TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Plan Vlade FBiH: U pet godina zaposliti novih 10.000 radnika

  • Objavljeno u BiH
Plan Vlade FBiH: U pet godina zaposliti novih 10.000 radnika

Nepostojanje strategije razvoja industrijske politike na razini države BiH, iz koje bi se moglo vidjeti kakva je namjera države u toj oblasti, dovelo je do neminovnosti i potrebe postojanja određenog dokumenta iz kojega bi se mogli vidjeti određeni pravci razvoja u industrijskoj oblasti, piše Večernji list BiH.

Velik potencijal Shodno tomu, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, u suradnji s Gospodarskom komorom FBiH, izradilo je dokument “Strategija razvoja metalskog i elektrosektora FBiH za razdoblje 2016. - 2025.”, a koji se temelji na dokumentu “Razvoj industrijske politike u FBiH”.

Prijedlog akcijskog plana za realizaciju strategije Vlada FBiH nedavno je usvojila i proslijedila ga Zastupničkom domu i Domu naroda na usvajanje. Ovaj sektor gospodarstva FBiH ima veliki potencijal koji je samo djelomice iskorišten.

Da bi se ostvario daljnji rast, u metalskom i elektrosektoru bit će potrebna ulaganja kako bi domaća poduzeća mogla dobiti poslove proizvodnje većih i složenijih proizvoda, smatraju stručnjaci. Zato je kroz ovaj dokument Vlada istaknula probleme s kojima se suočava metalski i elektrosektor FBiH i, sukladno strateškim ciljevima, predložila mjere i aktivnosti koje se trebaju provesti.

A među strateškim ciljevima navodi se povećanje obujma sektorske proizvodnje za 2,2 posto, povećanje broja radnika za 10.000 do kraja 2026., s minimalnim udjelom od 15 posto visokostručnih te povećanje izvoza i promjena strukture izvoza u korist izvoza proizvoda više dodane vrijednosti. Proizvodnja baznih metala Da bi se postavljeni ciljevi ostvarili, potrebno je, kako stoji u strategiji, prvotno okončati privatizaciju gospodarskih društava u državnom vlasništvu.

Također do 2020. godine treba donijeti odluku o prodaji kapitala u državnom vlasništvu i, uz ostalo, pokrenuti inicijativu za izradu popisa strateških kompanija koje u idućih 10 godina neće biti privatizirane. Podsjetimo, metalski i elektrosektor jedan je od najvećih izvoznih sektora u FBiH, a skoro 2000 tvrtki iz ove oblasti zapošljava na tisuće radnika (u metalskom i elektrosektoru FBiH je u 2015. bilo 28.249 zaposlenih) i u ukupnom izvozu sudjeluje s oko 30%. Metalski i elektrosektor u BiH mogu se podijeliti na nekoliko grupacija, i to proizvodnja baznih metala, proizvodnja proizvoda od metala, proizvodnja strojeva i uređaja, proizvodnja dijelova za motorna vozila, proizvodnja električne opreme i slično.

Uspjeh u ovoj struci rezultat je prije svega masovne proizvodnje i prodaje, niskih ulaznih troškova te jeftinog kapitala.

OLIVER CVITKOVIĆ

 

VEČERNJI.BA

 

senoworks