TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Bilo jednom u Jugoslaviji: "Ševa prije braka postala je normalna stvar"

Bilo jednom u Jugoslaviji: "Ševa prije braka postala je normalna stvar"

KOLIKO se seksualni život mladih promijenio (ili nije) od osamdesetih godina prošlog stoljeća ilustrira tekst koji ovoga tjedna donosimo u suradnji s YugoPapirom.

Travanj 1981: "Sakam da fukam te do zorata"... Čini se da popularna pjesma Idola u potpunosti izražava želje beogradskih srednjoškolaca...

Malo smo zašli u intimni svijet beogradskih tinejdžera, učenika I ekonomske škole "Vladimir Perić Valter". Najprije su se snebivali zbog naše želje da otvoreno govore o "onim stvarima", ali je slobodnjački duh prevladao. Može se čak reći da su pokazali neskriveno zadovoljstvo što otvoreno govore o seksu. Mogli su nam se pohvaliti i svojim iskustvom. Izgleda da je seks prije braka postala normalna stvar. 

Kako izgledaju idealni?

- Ako mene pitaš, treba biti jedra i punija, da osjetiš, bre, meso - rekao je Srđan (19 godina). 

Ne znamo gdje se može naći toliko zgodnih, lijepih i inteligentnih riba, ali, uglavnom, u usmjerenim glavama naših srednjoškolaca tako izgleda idealna ženska. U petnaestoj ta predstava se podudara s izgledom face s plakata, naslovnih strana, dok oni već ozbiljniji uvažavaju uglavnom druge osobine. 

Izgleda, ipak, da djevojke više cijene unutrašnje vrijednosti suprotnog spola. Idealnog, prije svega, mora krasiti razumijevanje, emotivnost i velika privrženost. Temperamentniji uglavnom traže mirne i tihe partnerice, ili da bi istaknuli svoju osobnost ili iz nekog drugog razloga. O svojoj idealnoj povjerio nam se Vlada (19 godina):

- Svi kažu da treba biti lijepa i pametna. Međutim, po meni, presudno je da je dobar prijatelj, da je prirodna, da ne glumata, da je vesela i zabavna, a prije svega da me razumije. Ne mogu točno reći što još očekujem od ribe, ali ima nešto što ne mogu definirati, nešto što se osjeti pri prvom susretu.

Više se ne traži miraždžijka, ali materijalna strana se ipak sasvim ne odbacuje. Očigledno je da se djevojke češće odlučuju za "pici" frajera, po mogućnosti da ima auto ili bar motor. Doduše, to nije presudno ali ipak stvara nijanse među pripadnicima drugog spola. 

Idealni partneri biraju se nerijetko po ugledu na neko poznato lice. Tako smo često čuli usporedbu - da sliči na Vladu Kalembera, Gorana Miloševića (Generacija 5), Zdravka Čolića... dok su mladići maštali o Nastassji Kinski, Bo Derek i Brigitte Bardot. I to češće oni od 15 do 16 godina.

Također jedna od bitnih karakteristika idealnog partnera bila bi i seksualno iskustvo. Za razliku od prije desetak godina, kada je nevinost bila najvažnija, danas je, u većini slučajeva, poželjno da partner ima seksualno iskustvo.

Seksualna čitanka

Za one željne znanja važno je, znači, seksualno iskustvo druge polovice. A znanja se najprije uglavnom stječu od društva, tu i tamo iz časopisa.

Onda i nije čudo što neki kažu da smo seksualno nepismeni. Dječaci su u tom traganju mnogo aktivniji, kopaju po porno-časopisima u potrazi za fotografijama koje će im dočarati slasti još neprobanog seksa. Kasnije, to već ide lakše. Prvi koji proba razmeće se svojim "iskustvom", a ostali se uče i zavide. Oni koji imaju stariju sestru ili brata imali su više šanse da otvoreno pričaju o tome. 

Roditelji, na žalost, rijetko započinju priču o toj tabu-temi. Smatraju li oni još to ulaskom u zabranjenu zonu ili smatraju da im djeca nisu spremna za to? Samo mali broj imao je tu sreću da o tome nešto sazna od roditelja, iako je to želja mnogih srednjoškolaca. O tome kaže D. S. (18 godina):

- Ne bih imenovao nikog posebno, ali je, u svakom slučaju, potrebno razgovarati gdje god je moguće. Mislim da bi trebao postojati izvjestan sklad u seksualnom obrazovanju između roditelja i škole. Ono što stvarno iznenađuje je želja mladih za većim doprinosom škole u seksualnom obrazovanju.

Beogradski srednjoškolci smatraju da treba uvesti u škole profesionalne predavače, seksologe, čiju ulogu danas na traljav način obavljaju profesori psihologije prema kojima učenici ne mogu biti sasvim otvoreni. Stav škole prema ovome je još nedefiniran. Savjetovališta za mlade su veoma rijetka, a i ona koja postoje nisu uvijek najbolje organizirana, što se tumači nedostatkom osnovnih sredstava.

