TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Krik grupe učenika srednje škole iz Cazina

  • Objavljeno u Kantoni
Krik grupe učenika srednje škole iz Cazina

Na portal 'Ljuta Krajina' stiglo je pismo grupe učenika iz Cazina koji su poznati redakciji ali zbog njihove sigurnosti od odmazde nećemo objavljivati njihova imena. Ova hrabra djeca preživljavaju kako kažu šokantno djelovanje lihvarski  cijena prevoza do škole i nazad, kojeg plaćaju preskupo lihverskim prevoznicima koji imaju monopol i pravo na naše kako kažu izrabljivanje. Objavite molimo naš krik u javnosti, kako bi na taj način pozvali sve institucije koje su nadliježne za koruptivan odnos između lihvarskih prevoznika i rješavanje pomoći u subvencioniranju  đačkog prevoza u općini Cazin.

U daljnjem pismu se navodi:

Kao što znamo, na prostoru USK neke općine Bihać, Velika Kladuša i Bosanska Krupa pomažu svojim srednjoškolcima sa subvencioniranjem mjesečnih karata koji su potpisali sa privatnim prevoznicima koji prevoze učenike na tim općinama. S tim su smanjeni  troškovi školovanja djece koji su veoma visoki, pogotovo za one roditelje koji školuju više od jednog djeteta.  Vrijedno je to pomena i pohvale, ali naša općina Cazin je u svemu specifična pa i u tome da nikad nije pokušala odvojiti dio sredstva za pomoć plaćanja troškova ili bar dijelom subvencioniranja trškova prevoza đaka, ali su nam zato uveli u dogovornom principu ne tržišnim nadmetanjem lihverske prevoznike koji nas po volji i želji  uzimaju kako hoće i koliko hoće. Nesmiješ se žaliti jer oni odredit će i tvoju sudbinu daljnjeg školovanja. Ako je obrazovanje djece najveća vrijednost našeg društva pitamo se '' Ko nas laže, obmanjuje, vara i uz to još sustavno pljačka''

U naj mnogoljudnoj općini USK, u  Cazinu, cijene mjesečnih karata su toliko visoke i nerealne da neki učenici da bi kupili mjesečnu kartu nemoju novca da bi kupili hranu, a neki roditelji ne mogu ni priuštiti mjesečnu kartu svom djetetu pa im je dijete prisiljeno pješice ići do škole i po nekoliko kilometara. Katastrofalno i strašno. Primjer cijena je D.Lučka 95 KM, Šturlić 95 KM, Tr. Raštela 85 KM, Skokovi 75  KM itd.

Kad uzmemo za primjer cijene mjesečne karte za relaciju Srbljani-Bihać od 12 kilometra koja je bila 25 KM i to kad je cijena goriva-nafte iznosila skoro 2,50 KM a danas učenici imaju besplatan prijevoz a cijena iznosi do 20 KM. Koji apsurd na spram nas u Cazinu, da nismo ljuti nego zadivljeni da sve može biti drugačije i bolje gdje se cjelosti subvencioniraju đaci od strane drugih općina u USK. Zašto su cijene mjesečnih karata kod cazinskih prevoznika toliko visoka!? To je za istragu svih nadliježnih organa vlasti u USK.

U prilogu ove naše obavjesti uradili smo dijagram

Na dijagramu vidimo, cijena mjesečne karte  90KM, puta 9 mjeseci školovanja je 810 KM. Sedmični džeparac 15 KM u mjesecu jeste 60 KM, puta devet mjeseci iznosi  540 KM. Odjeća i školske stvari, roditelj izdvoji oko 400,KM, kad to sve saberete imate veliku cifru 1750 KM za školovanje jednog učenika. Šta je sa onim roditeljima koji školuju više djece.

Pozivamo, sve institucije na prostoru našeg Unsko-sanskog kantona, od premijera Huseina Rošića,  Ministra Ministartstva obrazovanja nauke kulture i sporta do same općine Cazin i naćelnika Ogreševića,  da se uključe u rješavanju ovog problema koji imaju svi roditelji i učenici čija djeca putuju do škole.  

Mi djeca nismo ničijih politički predstavnici, nego samo tražimo da nam se pomogne, da nam se uvede pravo na besplatnu mjesečnu đačku kartu, da nam se bar uvede subvencioniranje troškova prevoza, da se uvede red kod lihvarski prevoznika đaka i cijena karte se dovede u normalan i realan tržišni odnos  kako je to uređeno po drugim općinama USK.

U potpisu, grupa učenika srednje škole iz Cazina.

LjutaKrajina.NET

senoworks