TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Edin Avdić: Najbolji tim svih vremena?

  • Objavljeno u Sport
Edin Avdić: Najbolji tim svih vremena?

U situaciji kada sporta uglavnom nema, ako izuzmemo opskurne fudbalske lige u nekoliko država, predstojeća nedjelja donosi pravu poslasticu za sve ljubitelje košarke. Naime, u nedjelju će biti emitovane prve dvije epizode dokumentarca o posljednjoj šampionskoj tituli Michaela Jordana i njegovih Chicago Bullsa. Dokumentarac ima čak deset epizoda i navodno ćemo biti u prilici da vidimo nikada do sada objavljenje snimke Jordana i drugova tokom pohoda na šestu titulu šampiona NBA te brojne izjave i anegdote najvažnijih aktera tog perioda.

Najbolji tim svih vremena?

Kako uopšte izmjeriti koji je najbolji košarkaški tim svih vremena? Diskusiju možete da usmjerite u više pravaca. Ali kuda god da krenete, Jordanovi Bullsi 90-ih su ili na prvom mjestu ili vrlo blizu. Za generaciju vašeg kolumniste teško je naći bolji i popularniji i tim koji je naizgled mogao sve. Bez obzira na to da li navijali za njih ili protiv njih, MJ i kompanija su izazivali oduševljenje ili strah. Sredine gotovo da nije bilo, osim ako ste Detroit Pistonsi. Onda je mržnja glavni osjećaj...

Iz današnje perspektive objasniti popularnost Bullsa je nemoguće. Jordan u ono vrijeme nije mogao na ulicu. Morao je da ulazi i izlazi na stražnja vrata, kroz tunele, zamaskiran kao inspektor Kluzo. Zamislite u današnje vrijeme, imao bi valjda milijardu pratilaca na Instagramu.

Jordan - na granici sa mogućim

Bullsi tih godina su porušili sve teorije košarke. Hemija u ekipi mora biti odlična da bi se osvojila titula. Ne može bez dominantnog centra. Igrači moraju biti posvećeni. Igrači moraju biti zadovoljni. Menadžment i stručni štab moraju usko da sarađuju. Sve ovo nije imalo dodirnih tačaka sa Bullsima, a opet su bili nepobjedivi. Jordan je provodio svoju vrstu terora (“Kada pogledate ovaj dokumentarac, pomislićete da sam grozan čovjek”), pola tima je bilo nezadovoljno. Pippen je poslovično gunđao. Rodman je tokom finala sa Utahom išao u Las Vegas po dva puta dnevno!? Pokojni generalni menadžer Jerry Crause je otvoreno prijetio da će rasformirati tim pa šta god da se desi. Gazda Rainsdorf je samo gledao kako da jeftinije prođe. Jordan, Pippen i Phil Jackson su otvoreno prezirali svog generalnog menadžera i omalovažavali ga na svakom koraku. On je pak tvrdio da je za titule najvažniji - on.

image
DENNIS RODMAN, SCOTTIE PIPPEN, MICHAEL JORDAN, RON HARPER/

Jordan je uglavnom igrao golf, kartao do jutra i opet ubacivao 50 kad treba i kome treba. Nadimak ovog tima je još 1991. godine glasio “12 igrača, 12 taksija”. Bez obzira na sve, na terenu su bili mašina koja je igrala nestvarnu odbranu, a u napadu su imali jednog čovjeka koji je u svakom trenutku imao neviđen repertoar rješenja. Zamislite igrača koji je na tom nivou u stanju da na dan utakmice igra golf čitav dan, popije desetak piva i najavi broj poena koji će ubaciti na utakmici to veče i zatim to provede u djelo i ostvari pobjedu. To je bio Michael Jordan i što vrijeme više prolazi, to smo sve više svjesni nadljudskih moći koje je taj čovjek imao na terenu. Kada uklopite događaje sa utakmica koje je ovaj tip igrao sa informacijama šta se dešavalo noć ranije, samo se zapitate kako je moguće?

Bullsi su bili u rangu Beatlesa i Rolling Stonesa. Obožavaoci su opsjedali njihove hotele. Gledanost utakmica je bila nestvarna. Pratio se svaki korak u vrijeme kada ste ipak imali svoju privatnost. Lakersi sa Magicom, Jabbarom i Rileyem su bili popularni, Celticsi sa Birdom također, ali ipak nisu mogli da priđu oreolu Bullsa i njihovom vođi koji je bio i ostao veći od života. Bez obzira na to što je Jordanova era obavezno štivo za svakog ljubitelja košarke koji iole pretenduje da bude ozbiljan, biće prava privilegija podsjetiti se na taj čudesni period i popularnost koju još uvijek niko nije ni dotakao. Bullsi su pobjeđivali svuda i protiv svakoga, bez obzira na to bila to sezona ili play off. Tako su bili namontirani. Tako je njihov vođa funkcionisao. Najbolji tim svih vremena?

Teško je naći argument protiv...

IZVOR: OSLOBODJENJE.BA

senoworks