Logo
Printaj ovu stranu

Prof.dr.sci. Velimir Šimunić: Sve više i više parova je neplodno, bez medicinske pomoći ne mogu ostvariti trudnoću !

Istaknuto Prof.dr.sci. Šimunić Prof.dr.sci. Šimunić

Dobijanje potomstva želja je većine bračnih parova, a oplodnja i trudnoća nekada se ne mogu postići prirodnim putem te se stoga pribjegava metodi vantjelesne oplodnje.

Vantjelesna oplodnja pomaže začeće parovima koji su suočeni sa nekim oblikom steriliteta ili otežanog zatrudnjivanja, a trudnoća izazvana takvim načinom razlikuje se po tome što se ne dešava prirodno u jajovodu već u labaratoriju gdje se jajne ćelije spajaju sa spermatozoidima. Medicinski pomognuta oplodnja u BiH nije zakonski adekvatno regulisana, tako da je pozicija roditelja koji pate od steriliteta dodatno usložnjena.

U Federaciji BiH ne postoji zakon kojim je regulisana oblast liječenja steriliteta medicinski potpomognutom oplodnjom. Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu kako je Parlament BiH 2009. godine na prijedlog Vlade FBiH donio odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava. Njom je, kako kažu, utvrđeno da se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja finansira medicinski potpomognuta oplodnja do 37 godina starosti žene, kao i vještačka oplodnja do drugog pokušaja.

U vezi same problematike parova koji imaju problema sa prirodnim začećem, kao i metodama i načinima liječenje, te o samom postupku insiminacije i vantjelesne oplodnje, razgovarali smo sa gospodinom prof.dr.sci. Velimirom Šimunićem, ekspertom iz Zagreba, kada je u pitanju ova problematika.

- Veliki broj parova danas se susreće sa problemom bračne nepolodnosti. Koji su uglavnom uzroci sa kojima se Vi susrećete u Vašem dosadašnjem radu i bogatom iskustvu?

Da danas je sve više parova neplodno. Učestalost steriliteta je u 15 do17% parova,a oni bez medicinske pomoći ne mogu ostvariti trudnoću.

Trećina uzroka neplodnosti su ženski, trećina muški, a u 30% udruženi faktori. Sveukupno u više od polovice uzroka sudjeluje neplodnost muškarca. Neprestano raste učestalost sjemena umanjene plodnosti. Znanstveno je nedavno potvrđeno da su danas svi parametri plodnosti sjemena za 50% lošiji nego prije 50 godina.

    Glavni razlog porasta steriliteta na zapadu, i u našim zemljama, je odgađanje prve trudnoće i rađanja nakon tridesete godine žene. Trećina žena rađa prvo dijete poslije 30. godine. Na to ih i navode svjetonazori i socioekonomski razlozi. Nikako da žene shvate upozorenja da im nakon 32. godine života opada plodnost, koja je nakon 40. vrlo niska. Žena se rađa sa konačnim brojem jajnih stanica, one se neprestano troše i ne mogu se obnavljati. U četvrtoj dekadi života žene svi mogući uzroci neplodnosti su 5 puta učestaliji nego s 25 godina.

   Glavni razlozi neplodnosti jesu:

 * Ženski: upalna oštećenja jajovoda, endometrioza, poremećaji

    ovulacija, abnormalnosti uterusa, ciste i tumori jajnika, miomi,

    posljedice ginekoloških operacija.

 * Muški: posljedice upala, virusne bolesti u djetinjstvu, operacije testisa,

   endokrinološke bolesti, varikokela, ozljede.

Ipak posebni ističem štetne okolinske uvjete, nezdravi život i dob oba partnera:

   * debljina

   * pušenje duhana, droga, kozmetika

   * alkohol, suvišno kave i čaja

   * prehrana - nutritivni razlozi

   * dob - uz oba partnera koji su stariji od 42. godine života pet puta teže

     se postiže trudnoća nego u mladosti

Za vrlo osjetljivu spermatogenezu, pogubno za mušku plodnost su brojni uzroci:

   * tekstikularna hladnoća i vrućina

   * zračenje, mobitel

   * estrogeni u mesu, anabolici, hormoni

   * pesticidi, insekticidi, bisfenoli

   * metali - olovo, živa, kadmij i dr.

Šta je sve potrebno za obradu bračnom steriliteta?

Pristup obradi steriliteta je vrlo složen, a uvijek se istovremeno

    obrađuju oba partnera. Pretragom se traže ranije navedeni uzroci.

    Ukratko:

    * dva spermiograma ( s razmakom od 3 mjeseca). Tu je posebno važan

      povjerljiv laboratorij.

    * mikrobiološke pretrage (cerviks i po potrebi ejakulat)

    * ginekološki pregled i ultrazvuk (vaginalni 3D/4D i ostalo)

    * hormonske pretrage - razumno i racionalno (štitnjače, AMH, spolni

       hormoni)

    * istraživanje normalnosti ženskih spolnih organa

      - sono HSG, rtg HSG

      - histeroskopija

      - laparoskopija

    * treba isključiti za oba partnera hepatitis, HIV i sifilis

    * niz pretraga fakultativno se obavlja tek nakon primarne obrade

      - endokrinološke, urološke, hematološke, kromosomi

Od posebne važnosti je u ranoj obradi utvrditi rezervu jajnika, za što koristimo:

     * precizan UZV - određuje broj pričuvnih folikula

     * AMH (antimüllerov hormon).

Koji je uzrok višeponavljajući spontanih pobačaja?

Obrada ponavljanih spontanih pobačaja slično je navedenoj obradi neplodnosti. Oko 70% uzroka imaju podlogu u kromosomskih abnormalnostima embrija. Preostali uzroci mogu biti abnormalnosti uterusa, endokrinopatije, upale, nereceptivan endometrij, trombofilije (sklonost trombozama) i drugo. Uvijek valja utvrditi da je žena zdrava, jer neke bolesti (dijabetes, hipotireoza, nizak vitamin D i sl.) mogu biti povezane s ponavljanjem pobačaja.

- Ukoliko su urađeni laboratorijski nalazi uredu, koji je naredni korak ?

Laboratorijski nalazi nisu u prvoj liniji obrade steriliteta ili infertiliteta. Oni se koriste prema potrebi, kada su indicirani. Ne treba stvarati nepotrebne troškove. To posebno vrijedi za skupe imunološke pretrage. Uvijek se treba zapitati ima li terapijske koristi od tražene pretrage.

Na Vašoj klinici vrlo uspješno radite postupka vantjelesne oplodnje, koji su to, I koji od njih daje najveću uspješnost?

Poliklinika IVF je prva i najuglednija privatna klinika za istraživanje i liječenje steriliteta u regiji. Tradicija je 20 godina, a iskustvo sam prenio iz Klinike u Petrovoj, gdje sam niz godina vodio IVF liječenje kojim smo postigli uspijeh kao 7. zemlja u svijetu. Sada u Poliklinici IVF rade 4 subspecijalista humane reprodukcije i dva klinička embriologa. Obavljamo sve postupke izvantjelesne oplodnje - inseminacije, IVF, ICSI, napredni odabir gameta za oplodnju, kulturu blastociste, zamrzavanje jajnih stanica i embrija, freeze all tehnologiju, očuvanje plodnosti kod prisilnog odgađanja rađanja (medicinski razlozi). Služimo se svim modernim postupcima kako bi se poboljšao uspjeh i smanjili rizici.

Najvišu uspješnost imaju IVF i ICSI kojima se u mlađih žena može postići i više od 50% trudnoća po jednom svježem postupku. Također uz urologa obavljamo kirurško dobivanje sjemena iz testisa kod teških oblika muške neplodnosti.

Koja od navedenih bolesti daje indikacije za inseminaciju, a koja za IVF?

Odabir tih metoda ovisi o nalazima. Ako su prohodni jajovodi, a sjeme je blago umanjene plodnosti radi se inseminacija. Teža muška neplodnost liječi se mikroinjekcijom spermija u jajnu stanicu - ICSI, a sve ostalo IVF-om.

- Koliko puta je u Vašoj praksi da bračnim parovima preporučujete inseminaciju ?

Od svih postupaka inseminaciju (IUI) koristimo u 10-15% slučajeva. To je jednostavnije liječenje s uspješnošću od 15-18% po ciklusu. Ona se preporučuje kod blažih uzroka neplodnosti, nepoznatog uzroka, blaže muške neplodnosti. Najčešće je to početno liječenje u mlađeg para.

Koja je razlika izmedu transfera za zaleđenim i svježim embrijima?

Svježi i odmrznuti embriotransfer (FET) trebaju imati u naprednoj klinici isti rezultat. Danas se izvantjelesnom oplodnjom ne bi smjela baviti IVF klinika koja nema usavršene metode zamrzavanja/odmrzavanja embrija (najčešće blastociste). To je složena i skupa metoda koja se naziva vitrifikacija (brzo zamrzavanje). Tehnika embriotransfera je ista, i ona zahtijeva pripremu, probni transfer, izmjere uterusa i pomoć UZV-a.

Prednost FET-a je da se radi u prirodnom ciklusu kada je endometrij povoljniji, receptivan. Napredni IVF centri sve više se usmjeravaju na FET te imaju 30-40% postupaka tom metodom. Za to treba imati više kvalitetnih zametaka. Naša uspješnost nakon FETA je zadnjih godina 60%, a ovisi o kvaliteti blastocista i dobi pacijentice.

