TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Pravda za Davida: Pojavili su se novi dokazi

  • Objavljeno u BiH
Pravda za Davida: Pojavili su se novi dokazi

Pravda za Davida još uvijek nije zadovoljena. U Banja Luci bliži se 140. dan u regiji dosad nezabilježenih protesta. Jedan otac slomljene duše, ali nepokolobljivog duha uspio je dići na noge desetke tisuće ljudi koji se svakog dana okupljaju na glavnom banjalučkom trgu izražavajući tako svoje nezadovoljstvo nerazriješenim ubojstvom svog 20-godišnjeg sugrađanina.

IZVOR: 100.POSTO.HR

O ovom smo već slučaju pisali. David Dragičević otet je u ožujku da bi potom bio danima mučen, a njegov otac tvrdi i silovan. Davidovo je beživotno tijelo pronađeno šest dana kasnije u rječici koja Banjalučanima služio kao kanalizacija. Policija je slučaj prvo označila kao nesreću da bi nakon borbe Davidova oca za istinu tek nakon više od 100 dana državno tužiteljstvo oznaku slučaja promijenilo u ubojstvo. U priču se uplela i politika.

Rupa na rupu, laž na laž
Čitava je istraga bila obavijena velom nepravilnosti punih nelogičnih rupa. Policija je Davidu pokušala prišiti provalu, pljačku, remećenje javnog reda i mira, nazvali su ga narkomanom, a nakon svega toga njegovu su smrt pokušali prikazati kao samoubojstvo. Obdukcija je rađena dva puta. Pravi dokazi su nestajali, a pojavljivali su se podmetnuti.

Davidov otac Davor provodio je paralelno svoju vlastitu istragu čitavo vrijeme tvrdeći da sam vrh Republike Srpske sudjeluje u sramoti kojom se vodi službena istraga smrti njegova sina. Davor Dragičević optužio je vrh policije za ubojstvo svog sina, a odnedavna s njima povezuje i samu političku elitu. Krivaca zasad još nema, barem ne službeno.

Davor Dragičević izlazio je dosad je već u nekoliko navrata s novim dokazima koji su mijenjali tijek istrage. Uspio je, tako, dokazati da njegov sin nije mogao izvršiti provalu jer u to vrijeme bio na potpuno drugom kraju grada. Video materijal kojim je policija trebala dokazati tu svoju teoriju bio je montiran. David je, kako Dragičević tvrdi, otet, a njega je zamijenio neki plaćenik. Davidov je otac dokazao i da mu sin nije bio narkoman, nezavisna analiza njegove kose pokazala je da nije uzimao LSD, kako je to policija ranije tvrdila.

David je silovan
Ovih je dana konačno izašao i s dokazima koji potkrepljuju njegovu teoriju da mu je sin silovan. Ostvario je svoje dugonajavljivano obećanje i objavio službene fotografije istrage zabilježene na mjestu na kojem je pronađen Davidov leš. Uvidom u iste razvidno je da je policija mutila s dokazima. Dok prve fotografije pokazuju da je Davidov remen otkopčan, na drugima je taj isti remen već čvrsto stegnut. Na nekim se od tih fotografija jasno vide i Davidove gaće, dokaz koji je kasnije netragom nestao iz istrage, a čijom bi se analizom moglo potvrditi da je David doista silovan.

Osim toga, već smo i ranije izvještavali da o podmetnutim dokazima kojima se Davidu pokušalo prišiti provalu u jednu obiteljsku kuću iz koje je navodno ukrao laptop, USB i novac. Laptop nikad nije pronađen. Novac koji je pronađen kod Davida nije se poklopao s novcem koji je navodno otuđen dok je USB, također pronađen kod Davida, završio isto kao i Davidove gaće – nestao je. Nakon što je Davor objavio fotografije službene istrage svima je postalo bjelodano tko je i kada mogao podmetnuti dokaze.

Ubili su ga policajci povezani s narkopodzemljem
Dragičević je na početku za ometanje pravde krivio samo policiju s kojom je, navodno, u direktnom dosluhu i sam ministar unutarnjih poslova, no odnedavna za isti zločin okrivljuje i glavnog okružnog tužitelja - Želimira Lepira. On je nakon što se pokazalo da je nestao službeni dokazni materijal utvrdio kako to ionako nije važno za daljnji tijek istrage. Kasnije je, mimo svih propisa, slučaj prepustio Daliboru Vreći, čovjeku koji sad slučaj vodi u njegovo ime. Mediji tvrde da je razlog tome daljnja opstrukcija pravde, a upozoravaju i na to je istragu vodila policijska postaja koja uopće nije bila nadležna za dio grada u kojem je pronađeno Davidovo tijelo. Vide to kao dokaz da se vrh umiješao ne bi li prikrio pravog ubojicu.

Na početku vrlo suzdržan po pitanju otkrivanja identiteta pravih ubojica svog sina, Davor Dragičević odnedavna za njegovu smrt direktno optužuje zaposlenike MUP-a tvrdeći da su ga ubili 23. ožujka ove godine nakon što su ga zadnji put mučili između 20 i 21:30. Krivce povezuju s lokalnim narko kartelom.

Dodikova paranoja
Milorad Dodik, čelni čovjek Republike Srpske, bio je na početku na Davorovoj strani. Zazivao je pravdu sve dok nije postalo jasno da je njegov ministar unutarnjih poslova u slučaj upleten do grla. Onda je promijenio ploču. Optužio je Davora za veleizdaju, a Pravdu za Davida uz pomoć državnih medija koje drži pod kontrolom huškačima koji žele srušiti njegov režim iako su i Davor i Pravda od samih početaka prosvjeda odbacivali svaku vezu s politikom, bilo njegovom bilo oporbenom.

Ovih dana otišao je još i dalje. Sad tvrdi da ima saznanja o tome kako Pravda za Davida planira opstruirati izbore zakazane za 7. listopada. Kako kaže, cilj im je sabotirati legitimitet, a Banja Luku pretvoriti u grad slučaj. Prema njegovim navodima, članovi grupe Pravda za Davida zauzet će noć prije održavanja izbora 50 kamiona koji će u Banja Luku prevoziti izborne listiće. A kako tvrdi, doznao je i za njihov alternativni plan ne uspiju li realizirati ovaj. Na dan izbora organizirat će politički skup kako bi prekršili izbornu šutnju zbog čega će, obratite pozornost na iduću riječ, stranci u Sarajevu poništiti izbore u Banjoj Luci i od nje napraviti slučaj.

Stranci u Sarajevu. Dio je to njegova novog diskursa kojim u posljednjih nekoliko mjeseci ponovno diže lažnu paranoju među svojim sugrađanima tvrdeći da su bosanski Srbi čitavo vrijeme pod napadom stranaca. Dodik se boji za vlast, prvi se put čini izglednim da bi je doista mogao i izgubiti pa pribjegava provjerenom receptu – predratnoj retorici. Tko zna, možda će narod ovaj put biti pametniji. Sve upućuje na to da mu je dosta Dodikove korumpirane samovlade, a otkako ponovno javno poziva na ujedinjenje svih Srba svima je nama u regiji jasno da mu je i potencijalni ratni sukob miliji od gubitka vlasti.

senoworks