TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

USK: Građanski savez koalirao sa A-SDA

  • Objavljeno u Kantoni
USK: Građanski savez koalirao sa A-SDA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ovjerila koalicije za učešće na Općim izborima 2018. godine. Iako se većina stranaka koje su pronašle kompatibilne partnere za zajedničko učešće na predstojećim izborima već pohvalila tim postignućem, neke su odlučile sakriti svoje prisustvo u koalicijama formiranim za određene nivoe vlasti.

 

 

Tako će glasači u Unsko-sanskom kantonu (USK) za tamošnju Skupštinu imati priliku glasati i za kandidate koje je ponudila koalicija "A-SDA – Pomak – Zajedno", koju zvanično čine A-SDA i Nezavisna bosanskohercegovačka lista. Međutim, u toj koaliciji je prisutna i jedna "skrivena" stranka – Građanski savez, čije je rukovodstvo propustilo priliku pohvaliti se novom koalicijom sa A-SDA glasačkom tijelu na čije glasove računaju.

Druga na listi koalicije "A-SDA – Pomak – Zajedno" za Skupštinu USK je Ilda Alibegović, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Bihać i članica Glavnog odbora Građanskog saveza. Na trećem mjestu je njen stranački kolega i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

I Sej Ramić je član Glavnog odbora Građanskog saveza. Ramić je također na listi koju predvodi predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević.

Osim deklarativne programske i ideološke nespojivosti Građanskog saveza i A-SDA, ova koalicija iznenađuje i zbog nedavnih izjava političkog direktora Građanskog saveza Emira Suljagića, koji je rukovodstvo SDP-a nazvao "dezorijentiranim" zbog koalicije sa "klerikalnom desnicom", odnosno koalicijom sa A-SDA.

Iako su svojevremeno obećavali kako nikada neće koalirati sa "bivšim komunjarama", i A-SDA je odustala od svojih principa pa su najprije podržali kandidaturu Denisa Bećirovića, a zatim su kao koalicione partnere prihvatili Građanski savez.

Kontaktirali smo predsjednika Građanskog saveza Nihada Čolpu, ali nam je on, nakon što smo ga upoznali sa temom razgovora, obećao povratni poziv za nekoliko minuta. Iako je prošlo mnogo više vremena od "nekoliko minuta", povratni poziv i pojašnjenje nismo dobili.

Medij

senoworks