Logo
Printaj ovu stranu

Plava voda uzalud teče

Istaknuto NAROD.BA NAROD.BA

Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda, vrijedan 22 miliona eura, koji kreditnim linijama od po 11 miliona eura finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB), u ozbiljnoj je blokadi. Prema objašnjenju koje su na jučerašnjoj pres-konferenciji u Gradskoj upravi Zenice dali Ernad Granić, v. d. direktora RV Plava voda, Emir Pašalić, direktor JP Vodovod i kanalizacija Zenica, i Selver Keleštura, sekretar Grada Zenica, razlog je taj što Vlada Zeničko-dobojskog kantona još nije potpisala garancije za kredite.

 

Nema odgovora

Općina Novi Travnik je “zbog stava Vlade ZDK-a” najavila da će preispitati dalje učešće u projektu koji treba dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja više od 250.000 stanovnika ovog dijela BiH.

U Ministarstvu finansija ZDK-a već godinu i po čeka Nacrt predugovora o zajmu EBRD-a, čije je potpisivanje jedan od uslova za efektivnost kreditnih sredstava.

- Glavni problem je što je zbog određenih aktivnosti više učesnika u projektu on u zastoju. Nemamo pretpostavki za početak korištenja sredstava kredita EBRD-a koja su stavljena na raspolaganje Bosni i Hercegovini i Federaciji, odnosno ovom projektu po principu supsidijarnog kredita koji je potpisan još 2015, odnosno 2017. godine. Ono što je direktna kočnica u razvoju ovog projekta, tačnije stvaranju pretpostavki za operativnost kredita jeste nepotpisivanje ugovora između RV Plava voda i ZDK-a i ugovora između ZDK-a i FBiH. Na zahtjev kantonalne Vlade, Gradsko vijeće Zenice je prije dvije godine donijelo odluku o davanju garancije na podugovor između Kantona i JP Regionalni vodovod Plava voda. Prošlog ljeta usaglašen je i poseban ugovor o toj garanciji, između Grada i Kantona, no on od Kantona nikada nije potpisan, kazao je Keleštura.

Dodao je da bi se ta sredstva trebala u narednom periodu alimentirati iz vodnih naknada, te da su Vladi ZDK-a predložili dostavljanje mjenične izjave i 30 bjanko-mjenica, ali da odgovora još nema.

image
PLAVA VODA JE PONOS TRAVNIČANA

Granić je upozorio da bi sve aktivnosti, koje uključuju više aktera, pa i državu koja je ugovor o kreditiranju projekta Plava voda potpisala još u novembru 2015, mogle pasti u vodu, istakavši da nikome nije jasno zašto je ZDK zaustavio realizaciju generacijskog projekta.

Na pitanje novinara da li bi zbog ove situacije i kada moglo doći do gašenja projekta Plava voda, Granić je odgovorio: “Dok postoji potreba grada Zenice i dok postoje resursi, projekat neće biti ugašen!”.

Pašalić je pojasnio da su i Grad Zenica i JP RV Plava voda ispunili sve zahtjeve koje je ZDK od njih tražio, te da je kočnica na toj adresi.

U sjedištu ZDK-a nedavno je održan sastanak kome su prisustvovali načelnici općina Travnik i Busovača, Admir Hadžiemrić i Asim Mekić, s jedne, a premijer ZDK-a Miralem Galijašević, s druge strane. Razgovarali su o problemima vezanim za kreditno zaduženje. Telefonski se u razgovor uključio i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo. Dogovoreno je da se vidi kako je to SBK uradio, kako bi praksu preuzeo ZDK.

Višedecenijski san

Podsjetimo, u projekat su uključeni Grad Zenica i općine Travnik, Novi Travnik i Busovača. Ranije je bio i Vitez, ali je ova lokalna zajednica u međuvremenu od vodovoda odustala.

Niko ne zna kad bi mogla početi realizacija višedecenijskog sna svih Travničana i Zeničana. Godine su potrošene u čekanju da se potpišu ugovori vezani za kreditno zaduženje, da bi sada i sam projekat bio doveden u pitanje.

 
OSLOBODJENJE.BA
Copyright © 2015. BH Magazin Developed by Senoworks Ent. All Rights Reserved.