TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Kako je opremljena policija u BiH?

  • Objavljeno u BiH
Istaknuto Kako je opremljena policija u BiH?

Može li BiH biti dio zajedničkog europskog prostora u sigurnosnom smislu? To, pored ostalog, ovisi od kvalitete opreme i naoružanja policijskih snaga. U to je u BiH vrlo problematično pitanje.

U Europi se sve češće govori o „zajedničkom sigurnosnom sustavu", posebno kada je riječ o antiterorističkom djelovanju. I Bosna i Hercegovina (BiH), koja namjerava postati članicom Europske unije (EU), u perspektivi bi trebala postati dijelom tog sustava, iako aktualne prilike već nalažu zajedničko djelovanje u mnogim slučajevima. Stručnjaci tvrde da kvalitetne policijske suradnje između EU i njenih rubnih dijelova ne može biti bez adekvatne opreme i naoružanja. U BiH su policijske jedinice u nadležnosti kantona, entiteta i države, pa je i opremljenost policijskih struktura raznolika. Oprema kojom raspolaže policija u Kantonu Sarajevo ipak nije na razini opreme policija iz EU-a, kaže za Deutsche Welle predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić. On podsjeća na to da BiH nije u vrhu razvijenih europskih zemalja tako da država, entiteti i kantoni imaju ograničena sredstva za nabavku adekvatne policijske opreme i naoružanja.

„Ipak, uvažavajući sve te društveno-ekonomske parametre u kojima djelujemo, imamo opremu koja na neki način zadovoljava osnovne potrebe policijskih službenika za izvršavanje službenih poslova i zadataka. Naravno, sindikat prati sve aktivnosti i inicira podizanje nivoa kvaliteta opreme i naoružanja. Siguran sam da treba učiniti više kada je riječ o ličnoj opremi policijskih službenika. Lično naoružanje je na prilično dobrom nivou, ali bi zaštita policijskih službenika na terenu mogla biti bolja. Tu, prvenstveno, mislim na zaštitne prsluke. Naime, smatram da bi svaki policijski službenik morao imati jedan zaštitni prsluk, što nije slučaj sa pripadnicima policije Kantona Sarajevo", kaže Hadžiabdić.

Standardni dio policijske opreme u BiH je na „zadovoljavajućoj" razini

Prof. Jasmin Ahic (privat)

Jasmin Ahić

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić smatra da je standardni dio opreme i naoružanja policijskih snaga u BiH na zadovoljavajućoj razini. „Praksa je pokazala da i specijalne policijske jedinice u BiH imaju dobru opremu, iako kvaliteta standardne opreme ovisi i od budžeta lokalnih zajednica, odnosno kantona ili entiteta. I rezultati na međunarodnim takmičenjima, poput onih koje organiziraju Internacionalna policijska asocijacija ili Europol, potvrdili su da policijske jedinice iz BiH imaju dobru opremu i postižu zavidne rezultate", kaže profesor Ahić.

To, međutim, nije slučaj kada je riječ o sofisticiranijoj opremi, posebno onoj za suzbijanje većih uličnih nemira, upozorava naš sugovornik. „Na prosvjedima 2014. godine vidjeli smo da Policija Kantona Sarajevo ima zastarjelu opremu za djelovanje u takvim situacijama. Nije bilo vodenih topova i druge opreme neophodne za suzbijanje pojedinih formi prosvjeda koje su, nažalost, prerasle u nasilje što je na kraju rezultiralo i paljenjem objekata, poput državnog arhiva", kaže Ahić.

Video-nadzor i antiterorističko djelovanje

On upozorava i na probleme s video-nadzorima u većim bosanskohercegovačkim gradovima. „Imamo situacije da su neki manji gradovi, na primjer u Hercegovini, u potpunosti pokriveni video-nadzorom, dok su u Sarajevu video-nadzorom pokrivene samo određene prometnice, odnosno križanja. BiH u tom smislu kasni za susjedima, Srbijom ili Hrvatskom, koje već uvode opremu za prepoznavanje registracijskih oznaka koja je povezana s bazom kaznenih evidencija. Ima, međutim, i pozitivnih primjera. U Zeničko-dobojskom kantonu, u segmentu autocesta, u tunelima se uvodi video- nadzor tako da je nedavno, samo u jednom danu, registrirano 6.000 prekoračenja brzine u tunelu 'Prvi mart'. Dobre rezultate dalo je i korištenje dronova prije četiri mjeseca kada su na području Zenice otkrivene plantaže kanabisa", kaže sarajevski profesor.

Bosnien und Herzegowina | Polizeieinsatz Sarajevo (DW/S. Huseinovic)

Policija nespremna na nemire?

Ahić smatra da sve policijske agencije u BiH, uključujući SIPA-u (Državnu agenciju za istrage i zaštitu) imaju kvalitetnu opremu za antiterorističko djelovanje, uključujući opremu za prikupljanje i obradu podataka. „Tu, siguran sam, možemo računati i na podršku partnera iz međunarodne zajednice. U tom smislu, imamo opremu, kvalitetan kadar i volju da suzbijemo svaku vrstu terorističke prijetnje, odnosno da na tom planu postignemo najbolje rezultate. Problem je u preklapanju nadležnosti. Borba protiv terorizma u nadležnosti je i države i entiteta i ta podijeljena nadležnost u sustavu koordinacije može prouzročiti određene probleme. U policijskoj hijerarhiji primjenjuje se standard naredbe, a koordinacija može biti komplicirana u slučajevima kada je neophodno hitno reagiranje, posebno pri suzbijanju terorističkih aktivnosti. Dakle, uvijek neko može prebaciti lopticu na 'tuđi teren'. U tom smislu, policijska reforma u BiH nije dala najbolje rezultate", zaključuje profesor Jasmin Ahić.

Europska policijska unija (krovna udruga europskih policijskih sindikata) nedavno je provela online istraživanje među pripadnicima 15 europskih zemalja. Jedan od zaključaka je da zapadnoeuropske zemlje imaju dobro opremljene policijske snage, dok Bugarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i BiH još uvijek nedostaje i najjednostavnija oprema.

 
  • Datum 11.11.2017
  • Autor Samir Huseinović
  • dw.de

senoworks