TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Nijemci očajni: Treba nam milion radnika, 1.000 eura svakom ko nam dovede jednog

  • Objavljeno u Region
Nijemci očajni: Treba nam milion radnika, 1.000 eura svakom ko nam dovede jednog

U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

 

Špigel u svom onlajn-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada.

Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-domaćeg proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i eurozoni (…) Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijavanja… Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo".

„Pregrijavanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove „rupa u proizvodnji") je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula odsto BDP-a pa do tri odsto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem. Jedan od pokazatelja jakog pregrevanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima privrede", piše Špigel onlajn.

O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: „Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Njemačkoj vladati velika nestašica njegovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica „Sv. Martin" u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 eura za onog ko nađe kvalifikovanog njegovatelja".

 

IZVOR: BLIC.RS

senoworks