TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Srbija: Tvrdnje da je čovjek nastao od majmuna vrijeđaju sve vjernike

  • Objavljeno u Region
Foto: Faktor.ba Foto: Faktor.ba

Peticija protiv izučavanja Darwinove teorije evolucije, koju su potpisali brojni akademici, profesori, pravnici, doktori nauka, umjetnici, novinari i sveštenici, dostavljena je Ministarstvu prosvjete Srbije, Predsjedništvu Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), te senatima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjoj Luci.

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima potpisala su 52 akademika, naučna savjetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, 50 ljekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet sveštenika, piše srbijanski list "Danas".

U obrazloženju peticije, u koju je "Danas" imao uvid, između ostalog piše da "kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzuma sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove".

- Globalisti i ateisti koji danas u svijetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u cijelom svijetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koju upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku svijeta, života i čovjeka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama - piše u obrazloženju peticije.

Još 2004. godine tadašnja ministrica prosvjete Srbije, profesorica Ljiljana Čolić, objavila je dekret o izostavljanju Darwinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa biologije za osmi razred osnovne škole, što je najveći dio naučne i stručne javnosti u Srbiji ocijenio kao "krajnje bizaran potez". Bivša ministrica podržava i aktuelnu inicijativu.

- Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove peticije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše – kaže Ljiljana Čolić i dodaje da od 2004. do danas nije revidirala svoja stanovišta o nastanku čovjeka.

- Darwinova teorija vrijeđa vjernike SPC i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa. I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovjek nastao od majmuna vrijeđa sve vjernike, a ne samo pravoslavne - istakla je profesorica Čolić za "Danas".

Peticiju je komentarisao i bivši muftija Muamer Zukorlić, predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj Skupštine Srbije. Zukorlić kaže da on unaprijed ne isključuje nijednu inicijativu.

- Iako nisam imao još prilike da se upoznam sa sadržajem peticije, ne bih unaprijed isključio njeno razmatranje na Odboru. Ja predsjedavam tijelom ne jednog lica, već kolektivnog i sve što stavim na dnevni red je predmet glasanja i argumentovane rasprave. Ono što prinicipijelno prije uvida u sadržaj peticije mogu da kažem, jeste da sam ja slobodouman čovjek i da se zalažem za to da svako može da delegira svoje mišljenje i kroz nadležne institucije. Svaka isključivost je štetna – smatra Zukorlić.

FAKTOR.BA

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin