TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Bavarska: Ovo su nove mjere od ponedjeljka

  • Objavljeno u Svijet
Bavarska: Ovo su nove mjere od ponedjeljka

Od ponedjeljka, 27. travnja, u Bavarskoj će se opet puno promijeniti: Neke će se mjere ublažiti, ali će biti obavezno imati zaštitnu masku.

Trgovine i škole djelomično se ponovo otvaraju, ograničenja izlaska zbog koronske pandemije od ponedjeljka će se lagano olabaviti, s druge strane postoje dodatne higijenske mjere.

Kada se ide u kupovinu, ili kada ste u javnom prijevozu, odrasli i djeca od šeste godine moraju pokrivati ​​usta i nosove - gdje god se minimalna udaljenost od 1,5 metara ne može uvijek održavati. Uzgred, to se odnosi na sav lokalni prijevoz, uključujući taksije i kada putujete s pružateljima usluga prijevoza. Prema Ministarstvu prometa, usta i nos moraju biti pokriveni i tijekom čekanja na zatvorenim stajalištima ili na željezničkim stanicama. To se može dogoditi kroz samostalno napravljenu masku, ali dovoljan je i šal koji se povlači preko usta i nosa. Maske ili šalovi u zajednici poput ove ne štite vas od infekcije - već od moguće zaraze drugih.

Povreda obveze nošenja radi zaštite od infekcije virusom corone može koštati i do 5.000 eura u Bavarskoj. To je vidljivo iz ažuriranog kataloga novčanih kazni dostupnog njemačkoj tiskovnoj agenciji u Münchenu. Sukladno tome, ako ne postoji zaštita usta-nosa u autobusima, vlakovima i trgovinama, naplatit će se 150 eura. Međutim, to postaje posebno skupo za trgovce koji ne osiguravaju da zaposlenici nose pokrivač za usta: za to je u katalogu novčanih kazni predviđeno plaćanje u iznosu od 5000 eura.

U prodavaonicama lijekova, a ponekad i drogaerijama možete kupiti jednostavnu zaštitnu masku. Ipak, budite oprezni: maske se moraju redovito zamjenjivati ​​ili sterilizirati. Ako je potrebno, jednostavni šal će biti dovoljan.

Unatoč zahtjevu maske, treba se strogo pridržavati minimalne udaljenosti od 1,5 metra. Maske predstavljaju dodatnu, ali ne i isključivu zaštitu.

Škola dijelom ponovo započinje. Tko se mora vratiti u ponedjeljak?

Školske aktivnosti nastavit će se postupno. To znači da će od ponedjeljka jedan dio učenika u škole. Iz sigurnosnih razloga nastavnicima starijim od 60 godina dopušteno je boraviti kod kuće. To se odnosi i na trudnice, kao i na kronično bolesne i pogođene osobe s ranijim bolestima. "Postoje rizične skupine, posebno ranjive osobe, kako među učenicima, tako i među nastavnicima", rekao je u srijedu u Münchenu ministar kulture Michael Piazolo.

Moram li u školi nositi masku za lice?


Ministarstvo kulture trebalo bi osigurati svakodnevne maske za sve nastavnike i, ako je moguće, sve učenike, pod uvjetom da ih nemaju. Iako nema opće obveze, ministar kulture Michael Piazolo smatra maske prikladnim u određenim situacijama - na primjer, kad dođete u školsku zgradu ili koristite toalet.

Trgovine bi se također trebale ponovno otvoriti. Gdje sada mogu ponovo kupovati?

Sve trgovine s prodajnom površinom do 800 četvornih metara mogu se ponovno otvoriti od ponedjeljka - ako mogu predstavljati higijenski koncept. Prema ministru ekonomije Hubertu Aiwangeru , to utječe na dobrih 80 posto poslovanja u Bavarskoj. Trgovci automobilima, trgovcima biciklima i knjižarama izuzeti su od ograničenja kvadratnih metara. U ponedjeljak su ponovo otvoreni i vrtni centri.

Međutim, velike trgovine namještajem, robne kuće i trgovački centri i dalje su definitivno zatvoreni. Premijer Markus Söder (CSU) opravdao je to s inače prijetećim prometom kupaca i gomilom ljudi u gradskim središtima. U ostalim saveznim državama robnim kućama je dozvoljeno ponuditi svoju robu na smanjenom prostoru - to nije predviđeno u Bavarskoj.

IZVOR: IDOWA.DE

senoworks