TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Jure Stublić: Pjesmu 'E, moj druže beogradski' više ne sviram uživo

  • Objavljeno u Showbizz
Jure Stublić:  Pjesmu 'E, moj druže beogradski' više ne sviram uživo

Poznati rock glazbenik Jura Stublić i njegova grupa Film koncertom u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati 3. studenog proslavit će 40 godina rada. Toliko je, naime, godina prošlo otkad je Stublić napisao svoju prvu pjesmu "Dijete ulice".

Stublić je u razgovoru za INmagazin Nove TV otkrio kako je nastala pjesma kojom je započeo svoju kantautorsku karijeru.

- Ja sam htio ući sa svojim društvom i djevojkom u koju sam bio zaljubljen u jedan klub, ali me redari nisu pustili. Ekipa je ušla, ušla je djevojka u koju sam bio zaljubljen što je meni bila užasna frustracija jer sam mislio 'možda joj se nekako približim', rekao je Stublić.

- Nije mi preostalo ništa nego da pješice krenem kući..., dodao je.

Stublić kaže da ga je Branimir "Johnny" Štulić pozvao u Azru čim je čuo "Dijete ulice". Stubliću je namijenio ulogu pjevača.

- Ja sam u prvoj postavi Azre bio pjevač. Vi stvarno ne možete zamisliti koliko je to bila velika stvar. Tada na jesen je Azra krenula na svoju prvu turneju, pojasnio je i dodao da će zbog toga na slavljeničkom koncertu odsvirati i jednu Azrinu pjesmu.

Planira izvesti i neke svoje domoljubne pjesme, ali ne i ''E, moj druže beogradski".

- Ne izvodim više uživo "E, moj druže beogradski" jer zapravo mislim da ljudi uopće ne razumiju, to jest nisu razumjeli tu moju pjesmu. Pjesma se zove "E, moj druže beogradski", ali ona uopće ne govori o mojim prijateljima, pojašnjava.

- Moji prijatelji u Beogradu su svi sudjelovali u demonstracijama i pisali pjesme protiv rata, vozili se po Beogradu na kamionima i svirali antiratne pjesme i protestirali i bili i u opasnosti da budu od tadašnjeg režima i proganjani, ali to njih nije smelo. I hvala im na tome i neću nikako da ispadne da su oni bili loši!, kaže Stublić.

I dok ovu pjesmu on ne želi svirati, Stublić kaže da je bilo pjesama koje njegovi suradnici nikako nisu htjeli svirati. Primjerice, prva postava grupe Film nije htjela svirati "Sjećam se prvog poljupca".

- Smatrali su da je bila previše ljigava. Da je prekomercijalna, a oni su više željeli da budemo veliki, ozbiljni umjetnici..., kaže.

- Tek kada sam oformio novu postavu i preuzeo kontrolu nad situacijom, snimio sam je.

Unatoč tome što su mu ljubavne pjesme ostvarile velik uspjeh, sam Stublić nikada nije uplovio u bračnu luku.

- Zaljubljivao sam se u zmajeve! Bile su vrlo zgodne i dominantnije, a ja sam bio samo osjećajni pjesnik, tako da ja nisam imao šanse. Žene po nekim stereotipima barem kod nas očekuju da muškarac bude jači i dominantniji, a kod mene je bilo obrnuto, govori.

Stublić i dalje ustraje u namjeri da nove pjesme samo svira na koncertima.

Za INmagazin Nove TV rekao je da se njegovi obožavatelji možda uzalud nadaju da će neka od tih pjesama jednom završiti na nekoj ploči, CD-u ili internetu.

- Možda nikad nećemo izdati i snimiti novu pjesmu, ali i nadalje pišem pjesme i mi izvodimo nove pjesme, samo se to može čuti samo na koncertima. Tako ako vas zanimaju moje nove pjesme morate doći na koncert, rekao je Stublić.

IZVOR: JUTARNJI.HR

senoworks