TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Njemački doprinosi i za strane radnike

  • Objavljeno u Svijet
Istaknuto Njemački doprinosi i za strane radnike

Kada poduzeća iz drugih zemalja EU-a šalju svoje radnike u Njemačku na duže od dvije godine, onda im moraju u pravilu plaćati i "njemačke" socijalne doprinose, a ne iznose koji su predviđeni u zemlji porijekla.

 

To je još jednom jasno utvrdio Savezni socijalni sud (BSG) u Kasselu ovog tjedna nakon tužbe jedne poljske građevinske tvrtke protiv odjela za međunarodne poslove krovne organizacije njemačkih zdravstvenih osiguravatelja DVKA. Ta je poljska tvrtka između ostalog i u godinama 2005. i 2006. radnike poslala na zadatke u Njemačku i tamo su na radu proveli duže vrijeme. Tada ih je plaćala po "poljskim" pravilima o doprinosima, a kad im je došao zahtjev da naknadno plate veće "njemačke" doprinose za socijalno osiguranje, zatražila je posebnu dozvolu da se njezin slučaj tretira kao iznimka. Taj zahtjev joj je odbijen, a sada je i najviša instanca u Kasselu odlučila: zahtjev za izuzećem je opravdano odbijen.

Sud je donio svoju odluku na osnovu sporazuma koji je na razini Europske unije na snazi još od 1. svibnja 2010. Njime se određuje da je posloprimac u načelu socijalno osiguran u zemlji porijekla. Ako neka tvrtka pošalje svoje radnike na zadaću u neku drugu zemlju i dalje vrijede pravila iz zemlje porijekla - ako trajanje tog zadatka ne premašuje 24 mjeseca. Propis ne dozvoljava "leteću smjenu": ako nekom suradniku istekne rok, na njegovo mjesto ne može doći neki drugi kolega iz istog poduzeća.

Symbolbild Belgien Sterbehilfe Kinder (imago/Olaf Döring)

Kod doprinosa se u prvom redu radi o zdravstvu, tj. o plaćanju eventualnih troškova liječenja ako strani radnik oboli u Njemačkoj.

Iznimka samo "ako koristi radniku"

Ako je jasno da će zaposlenje u drugoj zemlji EU-a trajati duže od dvije godine, onda vrijede propisi o socijalnim davanjima ciljne države. No na državnoj razini dvije zemlje mogu dogovoriti iznimku. Kada je riječ o Njemačkoj, za to je nadležan upravo gore spomenuti odjel za međunarodne poslove DVKA – i on je, u konkretnom slučaju, odbio takav zahtjev poljske tvrtke.

Sud je odlučio da se iznimka od pravila može dopustiti samo u slučaju "izuzetnog interesa za zaposlenika", što poljska tvrtka nije uspjela dokazati. U obrazloženju presude se također ističe kako iznimka nije moguća samo zato kako bi se manjim socijalnim davanjima stekla tržišna prednost pred njemačkim tvrtkama.

Rolf Wenkel

DW.DE

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin