TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

OTVORENO PISMO PROTESTA NEVLADINIH ORGANIZACIJA NA IMENOVANJE DIREKTORA JU „DOM ZA DJECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA“ TUZLA

  • Objavljeno u BiH
OTVORENO PISMO PROTESTA NEVLADINIH ORGANIZACIJA NA IMENOVANJE DIREKTORA JU „DOM ZA DJECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA“ TUZLA

Djeca bez roditeljskog staranja su djeca svih nas! Ne dozvolimo poigravanje njihovim dostojanstvom i sigurnim odrastanjem!

Osjećamo profesionalnu i moralnu odgovornost da reagiramo povodom aktuelne situacije po pitanju imenovanja Sadika Ahmetovića za novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla.

Deset godina nakon slučaja seksualnog zlostavljanja devetogodišnje djevojčice od strane dva starija štićenika-maloljetnika u Javnoj ustanovi „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla i osuđujuće presude za četiri uposlenice ove Ustanove, koje su svjesno propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima, te djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu, ovu Ustanovu ponovo potresa skandal izazvan neodgovornim odnosom Upravnog odbora ove Ustanove i Vlade Tuzlanskog kantona.

Imenovanjem Sadika Ahmetovića za novog direktora ove Ustanove, bosanskohercegovačka javost, uključujući i nevladin sektor, je uznemirena, s obzirom na to da je Ahmetović, prije desetak godina, u vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine bio upleten u aferu seksualne zloupotrebe maloljetnice u Srebrenici.

Smatramo da na mjestu direktora ove i sličnih ustanova, koje brinu o najranjivijoj kategoriji djece, moraju biti osobe koje svojim znanjem i iskustvom u radu sa djecom, i, nadasve, moralnim karakteristikama, bez ijedne mrlje na profesionalnom ili privatnom planu, zaslužuju ovu veoma društveno odgovornu funkciju.

Stoga zahtijevamo od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče odluku o imenovanju novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ u Tuzli, te da na ovu poziciju imenuje kompetentnu, a ne politički podobnu osobu, koja u široj javnosti, a posebno kod djece, uživa ugled i uliva povjerenje, a što trenutno nije slučaj.

U POTPISU:

Mreža „Snažniji glas za djecu“

UG „Zemlja djece u BiH“ Tuzla

UG „Naša djeca“ Sarajevo

COI „Step by Step“ Sarajevo

„In fondacija“ Banja Luka

UG „Zdravo da ste“ Banja Luka

UG „Naša djeca“ Zenica

UG „Nova generacija“ Banja Luka

Udruženje roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama "Sunce", Mostar

senoworks