TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Bebek za Nedeljnik o pravim razlozima odlaska iz "Bijelog dugmeta"

  • Objavljeno u Showbizz
Bebek za Nedeljnik o pravim razlozima odlaska iz "Bijelog dugmeta"
"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je Bebek

 

 

"Promena u Bijelom dugmetu desila se onoga trenutka kada je Goran napisao pesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'", rekao je Željko Bebek u velikoj ispovesti za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 21. septembra.

On je prvi put ispričao zašto je zaista napustio kultni sarajevski bend Bijelo Dugme i koliko mu je zapravo smetala "politizacija" koju je Goran Bregović uneo u njihovu muziku.

Na pitanje da li mu je smetao politički kontekst koji bi donela pesma na albanskom snimljena dve godine posle demonstracija na Kosovu, on je za Nedeljnik rekao:

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je Bebek.

On je ispričao da ga nije pesma "Kosovka" odvela iz "Dugmeta", već "ta pesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo menjati stav".

"I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u nekom ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gde na pitanje "Da li bi ti to pevao?" odgovaram "Ne bih". Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala "Kosovska" u Skoplju. Da je to prvi i poslednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je "Kosovska" bila marketinški trik Gorana Bregovića, ali zbog svoje sumnje rekao sam da neću dalje", rekao je između ostalog Bebek.

Šta je sve Bebek ispričao o Bijelom dugmetu, Goranu Bregoviću, ratu, politici čitajte u novom Nedeljniku od 21. septembra, ili u digitalnom izdanju koje je dostupno na novinarnica.net

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin