TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

U Hrvatskoj 6.801 pripadnik HVO-a prima invalidsku ili porodičnu penziju

  • Objavljeno u Region
Istaknuto Bljesak.info Bljesak.info

U Republici Hrvatskoj pripadnici HVO-a iz Bosne i Hercegovine, ukupno njih 6.801, prima bilo invalidsku ili porodičnu penziju, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva rada i penzijskog sistema Republike Hrvatske.

IZVOR: FAKTOR.BA

 

Nisu nam odgovorili o kojoj se se visini primanja radi, ali navode da to ovisi o više faktora.

Razgovarali smo i sa Esadom Delićem, predsjednikom Saveza RVI FBiH, koji ima i drugačije podatke, a koji nam je rekao da je u Federaciji BiH 17.000 RVI pripadnika HVO-a i da svaki od njih prima određenu vrstu pomoći u Republici Hrvatskoj.

Kome su priznate invalidske penzije u Hrvatskoj

- Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz hrvatskog penzionog sistema primaju invalidske ili porodične penzije priznate na osnovu odredbi Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o saradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini, koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih porodica - stoji u odgovoru koji smo dobili iz kabineta Marka Pavića, ministra rada i penzijskog sistema Republike Hrvatske.

U odgovoru se dalje dodaje kako su invalidske penzije na osnovu Ugovora HVO-a priznate onim pripadnicima HVO-a, koji su stradali na teritoriji Bosne i Hercegovine i ostvarili status ratnog vojnog invalida, na temelju ranjavanja ili zatočeništva, ako su državljani Republike Hrvatske, a sve navedeno do 31. jula 2006.

- Na osnovu statističkih podataka koji su dostupni na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, (oktobar 2017). korisnika invalidskih penzija bilo je 6.124, a korisnika porodičnih penzija 677, ukupno 6.801 - rečeno je iz ministarstva.

Na pitanje koliki je iznos naknada, u Ministarstvu su nam odgovorili da visina invalidske ili obiteljske penzije ovisi o tome da li je pripadniku HVO-a u postupku vještačenja utvrđena opća ili profesionalna nesposobnost.

- Zavisi o uzroku invalidnosti. Da li je bio pripadnik gardijske ili izvan gardijske jedinice HVO-a. Da li je imao lični čin, koje je formacijsko mjesto obnašao, kolika je svota lične ili obiteljske invalidnine priznate u Bosni i Hercegovini - odgovorili su nam u ovom ministarstvu.

Podsjećanja radi, u Federaciji od 180.000 pripadnika HVO-a, koliko ih je dobilo borački certifikat, njih 25.000 ostvaruje određenu vrstu pomoći u našoj zemlji. Tako je 17.000 ratnih vojnih invalida, 5.000 porodica poginulih i 2.500 dobitnika najvećih ratnih priznanja.

- Na nivou Federacije je ukupno 40 hiljada RVI, od toga je 17.000 RVI pripadnika HVO i svaki od njih ostvaruje određenu vrstu pomoći u Hrvatskoj i ima duplo veća primanja u odnosu na našeg amputirca. Primjera radi, naš RVI, 80 posto amputirac, ako je druge grupe, ima 540 KM, a isti iz HVO-a ima više od 1.000 KM. On ostvaruje pravo i ovdje i u Hrvatskoj. I imaju stambeno zbrinjavanje u Republici Hrvatskoj. Ili imaju penziju, dodatak, invalidninu. Kod nas RVI 20 posto dobije 37 KM, a isti iz HVO-a u Hrvatskoj na taj procenat, ako je ranjen, može ostvariti i penziju. Jedino ima jedan dio pripadnika HVO-a kod Gradačca i Orašja, koji ne ostvaruju ništa iz Republike Hrvatske. Oni su bili u ratu sa Armijom RBiH, branili Bosnu i Hercegovinu, njih ne priznaju. Ali zato priznaju one koji su se borili za takozvanu Herceg-Bosnu - ispričao nam je Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH.

Između šest i sedam hiljada KM

Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, podsjeća da njihov Savez broji 513 paraplegičara, od tog broja 30 pripadnika HVO-a, a 483 Armija RBiH.

- Prema meni raspoloživim informacijama, onaj pripadnik HVO-a, koji ima primanja iz Bosne i Hercegovine, ne može primati pomoć iz Hrvatske. Zato su imali mogućnost da se odluče odakle će primati osnovna prava. A to je invalidnina, porodična invalidnina. A oni koji primaju invalidnine, penzije iz Hrvatske ovdje koriste dopunska prava, a to su ortopedska pomagala, banjsko liječenje, urinari, kateteri, kese... Invalidnine u Hrvatskoj za pripadnike HVO iz BiH iznose između 3.000 i 4.000 eura. Odnosno, između 6.000 i 7.000 KM, a oni najteži možda imaju i 8.000 KM - rekao nam je Aganović.

Podsjećanja radi, sada RVI paraplegičar prvog stepena, pripadnik Armije RBiH, ima na ime tuđe njege i pomoći, ortopedskog dodatka, 1.960 KM, a drugog stepena blizu 1.500 KM.

senoworks