TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Projekt BBI galerije u Bihaću i dalje na čekanju: Politika koči, a protive se i građani

  • Objavljeno u Kantoni
Projekt BBI galerije u Bihaću i dalje na čekanju: Politika koči, a protive se i građani
Desetog jula 2015. godine Gradsko vijeće Bihać donijelo je odluku o prodaji nekretnine Kino Una u centru Bihaća putem javne licitacije. Nekretninu čini zgrada kina površine 534 m2 i dvorište površine 700 m2, ukupno 1.234 m2. Nekoliko dana kasnije, tačnije 21. jula, javni oglas o prodaji nekretnije koja se nalazi u posjedu i vlasništvu Grada Bihaća raspisao je tadašnji gradonačelnik Emdžad Galijašević.

U javnom oglasu je bilo navedeno da predmetna zgrada ima odobrenje za građenje i ostalu urbanističko-građevinsku dokumentaciju i da se na predmetnom zemljištu, odnosno u slučaju rušenja zgrade kina, može graditi poslovni objekt maksimalne spratnosti -3+P+4.

Projekt tapka u mjestu dvije godineNajpovoljniji ponuđač na licitaciji bio je BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo koji je za 1,1 milion KM kupio nekretninu i ubrzo postao njen zakonski posjednik. Trinaestog marta 2016. godine investitor je ponudio idejno rješenje projekta, a nekoliko dana kasnije zatražio donošenje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za uklanjanje postojećeg objekta Kina Una i izgradnju planiranog poslovnog objekta.

Ubrzo je formiran Savjet plana za praćenje procesa izrade Urbanističkog projekta BBI Galerija Bihać koji je trebao vršiti stručno praćenje i usmjeravanje pripreme i izrade urbanističkog projekta, kroz analize, davanje mišljenja, sugestija i prijedloga Službi za urbanističko planiranje i građenje te nosiocu izrade za svaku fazu izrade Urbanističkog projekta, sve do njegovog usvajanja. 

Iako je Gradsko vijeće 26. januara 2017. godine izglasalo Prijedlog odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta BBI galerija, do danas Vijeće nije "aminovalo" ovaj projekt. Sead Živalj, generalni direktor BBI Real Estatea kaže za Klix.ba im nije jasno zbog čega projekt tapka u mjestu skoro dvije godine.

"Zahtjev za urbanističku dozvolu smo predali još u martu 2016. Kasnije su nam rekli da se treba izraditi urbanistički projekt i evo to još nije okončano. Da je sve išlo po našem prvobitnom planu, objekt bi trebao biti otvoren u septembru 2017. godine. Napominjem da smo sve naše korake radili u dogovoru s gradskim vlastima", kaže Živalj.

Sporna džamija FethijaPored izostanka podrške Gradskog vijeća, gradnji centra protive se i građani koji žive u neposrednoj blizini lokacije Kina Una, a prije nekoliko dana održan je zbor građana ove mjesne zajednice s kojeg su odaslane upravo takve poruke. Osim toga, spominje se da bi gradnja centra mogla ugroziti džamiju Fethiju koja je nacionalni spomenik BiH, a nalazi se svega nekoliko metara od lokacije kina Una.

"Kada smo radili BBI Centar u Sarajevu bilo je negodovanja i toga će uvijek biti. Sada okolni stanari ističu kao prednost što žive pored BBI Centra. Što se tiče džamije Fethije, dobili smo pozitivno mišljenje Komisije za nacionalne spomenike BiH s napomenom da se vodi računa da se radovima ona ne ugrozi. Naravno da bismo vodili računa o džamiji, a i ostalim okolnim objektima. To su stručne stvari i prepustili bismo projektantima, izvođačima i nadzornim inžinjerima da kroz tehnologiju izvođenja radova okolni objekti imaju sigurnost. Sličnu situaciju smo imali i u Sarajevu pa smo sve uradili bez posljedica po okolne objekte", kaže Živalj.

On napominje da je zbog svega navedenog BBI Real Estate na gubitku.

"Naravno da smo u gubitku samom činjenicom što su nam sredstva blokirana toliki period. Međutim, mislim da je i grad Bihać na gubitku jer je naša namjera bila da izgradimo reprezentativan objekt na mjestu koje je trenutno mrtvo, čime bi svi imali određenu korist. Vrijednost investicije je planirana u iznosu od 11,2 miliona KM. Sadržaj objekta bi bio primjeren jednoj modernoj gradskoj galeriji s dosta različitih sadržaja, kao i poznatih brendova koji trenutno nisu prisutni u Bihaću. Računamo da bi bilo zaposleno blizu 250 novih radnika", ističe Živalj.

U martu će Gradsko vijeće dati konačnu odlukuA u kojoj fazi je projekt izgradnje BBI galerije upitali smo gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

"Trenutno se radi urbanistički projekt BBI galerija koji treba stići na Gradsko vijeće i ono će odlučiti hoće li se graditi, odnosno pod kojim uslovima, ili se neće nikako graditi", rekao nam je Fazlić.

On je istakao da su protiv izgradnje centra građani koji žive u 2-3 zgrade u neposrednoj blizini lokacije Kina Una.

"Upravo su oni činili zbor građana te mjesne zajednice na kojem je bilo 50 ljudi. Mi ćemo morati pronaći kompromis i interes njih 50, ali i 50.000 ljudi koji žive u našem gradu. Morat ćemo posložiti šta je dobro, a šta loše pa odlučiti", rekao je Fazlić.

O sudbini bihaćke BBI galerije raspravljat će se na sjednici Gradskog vijeća, najvjerovatnije u sljedećem mjesecu. Gradonačelnika Bihaća smo upitali i šta će biti sa 1,1 milion KM koje je BBI Real Estate uplatio za kupovinu Kina Una, ukoliko Gradsko vijeće ne bude dalo dozvolu za gradnju objekta.

"To onda neće biti milion, nego pet miliona KM. Uslijedit će tužbe, vraćanje novca s kamatama i brojni drugi problemi za naš grad", istakao je Fazlić.

senoworks