TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

"Otišla je tiho kako je i živjela"

  • Objavljeno u Showbizz
"Otišla je tiho kako je i živjela"

Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica, Nada Đurevska, umrla je sinoć u 65. godini u Sarajevu.

IZVOR: N1.BA

Članovi Drame, umjetnici i svi uposlenici Narodnog pozorišta, sa dubokim žaljenjem primili su tužnu vijest da je večeras 13- tog septembra naša umjetnica Nada Đurevska otišla na vječno počivalište, navode iz Narodnog pozorišta Sarajavo.

Nada Đurevska ostat će upamćena kao velika pozorišna glumica, Diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek. Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranili su neizbrisive umjetničke kreacije i pamtimo Nadine izvedbe u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama BiH pozorišta.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.
Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

"Otišla je tiho kako je i živjela...", navode iz NPS.

Bh. glumica je posljednjih nekoliko mjeseci imala ozbiljnih problema s bolešću.

Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju u Makedoniji.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu). Pored ovih kreacija ostaće upamćene i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija...

Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine. Nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

"Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, kazala je tada bh. glumica.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin