TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Provjereno: Slučaj Gabrijel Trbara (video)

  • Objavljeno u BiH
Provjereno: Slučaj Gabrijel Trbara (video)

Ekipa emisije Provjereno s Nova tv iz Zagreba boravila je u Travniku i istražila pojedinosti u vezi  smrti  Gabrijela Trbare iz Novog Travnika, a koji je u travničkoj bolnici dobio opekline od kojih je nažalost i preminuo u Sarajevu.

VIDEO PRILOG NA DNU PREUZET SA FACEBOOKA

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27.04.oko 21 sat je preminuo 33-godišnji Gabrijel Trbara iz Novog Travnika koji je  zadobio teške opekotine u požaru koji je izbio na Odjelu za neurologiju i psihijatriju Kantonalne bolnice u Travniku.

Dežurni tehničar s Neuropsihijatrije prijavio je 19. aprila u 3:30 sati da je Trbara izvršio samozapaljenje. S druge strane, porodica Gabrijela Trbare tvrdi da je zapaljen. 

"Novotravničanin Gabrijel Trbara, koji je bio pacijent u JU Bolnica Travnik u Službi za neurologiju i psihijatriju, u noći sa utorka na srijedu, 19. aprila, zavezan je dvostrukim kaiševima za krevet, zapaljen je i ostavljen da gori. U nemogućnosti da sebe spasi, a bez ičije pomoći, Gabrijel je dobio teške opekotine po rukama i stomaku. Prema saznanjima, djelatnici odjela nakon paljenja sve su pacijente iz te sobe premjestili, dušek i sve dokaze izbacili vani, a zidovi na kome su ostavljeni tragovi gorenja su okrečeni. 

Ono što je navedeno je to da se Gabrijel sam zapalio. Međutim, dovoljno je samo logikom slijeda događaja zaključiti da je to teoretski nemoguće. Naime, po riječima djelatnika on je bio vezan te noći za krevet. Svaki put prije tog procesa pregledaju se temeljito svi dijelovi tijela i svaki dio kreveta u slučaju da ne bi postojale neke opasne supstance. Ruke su mu bile vezane, ne uz tijelo, gdje se nalazi posteljina i deka, već odvojeno od tijela i rastegnute u suprotnim smjerovima. To znači da je poslije vezanja morao ispružit šake te da nije bilo moguće uzeti upaljač niti igdje izazvati vatru.

Još jedan detalj upada u oči, a to je da je on gorio određeno vrijeme te da su mu obje ruke izgorjele. Da bi vatra bila zapaljena na jednoj strani ruke i došla do druge, potrebno je mnogo više vremena. Najveća tragedija ovoga što se desilo je to što je Gabrijel dok je gorio, vrištao i zvao u pomoć, a njemu nije imao ko pomoći", napisala je porodica na Facebook stranici "Istina za Gabrijela Trbaru".

Slučaj je u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Travnik.

VIDEO PRILOG S NOVA TV POGLEDAJTE ISPOD

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin