TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Damir Nikšić: Moramo spriječiti krađu glasova, a najbolji je način veliki odziv glasača

  • Objavljeno u Intervju
Istaknuto Foto: Buka Foto: Buka

U okviru predizborne kampanje za Izbore 2018., razgovarali smo sa Damirom Nikšićem, konceptualnim umjetnikom i kandidatom za Skupštinu Kantona Sarajevo. Nikšić je čovjek bez dlake na jeziku i u posljednje vrijeme ga najbolje upoznajemo kroz odlične satirične video uradke na Youtube ali i na Facebooku u kojima najčešće govori  o aktuelnim društveno-političkim problemima. 2016. godine je bio nezavisni kandidat za načelnika Općine Centar a osvojio je 3000 glasova. Nedavno je postao i član SDP-a BiH. 

 

- Da li će dekriminalizacija i legalizacija konoplje poslužiti kao način oporavka anemične ekonomije imajući u vidu primjere iz Praga ili iz Kolorada . Molim Vas da se osvrnete na to koliko sudovi , policija i zatvori troše vremena i budžeta na procesuiranje prekršaja u vezi sa konopljom. Takođe molio bih osvrt na oportunitetni trošak sa odlaganjem gore navedenih aktivnosti s obzirom da su dekriminalizacija i legalizacija neminovnost te će najveći profit imati oni koji su u tome prvi ( turizam , medicinski turizam , industrija)?


- Važno je znati da su italijanski fašisti konoplju stavili u istu kategoriju sa teškim drogama. Čim fašisti to čine, prirodan odgovor i najprimjereniji čin antifašizma je - dekriminalizacija konoplje.
Znamo da sve napredne zemlje dekriminalizuju konoplju, da je legalizuju za medicinsku upotrebu jer pomaže pri liječenju, otapa naslage toksičnih proteina u mozgu itd. Postoji ulje kanabisa koje nema veliki procent psihoaktivnog THC-a i ono se može kupiti posvuda, samo je bitno legalizovati ga i dekriminalizovati da se ne bi osjećali kriminalcima dok se liječimo. Naravno da to sve onima koji su stekli bogatstvo rasturanjem kanabisa ne ide u korist, a njih, postoje navodi, ima među tajkunima, političarima, u policiji, itd. Kako da kažem: lobi narko-dilera i kriminalaca je veoma jak u našim parlamentima. Kako i ne bi bio kada su stranke zapravo politički karteli.

- Na koji način planirate očuvati organizacije koje se bave promocijom kulture i umjetnosti u manjim sredinama ? Direktan primjer sistematskog gašenje svake alternativne ideje u SBK počevši od Travnika koji je nekada imao jako razvijenu scenu za jedan mali grad, te značajan broj aktivista u polju alternativne kulture i umjetnosti. Unutar nekoliko godina HDZ i SDA su uništili svaku pomisao na kreativnost i kulturu ?


- Na taj način što će se građani glasanjem za progresivnu i slobodarsku ljevicu izboriti za slobodni teritorij "četvrtog entiteta" u obliku "domova građana", tj. domova "zabavne", građanske, moderne, progresivne, savremene internacionalne kulture i kulturne scene (za razliku od folklornih, narodnih i narodnjačkih na kojima insistiraju narodnjačke stranke konzervativne desnice). Ako dobijemo ministarstva, ili bilo kakvu vlast, ja ću nastojati da se ujedinjena građanska ljevica i progresivne snage civilnog sektora izbore za takve prostore u svakom od BH gradova i manjim mjestima u kojima postoje "naši", naravno o trošku države, onako kako su se i vjerske institucije preko kleronarodnjačkih stranaka desnice izborile za svoj javni prostor. Želimo da naš dio novca bude utrošen na savremenu građansku kulturu jednako i ravnopravno kako je utrošen na Bošnjačku, Srpsku i Hrvatsku. Drugim riječima: ne prihvatamo kulturne hegemonije i ne namjeravamo više biti građanima drugog reda u svojoj zemlji. Ovo je "zemlja za sve nas", zar ne?

- Zašto u Federaciji u 21. stoljeću nema niti jedan ozbiljan muzički festival koji država ne pokušava ugasiti svojim pristupom. U susjedstvu imamo najveće festivale u Evropi koji generišu značajna sredstva od čega benefit vidi cijela zajednica ?


- U Sarajevo, npr. ne mogu doći kamioni s opremom koja je danas potrebna za tako nešto. Jednostavno nema pristupa stadionu Asim Ferhatović ili Zetri velikim kamionima sa opremom. Nema ceste kojom bi mogli doći i nemaju se gdje parkirati. To je naša realnost. S druge strane, ko će iz regije voziti satima po nesigurnim i ubitačnim cestama po kojima zbog propale željeznice hara kamiondžijski lobi? Ko će riskirati život da bi došao masovno na takve koncerte? Naši gradovi su rupe na kraju svijeta i jedini uslov da se uključimo i priključimo Evropi jeste dobar autoput i pristup gradovima.

- Zbog čega par pojedinaca može stati na putu razvoja cijelog jednog sektora. molim osvrt vezan za organizaciju evenata ( koji nisu turbo folk ni sevdah ni neka bosanska tradicija kupusijada ili kosidba) . Skoro da je nemoguće bez mita i korupcije organizovati cjelovečernji dogadjaj ili nedaj bože višednevni, a sve sa izgovorom da to remeti nečiji san , mir ili šta ti ja znam .?


- To je radi toga što su trenutno desničari iz pučkih (narodnjačkih) stranaka na vlasti. Oni preferiraju narodnu kulturnu i vjersku tradiciju, a ne savremenu građansku kulturu i umjetnost.

- Kada će Bosna i Hercegovina početi da koristi bogom dati potencijal koji posjeduje ?


- Ja mislim da ga već koriste. Kada se putuje avionom možete vidjeti da su mnoga brda i planine načete, da je neki crv napao BiH. Kamenolomi, šljunkare... Ti potencijali su ozbiljno nagriženi. Iz aviona se ne vidi cjevarenje naših rječica, ali znamo da tu takođe ima svega. Ja mislim da mi to iskorištavanje moramo prvo zaustaviti, a pravo pitanje bi bilo: kada ćemo početi planski i pametno koristiti prirodne i ljudske resurse u ovoj zemlji? Opet, odgovor je jednostavan: kada postanemo integrisano i napredno (progresivno) društvo.

- Šta mislite o izjednačavanju primanja u javnom i privatnom sektoru te da se kao okvir uzima visina stručne spreme ?

Ne znam o tome mnogo. U principu mislim da se niko iz države ne bi smio miješati u visinu primanja u privatnom sektoru. U nizinu da, ali u visinu ne. Samo ako država subvencira privatno preduzeće, onda može ograničiti visinu primanja nekim direktorima. Ili može ne raditi sa onim kompanijama koje slabo plaćaju radnike, a preplaćuju direktore. Mislim da se političari ne bi trebali mjeriti sa privatnim sektorom jer privatni sektor radi, proizvodi i preuzima odgovornost za svoj neuspjeh. Što se tiče visine stručne spreme - ona se može kupiti danas na privatnim univerzitetima, tako da... Ako bi pak vezivali plate parlamentaraca i javne uprave i preduzeća sa radničkim iz realnog sektora - u nekom manje drastičnom omjeru - e to bi već imalo smisla. Onda bi se javni sektor trudio svim silama da obezbjedi uslove da se primanja u privatnom sektoru povećaju. Ali i tu imamo jednu kvaku: šta ako oni naredbodavno narede da se povećaju (pa tako povećaju i sebi), a za to nema realne tržišne i ekonomske osnove? Sve je to, na kraju krajeva, lako riješiti ako postoje politička volja, radna etika i lični moral.

- Zbog čega osnivanje firme traje mjesecima ako ne i godinama i zbog čega nema poreskih olakšica za tek osnovana preduzeća i obrte ?


Zbog katastrofalnih zakona i nabulozne porezne politike. To se sve mora raspuhati i pročepiti.

- Šta mislite o ideji plaćanja bruto plaće radniku a da on sam sebi plaća zdravstveno i vrši štednju za penziju ?

- Ja mislim da je to odlična ideja.

- Ako se odljev stanovništva nastavi ovim tempom kada će propasti penzioni fond zbog nedostatka produktivnog stanovništva ?


- Možda je već i propao, samo nam niko još nije rekao. Možda trenutno jedan od onih službenika zatrpanih papirima otkriva tu činjenicu, ali dok taj njegov zatomljeni krik upozorenja dođe do nas - proći će određeno vrijeme.

- Kada propadne penzioni fond šta će biti sa penzionerima ?


- Hranićemo ih u javnim kuhinjama i smjestiti u staračke domove, ili će svako po nekog primiti sebi. U međuvremenu ćemo gledati da svrgnemo političke kartele desnice sa vlasti i iskoristimo njihove vile za smještaj najugroženijih, a njihov novac za sanaciju kataklizme koju su prouzrokovali.

- Zbog čega javna preduzeća poput komunalnih kontinuirano naplaćuju svoje usluge ali nikako ne ulažu u infrastrukturu nego bukvalno grabe lopatom lovu na Titinoj infrastrukturi koja je odavno trebala biti zamjenjena a za zamjenu su trebala postojati sredstva na ime amortizacije za koju se sredstva moraju odvajati iz svakog naplaćenog računa ?


- Zato što su paraziti. Oni parazitiraju na nečemu što je uspostavljeno prije njih. Svaki od njih čeka da iscrpi i zadnju kap koristi i da razguli dalje. Ponašaju se poput ovisnika. Poput alkoholičara. Još samo danas... Problem je što je otpuštanje neradnika otežano. Kada bi mogli brzo i efikasno otpustiti neradnike, mogli bi još brže i efikasnije zaposliti radnike. Ali ti neradnici su klijenti stranaka i kada pokušaš da otpustiš jednog od njih - imaš problem sa stranačkim šefovima koji su ih tu zaposlili. A to znači da ti možeš izgubiti svoj posao prije neradnika, bez obzira koliko dobro i mnogo radio. Ispravka: zapravo upravo zbog toga što mnogo i dobro radiš.

- Do kada će se svi prihodi od naplata kojekakvih dugova iz bivše države slijevati u budžet, to jest plate uposlenika javnog sektora kao da su oni jedini pravni nasljednik bivše države?


- Dok bude dugova da se naplate.

- Smatrate li da je privatni sektor dio problema u BiH ?


- Skoro da ga i nema. To je najveći problem. Ako ga i ima, onda se radi o ortačkom kapitalizmu - o ljudima koji su ortaci sa političarima u nekom biznisu kojem političari nabacuju tendere i finansiraju ih iz javne potrošnje i još štošta.

- Zašto Bosna nema svoj Exit ili Ultru ili Glastonbery ?


- Zato što smo kulturološki svjetlosnim godinama daleko od takvih kulturnih dešavanja.

- Ukoliko budete izabrani u Skupštinu KS, što ćete prvo uraditi ?


- Prvo bi trebali izglasati neke zakone po kojima ćemo vidjeti ko stoji sa koje strane korupcije. Oni koji budu protiv tih zakona nećemo uzeti u koaliciju. Samo oni koji na prvoj sjednici dignu ruku za određene zakone - ući će u koaliciju vlasti koja bi trebali početi proces utvrđivanja porijekla imovine, sukoba interesa, zamrzavanja računa, oduzimanja imovine, zatim reduciranje državnog aparata i temeljnu izmjenu porezne politike. Ove dvije zadnje stvari bi trebale rasteretiti realni sektor od parazitske države. A ove prve bi trebale napuniti budžet bez da povećavamo harač sirotinji.

- Može li SDP osvojiti značajniji procenat broja glasova i može li povesti ovu državu u bolje?


- Ovaj novi SDP definitivno može povesti državu u bolje. Naravno ne sam, već u koaliciji sa naprednim i liberalnim strankama koje imaju isti cilj i sličan put dolaska do njega. Sad, koliko će glasova dobiti - to ne znam, jer i dalje nosi ljagu Lagumdžijinog SDP-a koji je, kako znamo, bio zastranio u neoliberalne, korupcijske i kriminalne vode, a zapostavio istinski karakter i obavezu ove partije prema ljevičarskim idejama i vrijednostima. Nije vjerovao u njih, kao uostalom ni oni sa kojima je sarađivao u ostatku svijeta. Svi oni (Klintonovi, Bler...) pripadaju tzv. "Trećem putu" tzv. "liberalne elite". SDP BiH zato nije radio na terenu sa ljudima, sa omladinom, nije insistirao na društvu, na desegregaciji, na reintegraciji, na bratstvu i jedinstvu, na rokenrolu. Sve je zapostavio. Bavio se previše firmama, biznisom, parama i otromboljio se u luksuzu, u salonkama i kravatama.
Zinulo d**e, kako se kaže. Biće da je to najbolja dijagnoza.
Ja sada koristim SDP kao kišobran partiju, platformu za ujedinjenje ljevice, ne samo u BiH, već u regiji. Treba mi mnoštvo revolucionarnih i progresivnih, obrazovanih, poštenih, žilavih i požrtvovanih ljudi koji ne traže nikakvu drugu nagradu do one da budu dio velikog poduhvata, da oblikuju istoriju naših prostora i naroda onako kako su to naši djedovi radili. To je progresivna, internacionalna i slobodarska ljevica.

- Poruka mladima ?


- Zna se: Mladi BiH - j***te se!

- Poruka glasačima ?


- Izađite i glasajte. Izbori 7. oktobra 2018. u Kantonu Sarajevo su istinska "bitka za Sarajevo". Moramo spriječiti krađu glasova, a najbolji je način veliki odziv glasača i njihov izlazak na biračka mjesta. Molim vas: IZAĐITE I GLASAJTE! Važno je da niko ne izloupotrijebi vaš listić.

- Kada će Torabi ponovo u Bosnu, ostala mi je jos samo jedna flaša vode?


- Kada dovoljno ožednimo da nas ponovo prevede

Razgovor vodio Dejan Šiljak

BHMagazin.com

senoworks