TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Danas je Svjetski dan slobode medija

  • Objavljeno u Svijet
Istaknuto Danas je Svjetski dan slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, kojeg je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Beta.

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mjesto ispred Srbije je Bosna i Hercegovina, Hrvatska je na 74. mjestu, dok je Slovenija 37.

 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je javnost na trend pogoršanja izvještavanja medija koje "sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posljedicu između ostalog ima odsustvo zaštite javnog interesa u medijima".

U izvještaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta (EP) navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izvještaju pod nazivom "Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija", autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se "tabloidizacija".

"Mješavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorima predstavlja direktan oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje 'tabloidizaciju'. Sindikati novinara i zakoni o radu su od ključnog značaja za ublažavanje ovih problema", navodi se u izveštaju EP.

U izvještaju "Reportera bez granica" piše da sloboda medija u svijetu "nije nikad bila više ugrožena".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na zaštitu slobode medija, navodeći da je potrebna "zajednička borba za naše pravo na istinu".

"Sloboda medija unapređuje mir i pravdu za sve. Sloboda medija je ključna u borbi protiv dezinformacija. Potrebna je zajednička borba za naše pravo na istinu", rekao je Gutereš.

Novinari kritički gvore o sebi i svome poslu, odgovarajući na pitanje -Šta novinari treba da promijene da bi novinarstvo bilo profesionalnije u BiH?; Postoji li institucionalna zaštita novinara i da li se novinar može osjećati zaštićenim kada je ugrožen?

Emisija “Vaš Glas u Medijima - ZOOM” pruža građanima informaciju o njihovom pravu na istinu i pravu da se žale Vijeću za štampu u BiH, reagirajući na neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija. Emitiranje emisije omogućavaju: NED - National Endowment for Democracy i Civil Rights Defenders.

Urednica: Ljiljana Zurovac

Sadržaj, Intervjui sa: 
- Željka Mihaljević, gl.odg. urednica radija „Studio N“ Livno, dopisnica iz Livna za RFE, „Večernji list, izdanje za BiH“, i FTV 
- Sanija Saljihi, novinarka BH Radija 1 iz Sarajeva 
- Goran Dakić, novinar lista „Dnevni avaz“ iz Banja Luke 
- Emil Karamatić, urednik i novinar BH Radija 1 iz Mostara 
- Miljan Kovač, novinar portala Impuls iz Banja Luke 
- Velida Kulenović, novinarka FTV iz Zenice 
- Harum Bošnjak, novinar BHT1 
- Marko Radoje, novinar Ajazzera Balkans 
- Mersad Sarajlija, Radio Velika Kladuša 
- Alma Krdžalić, novinarka RTV Tuzla Kanton 
- Slušate li radio? - odgovaraju građani iz BiH

Produkcija: VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije

Realizacija: Ljiljana Zurovac, i reporteri: Darko Marić, Ljupko Mišeljić, Azem Kurtić, Vedrana Šmitran, Boris Čović, Denis Gigo Hadžić, Semir Mustafić, Mirjana Jovović

#VZSuBiH #ZOOM

 

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin