TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Šta je nama Duško Vujošević?

  • Objavljeno u Sport
Šta je nama Duško Vujošević?

Nama je najbitnije da Vujošević ostane selektor što duže, da mu zdravstveno stanje bude što bolje, jer sigurno da će napraviti kult reprezentacije koji smo negdje usput izgubili

JASMIN TAJIĆ

OSLOBODJENJE.BA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se vrlo blizu plasmana u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini. Neću se baviti kalkulacijama šta nam je potrebno da ostvarimo taj rezultat, ali je jasno da je najzaslužniji za to selektor zmajeva Duško Vujošević.

Sjajni stručnjak iz meča u meč uvjerava da je pravi majstor svog posla, a tim kojim raspolaže u bh. reprezentaciji svakako je najbolji primjer toga. Ne omalovažavajući naše košarkaše ni u kom slučaju, ali je jasno da nam je tim sastavljen od dosta mladih, još neafirmisanih igrača, posebno ako pogledamo sastav koji je nastupao u prethodna tri dana protiv Belgije u Sarajevu i Rusije u Permu. Bez Elmedina Kikanovića i Milana Miloševića, praktično sa jednim centrom, borbenim Andrijom Stipanovićem, uspjeli smo da pobijedimo Belgiju i tako otvorimo sebi put ka drugom krugu.

Vujošević je, prije svega, iznenadio sa početnom postavom, ali i raspodjelom minutaže na meču u kojem su svi košarkaši dobili priliku. Stipanović poenterski, a Miralem Halilović skakački su nas držali u prvom dijelu, da bi, kada se meč lomio i kada smo svi pomislili da je utakmica gotova u korist Belgije, Musa i Gordić proigrali i Skenderija je mogla da slavi. Naš tim je pokazao karakter, vratio se sa osam poena zaostatka manje od tri minute do kraja, a to mogu ekipe koje imaju pravog trenera.

 

Mi smo dobili pravog selektora, a Vujošević, iako slabog zdravstvenog stanja, maksimalno je posvećen poslu koji obavlja. Njegov pristup radu, predanost i ozbiljnost su nešto što je vidljivo na svakom koraku. Čovjek koji vjeruje igračima iz domaćeg prvenstva, čovjek koji vjeruje i mladim igračima, koji baš i nemaju neku minutažu u svojim klubovima, ali za svakog ima isplanirano šta treba da radi.

Svaki igrač zna svoju ulogu, a na poraze od Rusije i Francuske ne trebamo i ne smijemo gledati tragično, jer je sigurno da smo igrali protiv kvalitetnijih protivnika, kojima, ruku na srce, ne možemo parirati u gostima, bar ne u ovakvom sastavu. Nedostaje velikom broju naših igrača da se prestanu bojati i da igraju opuštenije, ali ko je uopšte pomišljao da ćemo igrati i prvi krug kvalifikacija, a kamoli da budemo jako blizu drugog. Sjetit ćete se kako su svi gledali na reprezentaciju poslije poraza od Švedske i u gostima i na domaćem terenu. Posebno nakon poraza u Zenici niko nije vjerovao u Vujoševića i njegove izabranike, ali oni jesu. Prošli smo dalje sa timom u kojem je vrlo malo igrača igralo zajedno. Ovaj prvi krug kvalifikacija i dvije pobjede protiv Rusije i Belgije, koja je, koliko god nama izgledala kao nekošarkaška zemlja, bila učesnica Eurobasketa, dok su naši košarkaši isto to Evropsko prvenstvo gledali sa TV ekrana.

Dakle, nama je najbitnije da Vujošević ostane selektor što duže, da mu zdravstveno stanje bude što bolje, jer sigurno da će napraviti kult reprezentacije koji smo negdje usput izgubili i uz kojeg će ovi mladi igrači, koji sada izgledaju nezrelo na terenu, napredovati. Siguran sam da će Vujošević biti taj koji će nas redovno voditi na velika takmičenja, jer je trener i čovjek sa karakterom, a to je ono što treba ovoj reprezentaciji. Šta god bude do kraja ovih kvalifikacija, jasno je da smo napravili korak naprijed, bez obzira na to što bi prolazak pretkvalifikacija trebao biti normalna stvar.

 

I da ne zaboravim. Žalosno je da se selektor na pres-konferenciji žali da reprezentacija u hotelu nema grijanja, a politička “krema” BiH na meču sjedi u prvom redu. Neko bi morao preuzeti brigu o ovoj reprezentaciji ozbiljnije nego što to sad izgleda, jer ako sad nema grijanja, ko zna šta će faliti sljedeći put. Nemojte, gospodo, dozvoliti da ovi koji predstavljaju državu nemaju normalne uslove za rad.

senoworks