TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

“Nacisti van”, “Izbjeglice, dobrodošli” , “Cijeli Berlin mrzi AfD”

  • Objavljeno u Svijet
“Nacisti van”, “Izbjeglice, dobrodošli” , “Cijeli Berlin mrzi AfD”

REZULTATI njemačkih izbora za Bundestag nisu tako dramatičan rez u odnosno na liberalno-demokratski poredak utemeljen na Zapadu nakon Drugog svjetskog rata poput britanske referendumske odluke o Brexitu ili izbora Donalda Trumpa u Bijelu kuću, ali su nesumnjivo dio istog trenda. 

 

INDEX/TELEGRAM

Dosad zaštićena od desnog ekstremizma i populizma, najmoćnija zemlja Europske unije s ovim je parlamentarnim izborima pokazala da ipak nije, niti može ostati, otok stabilnosti u svijetu koji se dramatično mijenja. Unatoč maloj nezaposlenosti, unatoč stalnom gospodarskom rastu, unatoč proračunskim viškovima, unatoč skoro pa iritantnoj stabilnosti i suglasju vladajuće velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata na čelu s vječnom kancelarkom Angelom Merkel, Njemačka je danas postala još jedna od mnogih zemalja Europske unije u kojima desni ekstremisti sjede u parlamentu.

 Prema izlaznim anketama i projekcijama rezultata njena koalicija CDU/CSU osvaja 33 posto, što bi im donijelo 218 mjesta u parlamentu. Pad je to u odnosu na 2013. kada su na izborima dobili 41 posto.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvaja 20 posto odnosno, prema projekcijama 138 mandata. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine. Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, odnosno 87 mjesta. Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvaja 10 posto, stranka Zeleni 9 posto te stranka Ljevica 9 posto glasova.

IZGLEDNA JE JAMAJKA KOALICIJA

Merkel će vjerojatno morati formirati Jamajka koaliciju sa FDP-om i Zelenima, s obzirom da SPD najavljuje da neće ponovno ući u veliku koaliciju s CDU-om. Radi se o trojnoj koaliciji u bojama zastave Jamajke; činili bi je blok CDU/CSU, FDP i Zeleni.

U Berlinu su stotine ljudi izašli na ulice, prosvjedu protiv AfD-a. Skandiraju “Nacisti van” i “Izbjeglice, dobrodošli” i “Cijeli Berlin mrzi AfD”. Demonstracije se održavaju ispred zgrade u Berlinu u kojoj radikalna desnica slavi svoj izborni rezultat. DW javlja kako se prosvjeduje i u Hamburgu i Kölnu.

‘NACISTI VAN’

Kao što su ankete i prije izbora predviđale, radikalna desnica prvi put od Drugog svjetskog rata ulazi u njemački parlament. Potpredsjednik AfD-a Alexander Gauland ranije je izjavljivao da bi Njemačka trebala biti ponosna na svoje vojnike u oba svjetska rata i želi zaokret od “180 stupnjeva” u načinu na koji se Njemačka sjeća svoje prošlosti.

Osnovani kao alternativa ekonomskim politikama Angele Merkel, AfD se pretvorio u antiimigrantsku stranku, na čemu su gradili ovu kampanju. Njemački ministar vanjskih poslova uspoređuje ih s nacistima, a sudeći prema izlaznim anketama postat će 3. najveća stranka u parlamentu, ali i, zbog odluke SPD-a da ponovno ne ulaze u veliku koaliciju, vjerojatno neće biti najveća opozicijska stranka. Kako su nastali i u što su se razvili možete pročitati ovdje, a u nastavaku pogledajte kako izgledaju prosvjedi  u Berlinu: VIDEO ISPOD

 

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin