TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Mektić: Mrzim političare, dođe mi da se pljunem

  • Objavljeno u BiH
Mektić: Mrzim političare, dođe mi da se pljunem

Prezirem političare i sebe. Kada bi mogao da pljunem pljunuo bi na sebe, bio je domišljat Mektić

DNEVNI LIST.BA

Mafija u Bosni i Hercegovini je jača od države, rekao je to državni ministar sigurnosti Dragan Mektić i dodao kako je prvi put ozbiljno zabrinut za situaciju u oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Mektić podsjetimo već duže vrijeme ima otvoreni sukob s pravosudnim institucijama jer ih javno proziva za nerad, korupciju i kriminal u redovima sudaca i tužitelja. Nakon tih javnih upozorenja za, kako kaže, nerad sudaca i tužitelja, kao i pitanja što se dešava po pitanju brojnih slučajeva, situacija se, tvrdi ministar, pogoršala.

Mafija

– Mafija se bila malo opustila, a nakon što smo ih dirnuli, oni su sada još jači, rekao je Mektić.

Kazao je kako i pored brojnih upozorenja nema rezultata, te kako se moraju mijenjati zakoni jer je, govori ministar, jedini način da se mafiji stane u kraj taj da im se oduzme imovina, jer sada “mafija kontrolira procese”. Rekao je Mektić i kako je spreman već sutra podnijeti ostavku ako ga tužiteljstvo demantira i počne raditi na raskrinkavanju i procesuiranju najvećih afera.

Kao primjer je naveo predmet “Pandora” u kojem je bilo riječi o dvije milijarde maraka za koje je BiH oštećena. Taj predmet, po njemu, je upropašten.

– Ne mogu da daju odgovor gdje je 50 tisuća maraka koji su im nestali iz kase, a ne dvije milijarde maraka. Kunu se i Bogom i rodom da ne znaju…Nema ništa ni od priče da će formirati ‘skok,uskok’. To je samo obmanjivanje naroda koji je ubijen u glavu, utučen…, rekao je Mektić.

Koliko loše rade trenutne pravosudne institucije, njemu je, kaže, došlo da zamoli Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće da “vrate nam Gorana” ( Salihovića).

O političarima

Obrušio se Mektić  i na kolege političare kazavši kako mrzi politiku i političare, pa i samog sebe.

– Prezirem političare i sebe. Kada bi mogao da pljunem pljunuo bi na sebe, bio je domišljat Mektić.

Kazao je i kako pojedincima odgovara kaos i anarhija jer u takvom okruženju nikome ne polažu račune.

– Ovdje imate krize bez logike i interesa. Nema logičnih političkih kriza već krize vezane za privatne interese političara i grupa. Ovdje je jedini izlaz narod da svojim prosvjedima pritisne političare da rade. Imamo pojedince koji 25 godina haraju. Počeli rat, bili mirotvorci i uvode nas sad u EU. To nigdje nema…, rekao je Mektić.

Cijela javna borba s pravosudnim institucijama, kazao je, jeste da bi se političarima konačno otvorile oči da se u ovoj oblasti nešto mora poduzeti.

O vicu

Mektić se osvrnuo i na nedavnu aferu čiji je ponovno bio glavni akter, a radi se o vicu koji je ispričao na sjednici Predsjedništva SDS-a u kome se spominju bivši predsjednik RS-a Ratko Karadžić i bivši general vojske RS-a Ratko Mladić.

Mektić je kazao kako vic “govori o cijeni časti i interesa našeg čovjeka u današnje vrijeme, da ćemo za male pare i mali privatni interes vrlo rado prodati i izdati sve za što mislimo da ima vrijednost”.

Mektić: Imamo tremu od vojne vježbe

U rujnu će u Tuzli biti održana vojna zajednička terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe “BiH 2017” na kojoj će sudjelovati oko 1.000 pripadnika Oružanih snaga BiH, civilne zaštite sa svih razina, zemalja članica NATO i partnerskih zemalja, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija.

Na vježbi će sudjelovati više od 550 timova iz 30 zemalja koji će provjeriti spremnost djelovanja i suradnje u slučaju poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, kemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila, izvora zračenja.

Mektić i šef NATO sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorenco Majer-Mineman analizirali su jučer dosadašnje aktivnosti na pripremi ove vježbe.

Mektić je istakao tri vrijednosti koje će BiH dobiti ovom vježbom, od kojih je jedna jačanje partnerstva i suradnje između BiH i NATO-a.

“Želimo provjeriti koliko smo uvježbani i kako bismo djelovali u situacijama velikih prirodnih katastrofa kada su ugroženi ljudi i materijalna dobra građana i zemlje”, rekao je Mektić i dodao kako je korist od ove vježbe i postizanje vlastite samoodrživosti kako bismo se odvikli od očekivanja tuđe pomoći.

Zanimljivo je i to da je Mektić kazao kako institucije BiH imaju tremu od vježbe jer ne znaju hoće li moći kvalitetno odgovoriti svim zadaćama.

Mineman je rekao da je vježba veoma važna i da će biti od velike koristi za BiH.

Ističući da je BiH zemlja podložna vremenskim nepogodama, podsjetio je da je 2014. godine BiH pomoglo više od 40 zemalja, uključujući i zemlje NATO-a.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin