TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Arktička hladnoća: U Europu stiže ledena oluja "Caroline"

  • Objavljeno u Region
Istaknuto Arktička hladnoća: U Europu stiže ledena oluja "Caroline"

U Veliku Britaniju stiže "Caroline", ledena oluja s Arktika, koja sa sobom donosi jak vjetar, snijeg i mraz, a svi su izgledi da će se proširiti dalje po Europi.

Ostrvsko kraljevstvo suočava se s drugom velikom olujom.

Vjetar koji duva brzinom od oko 140 kilometara na sat donio je deset dana dug mraz i snijeg, a temperature se spuštaju do minus 12 stepeni celzija.

Očekuje se da će se ova oluja pomjeriti dalje na istok i da će ući u Francusku, a za nedjelju se već izdaju upozorenja.

Kako prenosi Daily Mail, meteorolozi nisu sigurni kuda će se oluja uputiti, ali većina misli da će nastaviti dalje na jug i istok, ka Europi. Dramatične fotografije iz cijele Britanije već pristižu. Vozila zaglavljena u snijegu ili proklizala pored puta, a meteorolozi najavljuju da su sve prilike da se snijeg pojača tokom dana.

U Škotskoj je već napadalo oko osam centimatara snijega. Iako će temperature u zavjetrini biti između dva i tri stepena iznad nule, jak vetar će doprinijeti da subjektivni osjećaj bude da je daleko hladnije.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
 

More on  for the UK, cool and showery for the Middle East and strong winds and snow for northeast US. 
Latest weather updates at ~ https://buff.ly/2kp0Bzd

"Bit će jako hladno, s maksimalnim temperaturama od dva do tri stepena, ali će zbog vjetra osjećaj biti kao da je temperatura ispod nule", rekli su britanski meteorolozi, prenosi Daily Mail.

U više područja Velike Britanije izdati su žuti meteoalarmi. Oko 30 djece je ostalo zarobljeno kada su talasi udarili u školski autobus, dok je jedna osoba stradala kada je na nju palo drvo. U mnogim krajevima izdati su savjeti da se ne kreće na put ukoliko se ne mora.

RADIO SARAJEVO

senoworks