TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Kad me po ne znam koji put pitaju zašto volim Bosnu

  • Objavljeno u Kolumne
Kad me po ne znam  koji put pitaju zašto volim Bosnu
Kad me po ne znam  koji put pitaju zašto volim Bosnu. A zašto ju ne bih voljela. Tu sam rođenja , tu sam  odrasla, tu su mi svi predci , tu sam provela najbolje i najveselije godine svoga života. U jednom od najdražih gradova  na svijetu.  Ljepših ima dakako , ali dražih nikako. U lašvanskoj dolini, u najdražem Travniku.
 
Piše: Đurđica Herceg Čavka
 
Tamo gdje teče najhladnije voda, tamo gdje huči Hendek, tamo gdje pušu najhladniji vjetrovi s Vlašića , tamo gdje je najbolji sir na svijetu. Tamo gdje se prave najbolje pite i ćevapi. Zemlji koja je podarila velike umove poput Mehmed-paše Sokolovića, Ive Andrića, Meše Selimovića. Zemlji koja nije dala ni da je jedan rat uništi. Rovali su sa svih strana , uništavali nas  sustavno , uništavaju još uvijek, ali nikad nisu uspjeli uništiti ono dobro u nama.
 
Onu našu bosansku dušu, onaj naš mentalitet , onu našu druželjubivost, onaj naš komšiluk. Ono naše,stavi fildžan viška, ako k'o naiđe, jebi ga. Onu ljubav prema komšiji kao prema bližnjem svom. Ono, komšija imaš li jedno jaje , šolju brašna il' fildžan ulja. Onaj haustor u kojem se svi poznajemo bez obzira na nacionalnost .I Anto i Ibro i Savo. Oni su komšiluk .
 
Pa kad dođu drva , pogotovo  krajem jeseni i Ibro i Anto i Savo pomažu jedan drugom. Svako malo govoreći , jebaji ga komšija. Jebaji ga je samo jedan izraz za sve ono što nas tišti u Bosni a ne možemo promijeniti. Niti društvo , niti stanje. Ništa.Jebaji ga .Proći će. Ne prolazi .Proći će godine i godine dok ne prestanemo na sve odgovarati sa jebaji ga i ma ja. Još jedan izraz kojim u Bosni izražavaš osjećaje. Mislim da se to normalnom čovjeku ne može prevesti. Nismo vam mi Bosanci baš ''normalan'' narod, ali nas ljudi zavole. Ne razumiju nas ali nas zavole. Tu našu osobnost , mentalitet, humor. 
 
Mi smo zemlja koja pršti od humora. I kad je najteže smijemo se na svoj račun. Zemlja koja na humorističan način prikazuje realnost , baš onakvom kakva jeste. Mi smo izmislili onaj pravi domaći humor .Top lista nadrealista , Audicija. Zemlja u kojoj čo'jek koji nema 100 kg nije čo'jek a onaj od 85 kg je neuhranjen. Zemlja u kojoj se od Kulina Bana pa na ovamo nije ništa promijenilo. Zemlja koja se ponosi svojom tradicijom , kulinarstvom, prirodnim ljepotama. Zemlja koja je neuništiva.
 
Da se ne lažemo , ratovi su nas unazadili mnogo ali jegaji ga .Živi smo , zdravi smo , samo nek' ne puca. I samo nek' Ibro , Anto i Savo i dalje cijepaju drva uz fildžan viška. Jebaji ga. Da prostiš. Jer to je Bosna. Ponosna  i stamena. Naša majka. Prkosna. I ne dozvolite da ikad kažu da nema Bosne. Jer ''Joj, kad onako bosonog krenem u šeher, a sve me probada po tabanima, popnem se na Šehitluke i kažem: Ama nije bolan samo tvoja i moja je, nije bolan samo vaša i naša je. I biće je akobogda.''
 
Sretan ti rođendan Bosno i Hercegovino…
 
ĐURĐICA HERCEG ČAVKA je dugogodišnja novinarka portala Kaštela.com i kolumnista BHMagazin.com

senoworks