TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Krajišnici se moraju jasnije čuti u Sarajevu

  • Objavljeno u Kantoni
Krajišnici se moraju jasnije čuti u Sarajevu

Stanovništvo masovno iseljava iz USK-a, sve manje novca stiže sa viših nivoa vlasti, budžetskim korisnicima kasne plate, a političari iz Krajine su razjedinjeni: kako dalje?

FAHRUDIN BENDER

OSLOBODJENJE.BA

Vlada Unsko-sanskog kantona u 2018. godinu ušla je sa Odlukom o privremenom finansiranju jer nisu na vrijeme imali spreman nacrt budžeta. On je predstavljen na posljednjoj sjednici Skupštine u staroj godini i predloženi nacrt budžeta Kantona od 217 miliona KM tek treba da prođe javnu raspravu.

Zbog političkih odnosa u Krajini, upitno je hoće li manjinska Vlada imati i dovoljan broj glasova u Skupštini kantona za njegovo usvajanje.

Neispunjena obećanja

Situacija se dodatno usložila kada su krajem prošle godine odlukom Fiskalnog vijeća BiH sa računa ministarstava finansija svih kantona u Federaciji skinuta milionska sredstva, čime je Unsko-sanski kanton opet najviše oštećen. Naime, iznos od 3,5 miliona maraka koje nisu dobili dodatno je opteretio ovaj kanton koji ima manje ljudstva, manji budžet i generalno je siromašniji od Tuzlanskog, Zeničkog ili Sarajevskog kantona.

Sindikat policije upozorio je na ovaj problem, s obzirom na to da novembarsku platu nisu dobili kako su očekivali pred Novu godinu. Povlačenjem sredstava prikupljenih po osnovu indirektnih poreza koje je Kanton trebao dobiti, budžetski korisnici u USK-a bili su jedini u Federaciji koji nisu dobili plate.

Kako nam je kazao predsjednik Sindikata policije USK-a Mahmut Alagić, platu su dobili nakon novogodišnjih praznika u srijedu, dok je ostali budžetski korisnici još čekaju.

image
PREMIJER ROŠIĆ I PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ TOKOM PROŠLOGODIŠNJE POSJETE BIHAĆU KADA JE OBEĆAN RAVNOPRAVNIJI ODNOS

- Mi očekujemo platu 8. januara i nadamo se da će premijer ispuniti svoje obećanje koje nam je dao u petak prije Nove godine. Naš sindikat očekuje i druga sredstva koja potražujemo, topli obroci, naknade za prevoz, naknade za vanredne ispite u školama i druge dugove. Naše kolege u drugim kantonima sigurno su u boljem položaju, mi u USK-u smo u najnepovoljnijem po pitanju prosvjetnih standarda, kazao nam je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a.

Fajić kaže da ih je pogodila mjera Fisikalnog vijeća BiH te da se nada da će se problem riješiti u narednom periodu i da neće doći do kašnjenja plaća dugoročno.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić kazao je da će od Ministarstva finansija FBiH tražiti povrat sredstava. Na ovaj način Kanton dva puta plaća istu obavezu, te je sada došao trenutak da se aktivira Savjet kantona koji bi trebao zauzeti jasan stav. U tome moraju učestvovati izabrani predstavnici iz Krajine na svim nivoima vlasti, ali odavno je poznato da su krajiški političari u konstantnoj zavadi i bez konkretnih rezultata za ovaj kanton.

Oštriji nastupi

- Unsko-sanski kanton je uskraćen za značajne iznose od viših nivoa vlasti, kapitalni projekti sa ovog područja nisu uključeni u budžet Federacije BiH. Nažalost, nedostajalo je političke stabilnosti u Unsko-sanskom kantonu i, moramo priznati, sami sebi smo krivi što se naš glas nije jače čuo u Sarajevu. To ćemo promijeniti u 2018. godini. Naš prioritet je da zastupamo građane Kantona, nastupaćemo oštrije i zahtijevati ono što nam pripada, a pripada nam jednako kao i drugima, kazao je premijer Rošić.

Njegove riječi imale bi potpuni efekt tek kada bi svi krajiški parlamentarci, bez obzira na to iz kojih stranaka da dolaze, imali jedinstven stav u Sarajevu, međutim klub krajiških zastupnika ne funkcioniše već dvije godine.

 

senoworks