TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Unsko-sanski kanton bez CT aparata

  • Objavljeno u Kantoni
Unsko-sanski kanton bez CT aparata

 Pacijenti na području Unsko-sanskog kantona već nekoliko sedmica lišeni su medicinskih usluga kompjuterizovane tomografije nakon što se pokvario jedini CT aparat u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Z. ČEKIĆ

NEZAVISNE NOVINA

U ovoj zdravstvenoj ustanovi su nam potvrdili kako se radi o težem kvaru, te su pacijentima preporučili da usluge CT dijagnostike urade u nekom drugom zdravstvenom centru u Federaciji BiH ili u Republici Srpskoj. U najvećem broju slučajeva pacijenti s područja USK putuju u Banjaluku i Prijedor kako bi obavili ovu vrstu zdravstvenih usluga i to po komercijalnim cijenama.

Zanimljivo je kako Kantonalna bolnica u Bihaću raspolaže sa tri CT aparata, od kojih je samo jedan bio u funkciji, dok Opća bolnica u Sanskom Mostu također raspolaže jednim aparatom koji je, međutim, neispravan. Zbog toga su pacijenti bili primorani da čekaju i po mjesec dana kako bi bili podvrgnuti CT dijagnostici.

U pomoć zdravstvenom sektoru priskočiće Vlada USK, koja je obećala sredstva kako bi se popravio pokvareni CT aparat u Kantonalnoj bolnici.

"Dogovorili smo da Vlada sufinansira servisiranje i popravak ovog aparata, ali je žalosno što postoje još dva aparata koja leže godinama, a da niko u međuvremenu nije pokrenuo aktivnosti da se oni poprave i stave u funkciju",  istakao je Husein Rošić, premijer USK.

Ministar zdravstva u Vladi USK Hazim Kapić istakao je kako je jedan od najvećih problema u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu stara i dotrajala medicinska oprema i aparati koji se često kvare. "Teška finansijska situacija u ovdašnjem zdravstvu onemogućava da se oprema kvalitetno održava i servisira, što stvara dodatne probleme", rekao je Kapić.

 

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Unsko-sanski-kanton-bez-CT-aparata/434297Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz državeregiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.

Takođe, na portalu http://www.nezavisne.com možete pročitati vijesti iz ekonomijesportanauke, tehnologije i kulture, kao i dnevni horoskop. Možete prelistati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin