

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. oktobra 2018. godine. Stanovnici BiH će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.
 
IZVOR: KLIX.BA
Copyright © 2015. BH Magazin Developed by Senoworks Ent. All Rights Reserved.