TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Amar Osim: Moramo vjerovati mladim igračima, red u svlačionicu BiH nije teško uvesti

  • Objavljeno u Sport
Amar Osim: Moramo vjerovati mladim igračima, red u svlačionicu BiH nije teško uvesti

Amar Osim ili Meho Kodro? Višetjedna izborna utrka za izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine ulazi u završnu fazu

 

Na potezu su članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH. Na sjednici u četvrtak u Zenici razgovarat će se o novom izborniku, možda će se imenovati i nasljednik Mehmeda Baždarevića.

I dok Kodro, trener švicarskog Servettea, osim priznanja da je razgovarao s predstavnicima Nogometnog saveza BiH, iz objektivnih razloga radi trenutnog poslodavca ne želi istupati u medijima po pitanju kandidature za izbornika BiH, Osim bez dileme ističe da je spreman sjesti u "vruću stolicu”, te da ima viziju i plan kako unaprijediti bh. reprezentaciju.

Nemam nikakvih tajni. Spreman sam preuzeti posao i odgovornost na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Da nisam, ne bih ni razgovarao sa Savezom”, rekao je Amar Osim, jedan od dva kandidata za izbornika BiH, dodavši:

"Upoznat sam s kompletnom situacijom. Uvjeren sam da se stvari mogu posložiti na pravi način. Ne plašim se izazova. Glupo je da pričam o sebi, ali imam i znanja i iskustva i hrabrosti da se uhvatim u koštac sa svim izazovima. To ne krijem, zašto bih?! Nisam taj koji odlučuje, no ono što je sigurno je da izbornik po mogućnosti treba što prije biti izabran, jer posla je puno. Već se i zna da ćemo igrati u siječnju prijateljsku utakmicu protiv SAD-a. Treba nam temeljita priprema i kvalitetne provjere do rujna i početka Uefine Lige nacija. Uvjeren sam da će ljudi u Savezu iznaći prava rješenja, odnosno "sparing partnere" u dogovoru s novim izbornikom."

Postane li izbornik, Osim najavljuje i nešto radikalnije promjene u momčadi BiH, priznavši da će na to biti i primoran radi svojevrsne smjene generacije.

"Moramo početi pričati i razmišljati o mladim igračima iz Premijer lige. Kako vrijeme prolazi sve ćemo manje moći crpiti igrače iz dijaspore. Teško je očekivati da će i nove generacije u inozemstvu imati dosadašnju ’emotivnu žicu’ prema reprezentaciji BiH. Trebamo i moramo početi stvarati igrače i davati šansu najboljim mladim nogometašima iz domaćeg prvenstva. Tako će reprezentacija pomoći i klubovima, a potom i klubovi reprezentaciji", istaknuo je Osim.

"Uvjeren sam da ovdje ima pravih igrača i da ih se nekolicina uvijek može naći na popisu reprezentacije BiH. Ne kažem da su svi Edin Džeko, talent kakav se na ovako malom prostoru rađa jednom u 100 godina. Međutim, sve je manja razlika između mladih igrača iz naših klubova i recimo, da nikoga ne uvrijedim, ovih malo iskusnijih koji su vani i igraju u prosječnim klubovima. U takvoj usporedbi uvijek bih dao šansu mladom igraču iz Premijer lige, jer njegov motiv, budite sigurni, puno je veći. Takav igrač je željan dokazivanja. Dakle, ima ogromnu želju i htijenje i podredit će se apsolutno kolektivu koji se sastoji, logično, od super kvalitetnih igrača poput Džeke, Pjanića, itd…, i ‘fajtera’. Tu treba tražiti dobitnu kombinaciju.”

Kao dobar primjer rada navodi kontinuitet izbornika u juniorskoj i kadetskoj reprezentaciji BiH, za koje kažu da su dokaz da talent u ovoj zemlji postoji.

"Sve su bolji. Nisu europski prvaci, ali idu na prvenstva i to je velika stvar i potencijal su za ‘A’ momčad. Tu djecu ne smijemo zapostaviti kako odrastaju i sigurno je da među njima u narednim godinama ima materijala za seniorsku reprezentaciju. U mladoj reprezentaciji ima već momaka koji su odličnim nastupima i pobjedama nad super jakim Portugalom, te Walesom, ali i nastupima u klubovima Premijer lige ove sezone dokazali da već sada trebaju dobivati priliku i u ‘A’ reprezentaciji. Naš nogomet ima perspektivu”, jasan je Osim.

Novom izborniku postavit će jedan jedini cilj – plasman na Europsko prvenstvo 2020. Osim smatra da ga je moguće ispuniti.

"Legitimno je da se nadamo. Imamo kvalitetu i kako sam već rekao po rejtingu trebali bismo biti na Europskom prvenstvu. Imat ćemo, ovaj put, dvije prilike kroz Ligu nacija i kvalifikacije. Moja procjena je da je kroz kvalifikacije lakši put i da do prvog kola u ožujku 2019. možemo uigrati čvrstu, kompaktnu ekipu iskustva i mladosti, koja će se svima moći suprotstaviti. Ne možemo reći da ćemo biti Španjolska, Njemačka, Francuska, Portugal, ali možemo pričati o tome da ćemo sigurno imati jaku momčad te da opet, poslije nastupa na SP u Brazilu, igramo na velikom natjecanju.”

Glavnim problemom u proteklom razdoblju u reprezentaciji BiH čelnici Saveza ocijenili su nedovoljnu disciplinu u svlačionici reprezentacije. U pregovorima s kandidatima za selektora, Kodrom i Osimom, insistirali su na garanciji da promjene atmosferu u bh. reprezentaciji. Prema Osimovim riječima, to neće biti problem popraviti.

"Rad, red i disciplinu uopće nije teško nametnuti. Pitanje je samo na koji način, kada i kako pričati s pojedincima koji su eventualni problem. Ako je crno, crno je, ako je bijelo, bijelo, ako je čaša puna, puna je… Najgore je stvari gurati pod tepih. Jednostavno, što valja, valja, što nije dobro, nije dobro i o tome treba konstantno pričati, ukazivati ma o kome riječ bila. Trener je i psiholog i autoritet. Tko to uspije napraviti, uglavnom uspije i u poslu, tj. ima rezultat”, smatra Osim.

 

IZVOR: http://www.goal.com/ba/news/7082/bih/2017/11/14/40229982/amar-osim-moramo-vjerovati-mladim-igra%C4%8Dima-red-u-svla%C4%8Dionicu-bih-?ICID=HP_HN_3

senoworks