TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Plava voda uzalud teče

  • Objavljeno u Kantoni
Istaknuto NAROD.BA NAROD.BA

Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda, vrijedan 22 miliona eura, koji kreditnim linijama od po 11 miliona eura finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB), u ozbiljnoj je blokadi. Prema objašnjenju koje su na jučerašnjoj pres-konferenciji u Gradskoj upravi Zenice dali Ernad Granić, v. d. direktora RV Plava voda, Emir Pašalić, direktor JP Vodovod i kanalizacija Zenica, i Selver Keleštura, sekretar Grada Zenica, razlog je taj što Vlada Zeničko-dobojskog kantona još nije potpisala garancije za kredite.

 

Nema odgovora

Općina Novi Travnik je “zbog stava Vlade ZDK-a” najavila da će preispitati dalje učešće u projektu koji treba dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja više od 250.000 stanovnika ovog dijela BiH.

U Ministarstvu finansija ZDK-a već godinu i po čeka Nacrt predugovora o zajmu EBRD-a, čije je potpisivanje jedan od uslova za efektivnost kreditnih sredstava.

- Glavni problem je što je zbog određenih aktivnosti više učesnika u projektu on u zastoju. Nemamo pretpostavki za početak korištenja sredstava kredita EBRD-a koja su stavljena na raspolaganje Bosni i Hercegovini i Federaciji, odnosno ovom projektu po principu supsidijarnog kredita koji je potpisan još 2015, odnosno 2017. godine. Ono što je direktna kočnica u razvoju ovog projekta, tačnije stvaranju pretpostavki za operativnost kredita jeste nepotpisivanje ugovora između RV Plava voda i ZDK-a i ugovora između ZDK-a i FBiH. Na zahtjev kantonalne Vlade, Gradsko vijeće Zenice je prije dvije godine donijelo odluku o davanju garancije na podugovor između Kantona i JP Regionalni vodovod Plava voda. Prošlog ljeta usaglašen je i poseban ugovor o toj garanciji, između Grada i Kantona, no on od Kantona nikada nije potpisan, kazao je Keleštura.

Dodao je da bi se ta sredstva trebala u narednom periodu alimentirati iz vodnih naknada, te da su Vladi ZDK-a predložili dostavljanje mjenične izjave i 30 bjanko-mjenica, ali da odgovora još nema.

image
PLAVA VODA JE PONOS TRAVNIČANA

Granić je upozorio da bi sve aktivnosti, koje uključuju više aktera, pa i državu koja je ugovor o kreditiranju projekta Plava voda potpisala još u novembru 2015, mogle pasti u vodu, istakavši da nikome nije jasno zašto je ZDK zaustavio realizaciju generacijskog projekta.

Na pitanje novinara da li bi zbog ove situacije i kada moglo doći do gašenja projekta Plava voda, Granić je odgovorio: “Dok postoji potreba grada Zenice i dok postoje resursi, projekat neće biti ugašen!”.

Pašalić je pojasnio da su i Grad Zenica i JP RV Plava voda ispunili sve zahtjeve koje je ZDK od njih tražio, te da je kočnica na toj adresi.

U sjedištu ZDK-a nedavno je održan sastanak kome su prisustvovali načelnici općina Travnik i Busovača, Admir Hadžiemrić i Asim Mekić, s jedne, a premijer ZDK-a Miralem Galijašević, s druge strane. Razgovarali su o problemima vezanim za kreditno zaduženje. Telefonski se u razgovor uključio i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo. Dogovoreno je da se vidi kako je to SBK uradio, kako bi praksu preuzeo ZDK.

Višedecenijski san

Podsjetimo, u projekat su uključeni Grad Zenica i općine Travnik, Novi Travnik i Busovača. Ranije je bio i Vitez, ali je ova lokalna zajednica u međuvremenu od vodovoda odustala.

Niko ne zna kad bi mogla početi realizacija višedecenijskog sna svih Travničana i Zeničana. Godine su potrošene u čekanju da se potpišu ugovori vezani za kreditno zaduženje, da bi sada i sam projekat bio doveden u pitanje.

 

senoworks