TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Njemačka ima plan za Balkan

  • Objavljeno u Region
Istaknuto Njemačka ima plan za Balkan

Njemačka je, kako saznaju "Večernje novosti", pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Evropsku uniju. Pozivajući se na diplomatske izvore, "Novosti" navode da je Berlin spremio "mini Maršalov plan" za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj prijedlog će se uskoro naći na stolu Evropskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan nazvan je "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbijede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor. Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Kako pišu "Novosti" jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su autoputevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine. Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima,. Namera je da se tako "preskoči" neizvjestan period od sljedećhih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namjerava da se dalje širi. Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" je i smanjenje tenzija u regionu.

Za Njemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju "Berlina plus" biće već sredinom sljedećeg mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o zapadnom Balkanu, pišu "Novosti." (novosti)

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Njemacka-ima-plan-za-Balkan/429368Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz državeregiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.

Takođe, na portalu http://www.nezavisne.com možete pročitati vijesti iz ekonomijesportanauke, tehnologije i kulture, kao i dnevni horoskop. Možete prelistati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana.

senoworks