TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Pobjeda partije Kurca

  • Objavljeno u Svijet
Pobjeda partije Kurca

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.

NEZAVISNE NOVINE

Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svijetu.

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto.

Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospjela na prvo mjesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata.

Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego prije četiri godine.

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni,koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpjeli najveći gubitak sa -7,5 odsto.

Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3 odsto.

Za sada su prebrojani glasovi prije svega u ruralnim dijelovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promijeniti redosled, izuzev na samom vrhu.

Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte.

Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tijela.

Glasovi predati putem psoste, koji će se prebrojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri odsto.

senoworks