- Određen broj pacijentica iako uspješno “reaguje” na hormonsku terapiju, ipak ne ostvari trudnoću? Zbog čega I kojim metodama se nakon toga pristupa?

Iako je IVF najuspješnija metoda liječenja, s njom nikada ne zanose sve žene, već uspjeh s 2 do 3 postupka postiže 70 do 80% parova. Razlozi za neuspjeh jesu:

- nekvalitetno liječenje i neiskustvo

- žene starije od 42 godine

- slaba rezerva jajnika

- teška endometrioza i adenomioza

- kronični endometritis

- teški oblici muške neplodnosti

- ekstremna debljina

- štetne životne navike

- abnormalna maternica

- miomi

- oštećen, nereceptivan endometrij

- neke opće kronične bolesti žene

Ponavljani IVF nema alternativu. To su ponekad donacije gameta, surogatstvo.

- Kada je potrebno uraditi tehniku odlaganja embriotransfera I koliko je ona znacajna za žene koje su prethodno uradile IVF postupak?

Kako je napredovala tehnologija zamrzavanja omogućeno je da se u sve češćim okolnostima odgodi svježi embrio transfer (ET). Najčešći razlog je rizik teške hiperstimulacije jajnika. Tada koristimo preventivne metode za tu opasnu komplikaciju, a sve zametke (ili jajne stanice) zamrzavamo. To se naziva "freeze all" tehnologija. Ta je metoda značajan napredak i ima visoku uspješnost. Ipak ona se ne smije obavljati u IVF centrima niže kvalitete, jer će uspijeh FET-a biti nizak.

Za prevenciju hiperstimulacije treba puno, opreza, znanja i iskustva, jer to može biti i fatalna komplikacija IVF liječenja.

Od posebne je važnosti odabir lijekova za stimulaciju ovulacije, protokoli i kontrole rasta folikula. Navedene aktivnosti trebaju biti pod kontrolom iskusnog subspecijaliste humane reprodukcije.

- Sindromom policističnih ovarija susreće se sve veći broj pacijentica, šta ga uzrokuje i da li se nakon određenog tretmana može ostvariti prirodno začeće?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešća endokrinopatija u žena. Na ovim prostorima učestalost je 15-20%. Karakterizira ga poremećaj ciklusa, anovulacije, debljina i često povišeni androgeni uz seboreju, akne i pojačanu dlakavost. Više od polovice pacijentica ima inzuloinsku rezistenciju. To je poligenska bolest nepoznatih uzroka. Liječenje je ovisno o dobi žene i reprodukcijskim željama. Prva preporuka je normalizirati tjelesnu težinu, zatim su lijekovi koji normaliziraju ciklus, antiandrogeni, pilule, metformin i slično. Za postizanje ovulacije i trudnoće koriste se induktori ovulacije.

Žene s PCOS imaju 3 do 5  puta višu rezervu jajnika od normale, a brojni folikuli su vrlo osjetljivi na hormone. Zato je složeno, a ponekad i rizično inducirati ovulaciju u PCOS-a. Poseban je visoki rizik za hiperstimulaciju. Žene s PCOS-om zahtijevaju posebnu medicinsku brigu sve do 50.tih godina jer imaju i rane metaboličke rizike.

Pacijentice s policističnim jajnicima u pravilu nemaju ovulaciju pa je trudnoća moguća samo uz lijekove koji potiču ovulaciju. Kada postoje i drugi dodatni uzroci koristimo IUI ili IVF.

- Jedna od uspješnih metoda koju izvodite u Vašoj klinici je Histeroskopija, koliko je ona značajna u obradi steriliteta?

Danas je histeroskopija nezaobilazan dijagnostički i terapijski endoskopski kirurški zahvat. Neplodne žene u 20-30% slučajeva imaju neke abnormalnosti u šupljini uterusa. To mogu biti pregrade (septum), miomi, priraslice, polipi endometrija te znakovi kronične upale sluznice. Sve to može umanjiti uspijeh IVF-a, pa često savjetujemo histeroskopiju. Mi radimo tzv. office histeroskopiju koja je bezbolna, ne treba anesteziju i pacijentice za 2 sata odlaze kući. Za taj zahvat odlučujemo se i kod ranijih neuspješnih IVF liječenja, ranijih kiretaža, pripreme za lakši ET. Radimo i tzv. "scraching" endometrija.

- Prilikom izvođenja IVF postupka mnogo toga treba da se dovede u red, od hormona do debljine endometrija, koliko ustvari treba proći vremenski da se sve “poklopi” ?

