TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Planirate se preseliti u Njemačku? Pogledajte koliko vam je tamo potrebno za život

  • Objavljeno u Region
Planirate se preseliti u Njemačku? Pogledajte koliko vam je tamo potrebno za život

Ivan Lovrić, Hrvat koji sa svojom obitelji već godinama živi i radi u Njemačkoj, na svojom YouTube kanalu objavio je video analizu životnih troškova jedne četveročlane obitelji u 'obećanoj zemlji' velikog broja Hrvata.

IZVOR: JUTARNJI.HR

 

Lovrić je naglasio da je nemoguće u potpunosti predvidjeti nečije troškove života zato što oni ovelike ovise o životnom standardu, ali i očekivanjima koje pojedinci imaju pri preseljenju u Njemačku. I njegovi su se prioriteti drastično promijenili tijekom godina.

Lovrić je u Njemačku prije mnogo godina došao sam. U tom je periodu bio iznimno štedljiv zato što nije imao visoku plaću i bio je prisiljen štedjeti gdje god je mogao. U video analizi navodi da je tada na hranu trošio 35 eura mjesečno, išao je biciklom na posao, a da je preživljavao i s manje od 700 eura.

 

- To nije bio kvalitetan život, ali sve je moguće – izjavio je Lovrić u svom video uratku.

Danas u Njemačkoj živi sa ženom i dvoje djece te tvrdi da četveročlanoj obitelji za prosječan životni standard treba oko 2,323 eura.

Najveći je mjesečni izdatak, očekivano, najam stana. Njegova obitelj za trosoban stan izvan strogog centra grada plaća 715 eura mjesečno, u što su uključeni tzv. Warmmiete troškovi (voda i grijanje). Cijena uvelike ovisi o gradu, saveznoj državi, lokaciji, uređenosti i kvadraturi. Najčešće, prosječna cijena varira od 450 do 1500 eura.

Drugi najveći trošak četveročlane obitelji je automobil. Lovrićeva obitelj ima dva, za čije troškove mjesečno izdvaja oko 1.300 eura. Time se pokriva cijena osiguranja, goriva, poreza i servisa za dva vozila. Valja napomenuti da cijena police osiguranja uvelike ovisi o kilometraži koje vozilo pređe na mjesečnoj razini.

Trošak javnog prijevoza, koji nije nužan u slučaju posjedovanja osobnog automobila, mjesečno košta oko 60 eura po osobi.

Cijena komunalija varira o usluzi na koju se svatko zasebno odluči. Naime, na internetskoj stranici Check24.de mogu se usporediti sve komunalne usluge i njihovi troškovi, pa svatko zasebno može pronaći optimalnu ponudu. Odvoz smeća godišnje košta 169 eura, u što je uključen odvoz papira, biootpada, raznovrsnog smeća, ali i tzv. 'žuta vreća' koja je namijenjena za plastiku. Cijena odvoza smeća ovisi o veličini kućanstva, ali i o frekvenciji odvoza smeća na mjesečnoj razini. Na isti se način bira usluga struje, a na taj trošak mjesečno odlazi od 20 do 100 eura. Lovrić struju mjesečno plaća 56 eura, ali tvrdi da je uštedio više od 600 eura godišnje pažljivom analizom tržišta.

Iako neki stanodavci uključuju trošak interneta i televizije u Warmmiete cijenu, najčešće se građani odlučuju na samostalan odabir usluge i to putem trajnog naloga. S obzirom na to da je Lovrić želio investirati u kvalitetniji internet i više televizijskih programa za svoje najmlađe, mjesečno izdvaja oko 60 eura.

Njegovu ženu i njega jednako toliko mjesečno košta trošak dva mobitela, a u tu cijenu uključeni su sami uređaji te neograničeno korištenje interneta, poziva i poruka u cijeloj EU.

Ukoliko imate djece u predškolskoj dobi, mjesečno ćete morati platiti oko 90 eura po djetetu za državni vrtić. U tu cijenu ne ulazi topao obrok, pa ćete morati nadoplatiti još 40 do 60 eura. S druge strane, jaslice su znatno skuplje i koštaju oko 250 eura po djetetu. Međutim, valja naglasiti da su mališani Njemačkoj vrlo visoko na ljestvici prioriteta i da će država nerijetko sufinancirati trošak njihove skrbi ukoliko roditelji ne mogu priuštiti punu cijenu. Upravo je tako bilo Lovriću, kojem je savezna država mjesečno pokrivala čak 160 eura za vrtić oboje djece, tako da je on plaćao samo 60 eura.

Zanimljivo je spomenuti da Njemačka predviđa i 'porez na pse'. Za vašeg četveronožnog ljubimca godišnje biste mogli platiti od 100 do 200 eura, a cijena ovisi o odredbama svake pojedine savezne države

 

Medij

senoworks