TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Zukorlićev odgovor: Ateisti, džaba vam sve!

  • Objavljeno u Region
Zukorlićev odgovor:  Ateisti, džaba vam sve!

Ateisti traže smenu Muamera Zukorlića, on im odgovara da na to imaju pravo, ali i poručuje da ne očekuje nikakve efekte tog zahteva!

Sa druge strane, izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je juče da su peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima u Srbiji potpisala dva člana SANU, a ne 52 akademika kako su naveli autori peticije.

Mumaer Zukorlić, lider BDZ-a i predsednik skupštinskog Odbora za nauku i obrazovanje, reagujući na zahtev “Ateista Srbije” za “Alo!” poručuje da je njihovo pravo da i kroz taj zahtev izraze svoje mišljenje i stav.

- Kao što je grupa potpisnika peticije za reviziju darvinizma u školama imala pravo da pokrene inicijativu, isto tako i ateisti imaju pravo da izraze svoj stav na ovaj ili bilo koji drugi način. Naravno da ne očekujem nikakve efekte tog zahteva. To nije prvi put da neko traži moju smenu, zato što ne demonstriram isključivost na čelu Odbora za obrazovanje i nauku - kazao je on i dodao da su njegovi principi fleksibilnost, ambijent za sve inicijative i ideje.

Peticija u skupštini!

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u školama i fakultetima, grupa profesora, akademika i lekara podnela je Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, SANU, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banjaluci. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je u petak, 5. maja da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju sveta i čoveka - kako naučne, tako i kreacionističke. On je najavio da će se peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije naći pred članovima tog odbora u nekom “narednom razumnom periodu”.

- O svim inicijativama i idejama odbor će odlučivati na osnovu argumenata i glasanjem. Suštinski gledano, pogrešna sam meta u ovom slučaju, jer ono što oni kažu jeste da žele da budem smenjen zato što dopuštam da se o nečemu razgovora. Toliko o fleksibilnosti, demokratiji, razumevanju - navodi Zukorlić. Upitan da li je meta možda zato što je nekada bio muftija, on ističe da se njegovo bivše zvanje pokušava iskoristiti.

- Mislim da se to samo pokušava koristiti da bi se regrutovala ta takozvana ateistička ili nevernička javnost. To je prosto psihološki momenat, koji sa argumentima nema nikakve veze, jer se jasno iz mojih stavova vidi da sam nepristrasan. Oni bi hteli da budem pristrasno na njihovoj strani, što naravno neće dočekati - poručio je Zukorlić.

Sa druge strane, izvršni odbor SANU saopštio je juče da su peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima u Srbiji potpisala dva člana SANU, a ne 52 akademika kako su naveli autori peticije.

- Pored toga što ni malo ne deli stavove ove peticije, Izvršni odbor SANU se sa čuđenjem pita da li zaista neko veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koga karakteriše duga suprostavljenost dva teško pomirljiva diskursa - navodi se u saopštenju i dodaje se da će se SANU o tom pitanju oglasiti argumentovano, polazeći od naučno zasnovanog pristupa, a Izvršni odbor SANU konstatovao povodom potpisivanja peticije dva akademika, njihovo neupitno pravo kao pojedinaca.

IZVOR: ALO.RS

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin