TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Počela izborna šutnja u BiH

  • Objavljeno u BiH
Počela izborna šutnja u BiH

Jutros u sedam sati počela je izborna šutnja i time je završena izborna kampanja za ovogodišnje opće izbore u Bosni i Hercegovini Kampanja je službeno počela 7 septembra.

Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta,, odnosno do sutra u 19 sati.

Biračka mjesta širom države otvaraju se u nedjelju sedmog oktobra u sedam ujutro, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjeta ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Opći izbori se provode za Predsjedništvo BiH,  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Građani BiH imat će priliku između 7.498 kandidata birati 518 nosilaca mandata, što je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu blizu 8.000, raseljenih koji glasaju lično blizu 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano blizu 77.000.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

RADIO SARAJEVO

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima.

To uključuje, ali se ne ograničava samo na održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, kao i korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače, kao i svake aktivnosti kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Isto se odnosi i na korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače.

Pod sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu samo ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona...

Za kršenje izborne šutnje u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM.

senoworks