TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Direktorima dvije prosječne plaće FBiH

  • Objavljeno u Kantoni
Direktorima dvije prosječne plaće FBiH

Iz SDA su ustvrdili da gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić treba uvesti i stimulacije direktorima javnih preduzeća

 FAHRUDIN BENDER

OSLOBODJENJE.BA

Jučer je u Bihaću zasjedalo Gradsko vijeće, a gradonačelnik Šuhret Fazlić od vijećnika je tražio da usvoje Prijedlog odluke o ograničavanju zapošljavanja u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad.

Iz opozicije, konkretno redova SDA, ovaj čin su protumačili kao dokaz da gradonačelnik ne vjeruje SDP-u, DF-u i A SDA, te traži od Vijeća da spasi budžet od prekomjernog zapošljavanja. Rasprava se vodila o tome da gradonačelnik mora biti odlučniji, da on kontroliše te direktore javnih preduzeća, a ne stranke koje su te direktore postavile.
- Uvjeravam vas da to nije tako, da naše stranke u poziciji ne funkcionišu na tom principu, kazao je Davor Župa (DF), predsjedavajući GV-a.

Međutim, opozicija koju čine SDA i SBB imala je drugačiji odnos kada se na dnevnom redu našla odluka o plaćama direktora javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Grad Bihać. Smanjivši sebi platu, gradonačelnik Fazlić krenuo je u ograničavanje plaća direktorima javnih preduzeća i ustanova, tako da ih ograničava na dvije prosječne plaće u Federaciji, izuzev nekolicine važnijih preduzeća, poput komunalnih, a koje ostvaruju profit i njihovi menadžeri će imati plate u visini dvije i po prosječne plaće u FBiH. Sa 16 glasova za odluka je usvojena.

Poslanik SDA Nedin Dedić smatrao je to lošom idejom.

- Ograničavanje plaća direktorima javnih preduzeća koja nisu u sjajnom položaju moglo bi izazvati kontraefekt. Možda treba i nagraditi onoga ko postiže i ostvaruje rezultate. Ova odluka uopće nije trebala doći na Vijeće, kazao je Dedić.

Gradonačelnik je vijećnike upozorio na činjenicu da su Bihać i cijela BiH na dobrom putu da bankrotiraju kao Grčka.

- Ja želim da radim javno, ne daju, ja želim da radim transparentno, ne daju. Ja ne mogu narediti direktorima, ali mogu pokušati stvoriti pravni okvir, poručio je Fazlić.

Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća protekla je i u znaku rasprave o rušenju bespravne gradnje, kako to vidi gradonačelnik, te lošem tretiranju domaćih investitora kako to vide s druge strane u SDA.

- Daju se izjave i vodi se kampanja o selektivnom rušenju objekata u gradnji, gdje se dešava da se sudi i prije suda. Neka se sruše objekti Ilhane, ali onda neka se ruši sve odreda od čestice broj 1. Napominjem vas da je pola grada na taj način sagrađeno, pa da svi idemo živjeti kod Merkelove, jer dosta je pritisaka na one koji pune budžete, istakao je Dedić, inače vlasnik spornih objekata.

Gradonačelnik Falić je kazao da se ne kaje što je stavio potpis na rušenje, jer se nijedan stub niti jedan red cigli nije uklonio po nalogu inspekcije. Ipak, gradonačelnik je spomenuo da se susreo sa vijećnikom Dedićem, te da će nastaviti razgovarati.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin