TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Zašto su Romi često negativno predstavljeni u medijima ?

Zašto su Romi često negativno predstavljeni u medijima ?

U srijedu u Sarajevu održana je konferencija "Medijsko prisustvo Roma u BiH" na kojoj je bilo riječi o prisustvu ove populacije u medijima kada je u pitanju naša država.  Konferenciju su organizirale Medijske incijative uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH. 

 

Moderatorica konferencija bila je Dalila Ahmetović, novinarka novog i jedinog specijalizovanog web portala za romsku populaciju u BiH  www.portal-udar.net . Istoj su prisustvovala brojna udruženja Roma iz cijele BiH, zatim Želimir Lalić ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici Javnih servisa, Draško Ignjatić (RTRS), Benjamin Butković (BHT), Zvonimir Jukić (FTV), te glavni i odgovorni urednik portala Udar, Dalibot Tanić.

Na ovom skupu najviše se govorilo o negativnom predstavljanju Roma u medijima, a osim što se predstavljaju najčešće u tom negativnom kontekstu, Roma u medijima gotovo i nema kada su u pitanju te neke pozitivne vijesti. Dok se u regionu na većini Javnih servisa obraća pažnja na ovu populaciju kroz specijalne emisije, kod nas to i nije slučaj.  Osim na radiju Republike Srpske, koja ima specijalnu emisiju posvečenu manjinama, na ostalim državnim medijima to i njie slučaj. Predstavnici Javnih servisa su kazali kako je neophodno kreirati takav sadržaj no problemi koji sprečavaju rješenje ovog problema su i u politici ali i u nedostatku finansija. 

„Čak i ako pišu o pozitivnim pričama o Romima, u pozadini je obavezno slika prljave i zapuštene djece koja rove po smeću“, kazao  je Mujo Fafulić, predsjednik Centra za podršku Roma „Romalen“ iz Kaknja, tokom debate nakon ovog izlaganja.

Prisutnima se obratio i Dalibor Tanić, urednik novoosnovanog portala Udar i kazao kako je ovo prvi korak da se romska populacija i na ovaj način osnaži i uveže kroz jedan medij. Takođe, ovo je prilika da ne samo Romi nego i ostali ljudi u BiH i šire upoznaju se sa radom i uspjesima Roma, te da uvide da nisu i ne trebaju Romi biti diskriminisani i odbačeni iz javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine. Vrlo veliki broj pripadnika ove populacije je obrazovan i treba im dati šansu.

Bit konferencije, bio je dio gdje je predstavljen portala UDAR i njegovi dosadašnji rezultati, te planovi za budući rad. Udar je počeo sa radom prije samo nekoliko mjeseci i aktivno izvještava o problemima i uspjesima Roma iz cijele BiH. Novinari ovog portala su iz različitih gradova BiH i dominantno izvještavaju o stanju Roma u svojim zajednicama.

 

Generalni zaključci konferencije, bili su da treba stvoriti povjerenje između romske populacije i medija, te da mediji trebaju intezivnije i više raditi na izvještavanju o romskoj populaciji, što jeste osnovna misija portal Udar.

DSCN5412

DSCN5405

DSCN5398DSCN5417DSCN5408DSCN5403 

 

senoworks