TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Rastrošnost zvaničnika: Vozni park 74 institucije BiH broji oko 4.000 vozila

Rastrošnost zvaničnika: Vozni park 74 institucije BiH broji oko 4.000 vozila

Vozni park 74 institucije BiH broji oko 4.000 vozila, a godišnje se za njihovu registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje potroše desetine miliona maraka. Pokazalo je to istraživanje „Dnevnog avaza“ provedeno na osnovu podataka iz revizorskih  izvještaje iz prošle godine te postupaka nabavke vozila  u institucijama tokom 2016. i prvoj polovini 2017. godine.

Ovi podaci odnose se samo na državni nivo.

Stalna upozorenja 

Uprkos dugogodišnjim upozorenjima revizora da se službeni automobili na nivou institucija BiH koriste transparentnije, ne postoje jedinstvena pravila koja bi omogućila efikasno upravljanja voznim parkom. Upozorenja revizora da su donesena pravila  najčešće nedorečena, dvosmislena i da nisu u funkciji efikasnog i ekonomičnog korištenja službenih vozila, umjesto da nadležne, prvenstveno Vijeće ministara, natjeraju da budu ekonomičniji i štedljiviji, imaju suprotan učinak.

Potvrđuju to stalne nabavke novih službenih automobila i liberalizacija pravila njihovog korištenja, zbog čega je i „Transparency International“ (TI) u BiH upozorio Vijeće ministara, koje je posljednjim dopunama Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo njihovo korištenje 24 sata, čime je legalizirano neodgovorno raspolaganje tim automobilima.

Ograničavanje revizora 

Novi pravilnik Vijeća ministara, koji je na snazi od 14. juna ove godine, zasigurno će ograničiti i revizore u njihovim preporukama, kako je naveo ITBiH. No,  Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora BiH kaže da Ured za reviziju osim pridržavanja službenih kriterija poput važećih zakona, propisa i ugovora, pri svome radu obuhvata i primjerenost.

– Iako se revizija usklađenosti uglavnom bavi pravilnošću, u kontekstu javnog sektora bitna može biti izuzetno važna i primjerenost, jer tu postoje izvjesna očekivanja u pogledu finansijskog upravljanja i ponašanja zvaničnika. Ovaj pravilnik može biti kriterij za finansijsku reviziju za 2017., koju ćemo vršiti 2018. – kaže Pilica.

Koliko su naši zvaničnici rastrošni i koliko su im bitni automobili u kojima se voze o trošku građana, pokazuje i podatak da je Vijeće ministara u ovom sazivu čak i sredstva u iznosu od 60.000 KM iz budžetske rezerve koristilo za nabavku službenih vozila.

Kriju podatke 

Kao jedan od najskorijih primjera zloupotrebe službenih vozila, TIBiH je naveo onaj kada je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koristila njegova supruga, što je izazvalo veliko ogorčenje građana. No, nije ovaj slučaj, nažalost, jedini.

A da se podaci o korištenju službenih vozila kriju kao zmija noge, pokazuje i to da je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, još početkom mandata uputio poslaničko pitanje da mu se dostave svi podaci o korištenju službenih vozila nakon radnog vremena, Avaz.

– Dobio sam odgovor tek od tri ili četiri ministarstva, a nijedna agencija ili druga državna institucija nije dostavila podatke o korištenju automobila van radnog vremena, a ja mislim da je svima jasno zašto – kazao je Magazinović.

IZVOR: http://dijalogin.tv/

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin