TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Operacija Belgija

  • Objavljeno u Sport
Operacija Belgija

Sead Kolašinac na reprezentativna okupljanja uvijek dođe raspoložen i spreman da odgovori svim zadacima koje mu postavi stručni štab. Pun je samopouzdanja, zdrav  i sa optimizmom očekuje subotu i meč protiv Belgije.

„Ne trebamo se mi nikoga plašiti. Fudbal se igra 90 minuta i sve je moguće. Oni imaju dobru ekipu, ali i mi isto tako.Već smo  igrali sa Belgijom, poznajemo ih i naša prednost može biti i to što igramo kod kuće.  Znamo da se moramo boriti, svih 11 koji  su na terenu, ali  zjedno u utakmici trebaju biti i klupa i navijači. Ako bude tako i ako svi zajedno pružimo maksimalno što možemo, verujem da će na kraju rezultat biti u našu korist.“

Kolašinac dalje nastavlja: „Svjesni smo da nam sve zavisi od ove utakmice, ona jeste najvažnija ali nakon  nje  ne smijemo zaboraviti  ni Estoniju. Ipak, idemo se prvo fokusirati na Belgiju, pa ćemo onda  razmišljati o Estoniji“.

Na pitanje kako se snašao u Arsenalu Kolašinac kaže: „To je veliki klub i jako sam sretan što igram u njemu. Dobro su me svi prihvatili, od igrača, stručnog štaba pa do navijača. Dobro mi ide i zadovoljan sam. Mislim da mi odgovara i stil igre ovdje tako da sam se odlično uklopio.“

Sa sigurnošću možemo reći da će Bosna i Hercegovina imati svog predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Selektor Japana,Vahid Halilhodžić, odveo je „Zemlju izlazećeg sunca“ na Mundijal i kako nam je rekao, ispunio je jedan cilj. Sad predstoji onaj drugi,da kao navijač pomogne Bosni i Hercegovini da se domogne Rusije što bi, kako kaže popularni Vaha, bio nevjerovatan uspjeh za našu državu:
"Vjerujem da možemo dobiti Belgiju, ali to nije dovoljno za Mundijal. Preostaju nam onda i utakmice baraža. Vjerujem da postoji jedna ogromna želja. Mi smo poznati po  inatu, kad  nas otpišu, mi onda odigramo kao lavovi, pokažemo prkos i snagu. Motiv je najvažniji i pristup utakmici. Ako to budemo imali, vjerujem u pobjedu. Kvalitet imamo. Nedostajaće Pjanić, ali neko ko zauzme njegovo mjesto, mora da pokaže da je vrijedan reprezentacije. Sjetite se Kirin kupa u Japanu. BiH je došla s rezervnim sastavom i pobijedila i Dansku i moj Japan. Momci su imali motiv i jaku želju za pobjedom. Nadam se da će tako biti i ovaj put, bez obzira što je Belgija jedna od najboljih ekipa na svijetu"
 
I sam Vaha kaže da je Belgija jedna od najboljih reprezentacija svijeta. Kako im se onda suprotstaviti:
 
"Disciplina u igri je najvažnija stvar, naravno uz maksimalno angažovanje igrača svih 90 minuta. Oni su opasna ekipa sastavljena od jakih igrača koji igraju u najboljim evropskim klubovima. Moguće je da će nam prepustiti inicijativu i tu ne smijemo upasti u zamku i zaboraviti na odbranu. Biće jako važno kako ćemo taktički odigrati, kako ćemo paziti na njihove važne poluge, hoćemo li ih pritisnuti, dobiti sredinu terena, zatvoriti krila, kako ćemo se kretati... Siguran sam da Mehmed Baždarević zna kako treba igrati, ali je važno da igrači sprovedu sve trenerove zamisli u djelo. Važno je kako će se postaviti i da li mogu biti koncentrisani svih 90 minuta."
 
Halilhodžić je svjestan  pod  kakvim pritiskom su igrači i stručni štab jer je i sam bio u sličnoj situaciji prije susreta s Australijom koji je odlučivao o putniku na Mundijal:
 
"Jako je bitna atmosfera u svlačionici, da igrači budu dovoljno opušteni, ali opet pod  jednim pritiskom koji će biti pozitivan.  Igraće se fudbal i nakon Belgije, to je valjda jasno. Nije kraj svijeta ni ako se izgubi. Jasno je da bi pobjeda odjeknula pozitivno, da bi dalo energiju i zamah ekipi i selektoru, posebno bi javnost oduševljeno dočekala pozitivan rezultat. Igračima je važno da ih se u ovoj situaciji pusti na miru, da nema nekog vanjskog uticaja, da mogu razmišljati o protivniku. Nije ovo utakmica koja odlučuje o direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo, ali je važna jer daje nadu da se može s pobjedom proći u baraž.“  
 
Da li nam je prednost ili nedostatak što igramo na Grbavici?
 
"Grbavica je lijep stadion, gdje osjetiš atmosferu, tribine su uz teren. Kad se sjetiš ko je sve igrao tu, naježiš se. Volim Grbavicu jer je pravi fudbalski stadion. Sigurno su igrači navikli na Zenicu, ali mislim da je bitno da osjete energiju s tribina. Džeko je tu počeo karijeru, sigurno  ima motiv da na svom stadionu postigne gol i pobjedi. Igraš u novom ambijentu, imaš motiv da uspiješ, vjerujem da će stadion Grbavica izazvati pozitivne vibracije kod igrača. Ne trebaju igrači razmišljati hoće li  im publika u Sarajevu zviždati. Oni treba da znaju, da ako se boriš i ako ostaviš srce na terenu, publika će to prepoznati i oni će te nagraditi aplauzom  bez obzira na rezultat. Tako je svugdje u svijetu pa tako i na Grbavici. Samo neka igrači daju svoj maksimum i onda će te i sreća nagraditi. Ja sam optimista i ja vjerujem, da uz sve ovo što sam prethodno rekao možemo do pobjede“.
 
NS BIH

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin