TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Sretan 1. maj - Praznik rada

  • Objavljeno u Svijet
Sretan 1. maj - Praznik rada

Redakcija portala BHMagazin.com svim svojim čitaocima želi sretan 1. maj, Međunarodni dan rada, koji se obilježava u čast radnika iz Chicaga koji su se izborili za osmosatno radno vrijeme.

Svima onima koji danas ne rade želimo da se odmore i provedu vrijeme u dobrom društvu. Svima koji su i danas na svojim radnim mjestima želimo da im dan prođe u ugodnoj atmosferi.

Radnička klasa u Bosni i Hercegovini, nakon rata, odmah je zakoračila u pakao kapitalizma. Radnici su od društveno važnog činioca preko noći pretvoreni u potrošnu robu. Oni koji su sačuvali firme u ratu, u miru su postali višak. Čak i oni koji su imali sreću da rade u profitabilnim firmama, ili su prodati za marku, ili im već godinama nije uplaćen radni staž. Sistem ne funkcioniše, nemaju se kome žaliti. Vlast neosetljiva, sudski sporovi preskupi, sindikat potplaćen i nedeletvoran.

​​Nekada industrijska zemlja, prepoznatljiva po namenskoj, hemijskoj, drvnoj i tekstilnoj industriji, Bosna i Hercegovina, danas ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi. Loša privatizacija, pljačka, otimačina, zarad stranačkih i ličnih interesa – poharali su privredne gigante, a radnici postali socijalna kategorija od koje svi okreću glavu.

Radnici su pre dve godine masovno izašli na ulice u Tuzli, u kojoj je nekada bila smeštena teška industrija. Zapalili su zgradu Kantonalne vlade, smenili čelnike, no ništa se bitnije nije promenilo. I danas neki od njih u svojim fabrikama štrajkuju glađu, prete samoubistvom zbog neuplaćenog staža. No, vlasti na takve informacije ne reaguju. Priču Mirne Sadiković možete pročitati OVDE.

senoworks