TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Dan kada je oslobođena Krajina: Historijsko rukovanje Dudakovića i Marekovića

  • Objavljeno u Kantoni
Dan kada je oslobođena Krajina: Historijsko rukovanje Dudakovića i Marekovića

Šestog augusta 1995. godine borci Petog Korpusa Armije Republike BiH oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala da djeluje samoproglašena fantomska autonomna oblast "Zapadna Bosna", pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića.

Istog dana, komandant Petog korpusa Atif Dudaković i hrvatski general Marijan Mareković rukovali su se na mostu preko rijeke Korane u Tržačkim Raštelima, čime su se snage Armije Republike BiH spojile sa hrvatskom vojskom, a tadašnji Bihaćki okrug je službeno deblokiran.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio zaštiti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

Peti korpus je na kraju porazio Abdićeve snage i 6. augusta 1995. godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage, i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

FAKTOR.BA

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin