TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Irina Lovrić: Mnoge će zaboljeti glava od onoga šta imam reći

  • Objavljeno u Intervju
Istaknuto Irina Lovrić: Mnoge će zaboljeti glava od onoga šta imam reći

Devetog decembra u svijetu se obilježio Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Na isti datum 2004. godine u Meridi u Meksiku potpisana je Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije, koja veliku važnost pridaje prevenciji korupcije, a od država, između ostalog, traži osiguravanje zaštite za svjedoke i tzv. zviždače, odnosno osobe koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini. Ne možemo se pohvaliti poštivanjem nijedne od ovih stavki. Štaviše, svi koji se u ovoj državi usude prijaviti korupciju i nepravilnosti u radu javnih preduzeća izloženi su brutalnoj odmazdi!

Mnogi se pod prijetnjama i ucjenama povuku, ali ne i Irina Lovrić, prvi zaštićeni prijavitelj korupcije u BiH i, slobodno možemo reći, najglasnija „zviždačica”, u našoj zemlji. Nakon što je 2009. godine prijavila korupciju u Fondu za povratak BiH, predvođenom tadašnjim direktorom Mlađenom Božovićem, počinje njena bitka. Vodi je na više frontova, s mnogo jačem neprijateljem, koji ne bira oružje i koji je korijenje pustio i u onim institucijama koje bi trebale raditi po zakonu.

Zanimalo nas je u kojim okolnostima će Irina dočekati ovaj dan. Saznali smo da priprema nove proteste, da je očekuje suđenje s Agencijom za prevenciju korupcije, koju vodi Sead Lisak, da kao prvi zaštićeni prijavitelj korupcije nije čak ni pozvana na svečanost dodjele nagrada Ambasade SAD-a pojedincima i organizacijama koje predvode borbu s ciljem uništavanja korupcije u našoj zemlji... Ironija sudbine je to da se ova dva posljednja događaja odigravaju u isto vrijeme. Sve ovo, nažalost, nisu dobre vijesti.

– Njima mogu dodati još jednu. Malo prije našeg razgovora doznala sam da se protiv mene pokreće disciplinski postupak u firmi u kojoj radim, navodno zbog teže povrede radnog odnosa. O svemu tome ću javnost naknadno obavijestiti – kaže Irina.

Organizirate novi protest, šta je povod tome, kakvu poruku i kome želite ovog puta uputiti?

– Da, imam namjeru organizirati novi protest. Moje pristalice to žele ranije, a moja želja je opet za 8. mart, Dan žena. Sigurna sam da je vašim čitaocima poznato da taj praznik proslavljam drugačije. Voljela bih da protest svih obespravljenih koji smo održali za prošli 8. mart preraste u tradiciju. Ipak, budu li narod i moja Facebook armija željeli protest i ranije, poslušat ću ih, jer ja sam tu zbog njih. A poruka je poznata i mislim da je sve već rečeno. No, važno je da ću prije protesta napraviti jedan okrugli sto i konfereciju za medije, gdje ćemo objelodaniti ono o čemu smo do sada nismo govorili. Predočit ćemo dokaze i glasno izgovoriti imena. Mnoge će zaboljeti glava. Vrijeme je da se imena najvećih kriminalaca i ko ih štiti glasno kažu, bez obzira na koliko su visokom funkcijama. Vrijeme je da se sazna ko su njihovi poslušnici iz NVO sektora. Krajnje.

O kakvom suđenju s Agencijom za korupciju je riječ?

– Status „zaštićenog” prijavitelja korupcije dobila sam još 10. aprila 2014. godine. Dodijelila mi ga je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije sukladno odredbama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH. Međutim, zaštita je potpuno izostala zbog političkog utjecaja u mom slučaju, pa čak i onda kada sam fizički napadnuta na svom radnom mjestu, u državnoj službi BiH, pokušavajući prijaviti još jedno djelo koje je imalo odlike koruptivnog. Tada su mi nanesene i tjelesne povrede. Agencija koja je bila zakonski obavezna pružiti mi zaštitu nije reagovala, ali nisu reagovale ni organizacije nevladinog sektora koje se bave brobom protiv korupcije ili zaštitom ljudskih prava. Svi se plaše da ne izgube donatore za projekte, koji su često milionski. Tu sam ja mnogo manje važna. Iz tog razloga bila sam prinuđena zatražiti zaštitu svojih zakonom osiguranih prava pred nadležnim sudom. Mislim da ovo šalje jednu veoma negativnu poruku ne samo potencijalnom prijavitelju korupcije, već i izvan naše zemlje.

S Vašim radom u BiH upoznat je i Evropski parlament u Bruxellesu. Je li se išta promijenilo od Vaše posjete ovoj instituciji?

– Nisam ništa očekivala od Bruxellesa, a dobila sam sve pohvale za svoj rad i djelovanje, ne samo od zastupnika Evropskog parlamenta, već i od nekih članova Evropske komisije. Kako čelnici nekih nadležnih institucija u konkretnom slučaju te njihove stranačke kolege, koje su imale direktno učešće u netransparentnom i nenamjenskom trošenju ogromnih materijalnih sredstava namijenjenih povratku izbjeglih i raseljenih lica, nastoje sakriti sve o meni i mom djelovanju, a pokrenute istrage zataškati, meni je važno da se dosije cjelog predmeta nalazi u pravim rukama i na sigurnom mjestu. Oni ih sada posmatraju. Pripremam novi dosije o ulozi nevladinog sektora, naročito rukovodstva antikorupcione mreže Account, koji ću, također, u narednom periodu proslijediti na istu adresu. Milione su potrošili boreći se, navodno, protiv korupcije i kriminala gotovo bez ikakvih rezultata, vidjet ćemo gdje i kako. Više sam postigla ja sama nego oni svi zajedno, i to o svom trošku.

U međuvremenu, Mlađen Božović je zbog isteka mandata otišao s čela Fonda za povratak BiH. Kakva je sad situacija na Vašem radnom mjestu?

– Nakon smjene Božovića, kojeg sam još 2009. godine prijavila zbog korupcije, Vijeće ministara BiH je za v.d. direktora, nepoznato mi je na osnovu koje zakonske regulative, imenovalo profesora sporta iz Banje Luke gsp. Nebojšu Švraku, koji ne ispunjava ni osnovne uslove za ovo rukovodeće radno mjesto u instituciji BiH. Uz to mu još plaćaju naknadu za odvojeni život o trošku poreskih obveznika BiH. Isti odmah po imenovanju vrši izmjenu postojećeg Pravilnika i to baš uslove za mjesto direktora Fonda za povratak BiH, kako bi ih on ispunjavao. Istovremeno me ovaj vršilac dužnosti direktora Fonda za povratak ucjenjuje da prestanem s prijavljivanjem korupcije.

Nedavno je i prekršajno sankcionisan, jer mi je povrijedio pravo na privatan život. U normalnoj državi odmah bi bio smijenjen. U ovoj mu najviši organ državne vlasti omogućava da dobija ogromnu platu, a da ni osnovne uslove ne ispunjava. Predsjedavajući Vijeća ministar BiH ne odgovara niti na jedan moj podnesak s tim u vezi. Čekam da ga imenuju još i direktorom Fonda za povratak BiH i da stanem pred Parlament BiH i uručim im otkaz, jer ne želim biti dijelom te beskrupulozne korumpirane hobotnice. Mislili su, kada smijene Mlađena Božovića, da ću i ja prestati s prijavom korupcije, e prevarili su se.

Kako komentirate to da niste pozvani na dodjelu nagrade za borbu protiv korupcije Danku Bogdanoviću?

– Karić, Bajić i Alađuz znaju da bih im tu nagradu bacila u lice, a u narednom periodu i javnost će znati zašto, a usput bih pitala Zvizdića i Lisaka zašto nikada nisu bar odgovorili na jedan moj podnesak i prijavu korupcije, zašto štite korumpirane političare i krše pozitivne zakone BiH. Taj „bal” bi im se pred očima ambasadorice SAD-a pretvorio u najveću sramotu. Lakše je nagraditi nekoga ko se u borbi protiv korupcije pojavio juče i koji je poslušan. Ja sam daleko od toga, mene učesnici toga „bala” ne mogu kontrolisati niti bilo kako utjecati na mene. Ja čestitam tom Bogdanoviću, jer ga lično ne poznajem, a poznajem gotovo sve ostale prijavitelje korupcije u državi i od srca mu želim sve najbolje. Irina ne radi ovo za novac i za nagrade. Imam priznanje svog naroda i meni je to sasvim dovoljno. Imam i od Evrope, e to im najviše smeta.

Nagrada Američke ambasade za hrabrost u borbi protiv korupcije će posthumno biti dodijeljena i Almi Šehović iz Tuzle, koja je počinila samoubistvo jer nije mogla izdržati mobing. Koliko ste upoznati s njenim slučajem?

– Upoznata sam s Alminim slučajem i koliko sam mogla skretala sam pažnju javnosti na to. Da su ovi što joj nakon „samoubistva” dodjeljuju nagradu djelovali na vrijeme, ne bi ni došlo do ovoga. Ovako samo odaju priznanje svojoj krivici. To je bar svakom jasno kao dan. Sram ih bilo situacije u kojoj se nalazi zemlja, sram ih bilo procenta korupcije u njoj, sram ih bilo jedne tužiteljice Dijane Milić, koju su također ubili, neka se stide i nesretne Alme. Irina ostaje da im prkosi, da im smeta i da o njima pronosi ISTINU. Ovo sve radim i Dijani i Almi u čast.

Koliko žena prijavitelja korupcije u BiH znate? Kakva su njihova iskustva? Smatrate li da su muškarci koji čine isto u boljem položaju?

– Mislim da sam dijelom na ovo pitanje odgovorila prethodnim. Dodjela nagrade Danku Bogdanoviću i činjenica da na dodjelu nisu pozvali ženu PRVOG zaštićenog prijavitelja korupcije, kćerku poginulog borca Armije BiH, prijavitelja korupcije od 2009. godine, koja radi na više od 20 slučajeva, koja postiže rezultate, koja je inicijator okupljanja uzbunjivača u BiH, predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH koje ne rade projekte, počasnoj članici iz BiH i jednom od osnivača Antikorupcijske lige Balkan koja je regionalnog karaktera, „vlasnice” prve presude Suda BiH o teškom mobingu i diskriminaciji koje je trpjela godinama samo zbog onoga što radi, koja je zbog toga dobila i batine na svom radnom mjestu, koja je istinu o položaju naroda i stepenu korupcije u BiH odnijela čak u Evropski parlament, bila učesnik svih većih humanitarnih akcija te zaštitila od dalje zloupotrebe novac namijenjen najosjetljivijima kategorijama u društvu i poplavljenih NIJE ČAK NI DOBILA POZIV za taj događaj, koji se održava u Parlamentarnoj skupštini BiH, u kojoj se toliko pričalo o meni kao o prvom prijavitelju korupcije u institucijama je ništa drugo nego DISKRIMINACIJA i samo po sebi dovoljno govori. Neka Denisu Zvizdiću i Seadu Lisaku služi na čast, ne iznenađuju me ni njihovi poslušnici iz NVO sektora, ali me je jako iznenadila ambasadorica SAD-a, prvenstveno kao žena. Ovim što čine u institucijama u kojima godinama prijavljujem korupciju, a da mene ni pozvali nisu, za Svjetski dan borbe protiv korupcije, sami šalju poruku koliko im je do iste, ustvari, stalo.

Vijeće ministara je moje najveće razočarenje

Irinu smo pitali i koja institucija ju je najviše u ovoj borbi razočarala, te postoji li neko ko ju je pozitivno iznenadio.

– Razočaralo me je najviše Vijeće ministara BiH koje, umjesto da provodi zakone BiH, iste krši. Porazili su me Tužilaštvo BiH i Sud BiH koji štite i prikrivaju kriminalce i kriminal, a trebali bi ih procesuirati. A pozitivno su me iznenadili „mali ljudi” i moja Facebook ARMIJA. Oni mi čuvaju život, oni brinu jesam li gladna i imam li za lijek, oni ne daju da me slome. Njima sam jedino dužna položiti račune. Ostali neka znaju da sam tek uzela oružje u ruke

AZRA MAGAZIN

senoworks