Nakon pravilne pripreme para, analize ranijih neuspjeha, u većine mlađih žena uspjeh se može postići brzo. I u prvom IVF ciklusu. Puno ovisi o uzrocima steriliteta, pravilnosti maternice i rezervi jajnika.

- Koliko treba vremenski do narednog postupka?

Između dva IVF postupka savjetujemo razmak između 2 do 3 mjeseca. u Toj stanci analizira se razlog neuspjeha i eventualno obave dodatne pretrage.

- Genetika igra veliku ulogu u procesu začeća, ali I razvoja ploda?

Da svakako, ali to nije razlog da se rutinski radi kariotip u oba partnera. Nekompetentne gamete su razlog za kromosomske abnormalnosti ploda (embrija). Što je žena starija u jajnicima preostaje sve više aneuploidnih jajnih stanica. U žena nakon 42. čak ih je 80% abnoramlno. Tada su indicirane genske pretrage kao što su preimplantacijska genska dijagnostika - PGD, ili još bolje PGS (analizom svih kromosoma). Mi te metode pripremamo za kraj ove godine.

Valja naglasiti da to nisu terapijske metode

- Šta znači ERA test?

ERA test je složen i skupi test za ocjenu receptiviteta endometrija. Mi ga planiramo raditi tek kada se postigne stručni konsenzus o njegovoj koristi. Za sada su mišljenja podijeljena.

- Radite li Assisting hatching?

Asistirani hatching nije dokazano poboljšanje u embriološkom laboratoriju. Mi ga tek ponekad obavljamo kemijskom metodom. Nije nam poboljšao uspješnost, a nosi i rizike.

- Koliko je značajna psihološka priprema pacijentice prije postupka, I da li bi svaka klinika trebala da ima strucnu osobu , s obzirom da je prije nekoliko dana u Srbiji zabilježen slučaj samoubistva upravo zbog nemogućnosti začeća I neuspješnih IVF postupaka?

Psihološka priprema je vrlo važna. Neplodnost, IVF i neuspjeh liječenja veliki su stres za ženu. Dobra je pomoć psihologa, što mi kao mogućnost i koristimo.

- Veliko psihološko opterećenje bračnih partnera, a posebno pacijentica su previsoke cijena postupaka, što stvara dodatni pristisak , I ukoliko imaju novac za jedan postupak, svaki naredni je dodatna briga I nemogućnost nastavka liječenja, da li u Vašoj klinici pacijentice imaju popust za Inseminaciju, ICSI I IVF postupak ?

Poliklinika IVF već 20 godina ima gotovo iste cijene za sve postupke, koje su 3 do 5 puta niže nego drugdje. To se može provjeriti, naš cjenik je dostupan pacijentu u našoj poliklinici. Najveći trošak od cijene otpada na embriološki laboratorij, a to je 70%, pa je teško govoriti o popustu.

- U BiH još uvijek ne postoji Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji , sredinom ovog mjeseca provedena je Javna rasprava , ali je mnogo manjkavosti u samom Zakonu, a jedna od njih je da se stanice neće moću izvoziti niti uvoziti iz drugih država, odnosno započeto liječenje neće biti moguće nastaviti ?

Dosta dugo pratim muke s BiH zakonom. Savjetujem da se Zakon treba podesiti prema većini, ali zbog heterogenosti društva treba ostaviti mogućnost izbora. Znači par neka odlučuje o smjeru liječenja prema svojim svjetonazorima i vjeri. Liječnik neka bude vodić i savjetnik.

U našem Zakonu u RH ima puno dobrih odrednica pa ih prenesite. Od Vaših eksperata nitko me nije konzulitrao, iako sam sudjelovao u nastanku dobrih i loših Zakona u RH. Ulazite u EU i ne možete biti restriktivni. Od toga su odustale i Italije i RH.

- Da li namjeravate otvoriti podružnicu Vaše klinike u nekom od gradova u BiH ? 

Ne namjeravam otvarati IVF klinike u BiH. Za uspješan IVF centar važno je da vrhunski stručnjaci stalno budu uz pacijenta. Ja uspješno surađujem s više kolega iz BiH koji su moji đaci, i na koje sam ponosan. Za uspješan IVF pored izuzetne stručnosti i znanja, potrebne su etika, humanost i emotivnost, a toga u nekim centrima nema. Kada je stručni voditelj dislociran i sporadično se uključuje u liječenje, tada taj složeni postupak ne uspijeva.

Ekipa BHMagazin-a  se zahvaljuje profesoru Šimuniću na izdvojenom vremenu za naše čitatelje.

Više o Poliklinici IVF možete pročitati na službenoj stranici OVDJE

PRIREDIO BHMAGAZIN.COM

 

Copyright © 2015. BH Magazin Developed by Senoworks Ent. All Rights Reserved.