Lijepo je, hoću još

- Nije bilo ljubavi s moje strane, učinilo mi se kao nešto obično. On nije bio posebno pažljiv i nježan.

S. G. (18 godina):

- Uvijek mi je kao prvi put, uvijek postoji nešto novo.

Kako mladi danas doživljavaju seks? Uglavnom za to nije potrebna ljubav, niti neka velika seksualna privrženost. Zato je dosta samo želja. Većina mladih nam se povjerila da nije voljela svoje prve seksualne partnere. Prevagnulo je interesiranje, tako da "u tu svrhu" najčešće "služe" drugovi. 

Stav je da tucanje ne treba smatrati nečim krajnje uzvišenim jer je ono postalo potreba, kao i mnoge ostale. 

Najčešće se počinje negdje oko 15. godine, ali opće mišljenje je da treba početi kad čovjek sazri i osjeti potrebu. Sam seksualni čin je postao sasvim blizak i običan, bez onih priča o babarogama. Iako nedovoljno obaviješteni, mladi se lako odlučuju na takav korak, prije svega zbog uživanja. Ranije, u principu, mladići su bili ti koji su poticali na seks. Danas su i djevojke podjednako aktivne.

Raspoloženje poslije seksa je u većini slučajeva lijepo. Tu i tamo javlja se zabrinutost zbog trudnoće, ali prevladava - osjećaj zadovoljstva, opuštenosti, sreće... O tome nam je pričala Minja (19 godina):

- Poslije odnosa se osjećam divno, opušteno, zadovoljno i osjećam ponovo želju. Jednostavnije, hoću još.

Pri odnosu, kontracepcija je rijetka. Poneko koristi vaginalne tablete i pilule, ali većina ništa ne upotrebljava. Mladići osjećaju nelagodnost pri upotrebi prezervativa pa ga izbjegavaju. Zajedničko je mišljenje da brigu o kontracepciji trebaju voditi oba partnera. Međutim, u praksi, to je ostalo na teretu ljepšoj polovici.

Vrludanje - što ne

- Mislim da pored stalnog partnera treba imati još nekoga jer s jednim postaje dosadno. Ne može se sve naučiti od jednoga. A da bi odnos bio uspješniji, treba se prilagoditi, a to se može jedino znanjem i iskustvom. Treba iskoristiti život u što većoj mjeri - kategorički tvrdi Snežana (18 godina).

Njoj se pridružila i Tanja (18 godina):

- Što ne? U suštini sam za, pa to i prakticiram. Bez obzira na to imam li frajera duže ili kraće vrijeme, izleti sa strane su me uvijek uzbuđivali. Mislim da će se veza najbolje održati ako i jedan i drugi partner ulaze u pustolovine, s tim da je onaj drugi upoznat s tim.

Izleti u nepoznato imaju sve više pristalica. S vremena na vrijeme se na ovaj način veza osvježava. I većina frajera "skreće s puta" iako im se u posljednje vrijeme djevojke sve više približavaju.

Interesantno je i to da su upravo frajeri koji se uz put provode najveći protivnici da im cure to rade. Izgleda da je većini mladih parola "uzmi sve što ti život pruža". Nešto slično rekao nam je i Vlada (19 godina):

- Samo jednom se živi, pa zato treba isprobati sve slasti koje ti život pruža.

Gdje u Beogradu

Je li Bregović naslutio probleme beogradske omladine s onim "na zadnjem sjedištu moga auta..." Ali što biva s onima koji još nisu motorizirani pa se ne mogu pohvaliti mačkom na zadnjem sjedištu? 

U nedostatku toga ukazala su se mnoga maštovita rješenja, ali najčešće se drže onog starog: ugrabiti trenutke kad starci nisu kod kuće. Uostalom, nailaze topliji dani pa će Kališ, Topčider i ostala pošumljena mjesta postati pribježište za ispitivanje tako zgodnog seksa. 

Mnogi smatraju da mjesto i nije toliko važno pa će se za svakoga pronaći neki kutak. Najčešće sve to počinje na zabavama koje često postaju prave seksualne seanse. Tu je atmosfera prava, društvo je opušteno i poslije ludog provoda seks dolazi kao vrhunac, povjerila nam se Olja (18 godina). 

Često se čeka prilika da netko ima prazan stan (on ili ona), a često i prijatelji pozajme gajbu kad vide da su njih dvoje u škripcu. Zanimljivo je i to da je stan mladića mnogo više korišten. Ako imaju auto, uvijek se nađe neka slijepa ulica, a poznato je da je Košutnjak u večernjim satima najveći parking. 

Međutim, ako se ne mogu nigdje snaći, tu su parkovi, ulazi, pa čak i kafanski WC-i i garderobe. Većina mladih ipak smatra da mjesto ne igra presudnu ulogu pa se ševa obavlja na svakom zgodnom mjestu.

Istraživale: Tanja Ivanović, Biljana Bukonja, Sanja Gašpar (Zdravo, 1981.)

IZVOR: INDEX.HR

senoworks