TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Novi albumi: Aerodrom, Divlje jagode

  • Objavljeno u Showbizz
Novi albumi: Aerodrom, Divlje jagode

Grupa koja je posebno obilježila rock scenu krajem sedamdesetih i prve polovice osamdesetih godina prošlog stoljeća, Aerodrom, objavila je izdanje "Original Album Collection" s pet digitalno remasteriranih albuma.

"Jura je istinski roker i rock pjesnik (premda će ga društvo mrtvih pjesnika kao i većinu rokera držati tek za tekstopisca), čija ljubav prolazi svakojaka iskušenja. Ona propitkuje ljudskost, ljudske slabosti i vrline, pa i vlastite, izlažući se sudu javnosti. Uostalom tako funkcionira pravi rock ‘n’ roll, to je glazba rizika, inače bi bio tek ordinarni zvuk nesmiljena zaborava. No, kad je riječ o riziku i širokom pop kontekstu da se poslužim Pađenu bliskom narodnom mudrošću: što je previše ni s kruhom ne valja. I da zaključim u istom tonalitetu: sintagma „obične ljubavne pjesme“ nosi klicu onoga što se u narodu kaže „pile naopako“. Dobri naš Jurica Pađen, čini mi se, ako ništa drugo, zapravo želi vjerovati da se s pjesmom može mijenjati svijet.Junaci ove diskobiografije, usprkos svemu, lijepo su starili ovih 40 godina. Možda nisu zasjeli na vrhunac rokerske piramide kao vršnjaci im iz Parnog valjka i Prljavog kazališta, ali zajedno s njima u njezinim su temeljima. I traju. Nakon toliko godina biti zaglavno kamenje hrvatskog pop-rocka, priznat ćete, nije mala stvar." - napisao je Siniša Škarica u knjižici izdanja i jasno naznačuje da bez Aerodroma hrvatska i regionalna rock scena ne bi bila ista.

Albumi "Kad misli mi vrludaju" (1979.), "Tango bango" (1981.), "Obične ljubavne pjesme" (1982.), "Dukat i pribadače" (1984.) i "Trojica u mraku" (1986.) dio su ove edicije "Original Album Collection" grupe Aerodrom kao podsjetnik na njihovo stvaralaštvo koje je obilježilo i danas obilježava živote nekoliko generacija. Digitalno remasterirane snimke prava su poslastica za kolekcionare i ljubitelje Aerodroma koji su uvijek znali cijeniti iskrenu i kvalitetnu rock glazbu. A Jurica Pađen i ekipa takvu glazbu stvaraju već nekoliko desetljeća.

Kad je u pitanju hard rock i heavy metal, Divlje jagode su prvi sastav u regiji koji je stekao veliku slavu na našim područjima, ali i izvan regije. Njihov žestoki i inovativan zvuk koji se može usporediti sa svjetskom rock scenom koju su tada činili Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple i drugi. Štoviše, s nekima od njih Zele Lipovača, osnivač, frontmen i gitarist Divljih jagoda, i danas ostvaruje kontakte, dok je tijekom karijere i surađivao s pjevačem Black Sabbatha, Tonyjem Martinom. Virtuozno sviranje gitare i boravak u eminentnim svjetskim studijima Zeletu su donijeli titulu jednog od najvažnijih gitarista u ovom dijelu Europe. Osim naših prostora, Divlje jagode su se 1987. godine odvažile izaći iz naših okvira i objaviti album na engleskom jeziku "Wild Strawberries", zbog čega je Zeletu drugi dom bio London.

Tijekom karijere, koja sada traje više od 40 godina, Divlje jagode su postale sinonim za rock i heavy metal glazbu te i dalje izazivaju opće oduševljenje publike na koju god pozornicu stupili.
U prodaji su dva izdanja "Original Album Collection" s ukupno 12 albuma Divljih jagoda i Zele Lipovače; "Divlje jagode" (1978.), "Stakleni hotel" (1981.), "Motori" (1982.), "Čarobnjaci" (1983.), "Vatra" (1985.) i "Wild Strawberries" (1987.) nalaze se na Vol. 1, a "Konji" (1988.), "Zele - Magic Love" (1993.), "Labude kad rata ne bude" (1994.), "Sto vjekova" (1997.), "Od neba do neba" (2003.) i "Biodinamička ljubav" (2013.) na Vol. 2. Ovu kolekciju, koja je vrijedna bilješka svega onoga što je godinama stvarao Zele Lipovača sa svojim kultnim Divljim jagodama, treba imati svaki pravi ljubitelj domaće rock scene na svojoj najsjajnijoj polici CD-a.

IZVOR: CROATIA RECORDS

 

senoworks